Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Nogometaši Zadra izvukli bod

Autor:

25.09.2009. 22:00
Nogometaši Zadra izvukli bod

Foto: Vedran SITNICA



Prvo poluvrijeme se najlakše može okarakterizirati starim nogometnim nepisanim pravilom tko na zabije gol, na kraju ga primi. Baš su domaćini krenuli u dobrom ritmu preuzevši inicijativu od samog starta utakmice i već u prvoj minuti mogao se čuti uzdah s tribina, jer je Jozinović zapucao izglednu priliku pucajući s vrha šesnaesterca malo ulijevo zamalo preko gola Lisjaka.
Zadrani su nastavili pritiskati na polovici Istre koja se složila dosta gusto u sredini i duboko na svojoj polovici usidrila zid od kojeg su se odbijali mnogobrojni, istina dosta usporeni pokušaji. Novo uzbuđenje dogodilo se 8. minuti kad iz kornera s lijeve strane Jozinović dodaje na visinu šesnaesterca Suraću, a ovaj udara mlako po golu Puljana na kojeg je natrčao Šaranovič i okrznuvši loptu šalje je iza leđa Lisjaka.
Veselje Zadrana je kratko trajalo, jer je pomoćni sudac Havaić podigao zastavicu signaliravši zaleđe. Dvije minute nakon Ljubičić silovito puca s nekih 30 metara, a lopta fijuče nekoliko centimetara iznad desne Lisjakove vratnice. Pritisak na gol Istre se nastavljao, ali bez prave završnice. Lopte bi često znale završiti u čvrstom bloku Scorijinih igrača, a u 17. minuti Ćurjurić je uspio dobro ubaciti desne strane prema Terkešu koji je dotrčavao u šesnaesterac, ali je završio ispod svog čuvara Deaka koji je bio malo brži. U sljedećih deset minuta domaći igrači su dobili dvije prilike zaprijetiti iz slobodnih udaraca s 25 metara, ali i onaj Ljubičićev i onaj Ćurjurićev su završili u živom zidu gostiju u žuto-zelenim dresovima. Sav trud i inicijativa koju su Zebićevi puleni imali u prvom dijelu prvog poluvremena zasjenio je pogodak kojeg su primili u 28. minuti. Greška veznog reda Zadrana došla je kao naručena brzonogom Traoreu koji je uspio prevariti Suraća, a zatim i Milina kojeg je pretrčao i krenuo prema Ježini. Ipak Milin je uspio nekako onesposobiti stasitog Malijca prekršajem na rubu šesnaesterca,  a na čuđenje svih prisutnih sudac Strahonja nije mu dao ni opomenu iako je bio zadnji igrač zadarske obrane. Sve to više nije bilo važno, jer je trenutak nakon toga Bodrušić maestralnim slobodnjakom s ruba šesnaesterca s desne strane pogodio same lijeve rašlje vratara Ježine. U 33. minuti pokušava Zadar, točnije Ćurjurić ubacivši s lijeve strane na drugu vratnicu prema Terkešu koji nije uspio glavom pogoditi gol Istre sa samo tri metra. U sljedećoj akciji pokušao se Terkeš iskupiti pravom malom minijaturom na rubu kaznenog prostora gdje je uspio izboriti situaciju za udarac u šumi nogu gostujućih igrača. Udrac je bio silovit, ali točno u vratara Lisjaka od kojeg se lopta odbila, ali ju Šaranović nije uspio dohvatiti. Tada je uslijedio novi Istrin udar koji je započeo nakon odlično izvedenog auta s desne strane  a Šehić se izborio za loptu na rubu zadarskog peterca i promašio nemoguće. Pucao je visoko preko Ježininog gola. Minutu poslije iz kornera je stoper Deak zapucao preko gola još jednu dobru priliku za povećanje vodstva. U 39. minuti Župan šalje jednu dugu dijagonalnu loptu na desnu stranu u prostor ispred Šehića kojeg u izglednoj situaciji pred Ježinom uspijeva blokirati Puljić. Ipak na odmor se otišlo s minimalnim vodstvom gostiju, a u drugom dijelu se mogla gledati slična slika na terenu, jer su Zadrani navaljivali, a gosti pokušavali iz brzih kontranapada doći do novog pogotka.
U 47. minuti Bilaver ulazi duboko u šesnaesterac Istre s desne strane te puca snažno, ali neprecizno preko gola. Ćurjurić u 52. upošljava natrčalog Šaranovića koji je dolazio s lijeve strane i zapucao izglednu priliku za izjednačenje. Odgovor Puljana bio je konkretan u 55. minuti ,jer tada brzonogi Šehić dobro tuče po golu Zadrana, ali također neprecizno. U 60. minuti dva na dva situaciaj u kojoj su Traore i Šehić izigrali Puljića i Milina, ali Šehić je oklijevao i Puljić je uspio blokirati njegov pokušaj udarca s nekih deset metara od gola Ježine.
Prve izmjene su bile znakovite, jer je Zebić izvadio u 63. minuti vezne igrače Ćurjurića i Jozinovića, a ubacio u vatru Mitrovića i Mršića po vokaciji napadače. Bilježimo u 66. minuti još jedan pokušaj Šaranovića koji se stvorio sam pred Lisjakom, ali je sekundu predugo čekao što je bilo dovoljno da ukliže Kacić od kojeg se lopta odbila u korner.
Ipak u 72. minuti sav pritisak se isplatio Zadranima koji su došli do izjednačenja nakon što je Bilaver udario po lopti desnom vanjskom kopačkom, alopta je putovala nekako polako, ali dovoljno da bi prevarila Lisjaka kojem je zasmetao Šarnović protrčavavši u trenutku Bilaverovog udarca, pa je lopta na iznenađenje svih prisutnih odsjela u desnoj maloj mreži vratara Istre.
Prilika za vodstvo ukazala se Zadru u 82. minuti koji je sam izašao pred Lisjaka, ali se spetljao. Očekivao se veći pritisak domaćih igrača koji su do kraja susreta istina pokušavali doći do tog pobjedonosnog gola, ali osim neuspjelog udarca Mršića te pokušaja glavomTerkeša u pretposljednjoj minuti nisu uspjeli ozbiljnije zaprijetiti.


 ZADAR – ISTRA 1861 1:1


Strijelci: Bodrušić 28′ 0:1, Bilaver 72′ (1:1)
ZADAR – Stadion Stanovi. Gledatelja: 1000. Suci: Marijo Strahonja (Zagreb) 6, Josip Havaić  i Goran Dević (oba Koprivnica).
ZADAR: Ježina 5,5, Puljić 5,5, Milin 5,5, Bećiri 5,5, Jozinović 5,5 (Mršić 63′), Ćurjurić 5,5 (Mitrović 63′), Surać 5,5, Ljubičić 5, Bilaver 6, Šaranović 5,5 (Santini 81′), Terkeš 5,5. Trener: Dalibor Zebić.
ISTRA 1861: Lisjak 5,5, Bodrušić 6, Kacić 6, Deak 6, Barišić 6, Župan 5,5 (Tadić 64′), Mašić 5,5, Anđelković 5,5, Marković 5,5 (Švrljuga 80′), Šehić 6 (Okić 90′), Traore 5,5. Trener: Elvis Scoria.
Žuti kartoni: Mitrović (Zadar); Mešić (Istra)
Igrač utakmice: Dario Bodrušić (Istra).