Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zadar već šestu godinu ovisi o Terkešu

Autor: Šime Ćurko

25.09.2009. 22:00
Zadar već šestu godinu ovisi o Terkešu

Foto: Vedran SITNICA



Zadar iz mladih pogona dobiva vratare i vezne igrače, ali napadača pa i obrambenih igrača i dalje nema
Još od sezone 2003./04. ili bolje bi bilo reći prvog dijela te sezone Zadar nema napadački dvojac koji bi svojim golovima morao rasteretiti momčad, odnosno nadoknaditi možebitne obrambene propuste. U ljeto 2003. Zadar je iz Rijeke doveo otpisanog Matu Brajkovića, a za Hajduk je Hrvatin Gudelj bio višak pa ga je Zadar objeručke prihvatio. Došao je tada i Marin Prpić, vezni igrač koji je svojim loptama znao Brajkovića i Gudelja gurnuti u pravu šansu. Nakon 32 kola Brajković se zaustavio na 12, a Gudelj na 10 postignutih golova, Prpić je dodao šest. Njih trojica ukupno su postigli 28 golova, dok je ostatak momčad zabio 16 pogodaka.
Iako je proljeće 2004. bilo vrlo skromno, a Zadar će nakon ulaska u Ligu za prvaka pamtiti tek borbeni 1:1 domaći remi Dinamo, koji je Hajduku osigurao titulu, u momčadi Zadra od tada do danas više nije bilo tako efikasnog napadačkog dvojca, makar ne dok je momčad igrala u Prvoj HNL.
U ljeto 2004. Zadar nije uspio zadržati ni Brajkovića ni Gudelja (koji se kasnije vratio), a trebali su ih nadomjestiti Želimir Terkeš, tada malo poznati igrač kojeg je Reno Sinovčić “snimio” u Interu (iz Zaprešića, naravno) te Leonardo Barnjak, igrač koji je kao talentirani mladi igrač prešao iz Zadrovih u Dinamove mlađe kategorije. Barnjak je vidio da mu nema seniorske budućnosti u maksimirskoj šumi pa se vratio kući. Bila je to traumatična sezona za Zadar u kojoj su Terkeš i Barnjak malo igrali zajedno. Terkeš je, naime, u jednom trenutku napustio Zadar i vratio se kući u Čapljinu. U Ligi za ostanak Barnjak je vukao Zadar (zabio za domaće 1:0 pobjede protiv Dinama i Međimurje), ali bilo je to premalo da bi Zadar izbjegao ispadanje. Barnjak je na ukupno postigao devet golova, a Terkeš je, baš kao i stoper Jurica Buljat, zabio četiri.
Terkeš najbolji u ligi
Uslijedile su dvije sezone u drugoj ligi. U prvoj Barnjak i Terkeš na polusezoni društvo su dobili u Saši Kajkutu te napadački orijentiranom veznjaku Aleksandru Šoliću. To što je Zadar završio u Ligi za ostanak dovoljno govori o tome koliko su napadači bili uspješni. Istina, Zadar se na kraju i razmahao, ali prekasno, golovi koje su Zadrani protivnicima trpali u Ligi za ostanak više su bili šminka koja nije mogla uljepšati najlošiju zadarsku nogometnu sezonu u samostalnoj Hrvatskoj.
Konačno, 2006./07. složena je prava napadačka kombinacija. Doveden je Goran Burčul kojem se tako ispunila dječačka želja da zaigra za Zadar. Nije Burčul samo zaigrao nego je postigao i 11 golova. Terkeš je dugo bio u krizi, do kvalifikacija s Pulom zabio je osam golova (sedam u prvom dijelu sezone), a onda je Puljanima uvalio tri gola od kojih je posebno važan onaj za 1:1 u uzvratu na Verudi. Odličan je bio i veznjak Dragan Župan s osam golova, Ante Mitrović zabio je sedam, Leonardo Barnjak pet golova. Istina, bila je to Druga liga, ali s obzirom kako su se slagali Terkeš, Burčul i Mitrović, u kombinaciji sa Županom, Tomasovim i Barnjakom kao džokerom, ostalo je pitanje zašto se i u Prvoj HNL ovim igračima nije dala prilika da zaigraju zajedno, Zadar je, naime, u ljeto 2007. procijenio da mu Burčul više ne treba, otišao je malo nakon toga i Barnjak. Očekivalo se da će Mitrović krenuti uzlaznom putanjom, a rupu nakon odlaska Burčula i Barnjaka trebao je popunjavati Matija Štefančić, koji je prije toga nosio dres Međimurja, a danas je član Karlovca. Štefančić, međutim, nije dočekao ni polusezonu, otišao je već nakon nekoliko kola.
Bila je to sezona u kojoj Terkešu nije ni trebalo društvo u napadu, uglavnom uz pomoć Tomasova i Župana zabio je Terkeš 21 gol i na kraju postao prvi strijelac lige. Bilo je pokušaja da mu se pridruži Mitrović, pa i Mate Baturina, no ni jedan ni drugi nisu bili Terkešu od velike pomoći. S obzirom da je Baturina otišao na polusezoni, Zadar je sezonu završio s tek dva klasična napadača, Terkešom i Mitrovićem.
Mitrović ostao sam
No, pokazalo se da je to bio uvod u muke po napadačima u sezoni 2008./09. Terkeš je, poput Ermina Zeca ovoj ljeta, stalno “odlazio” pa je u sezonu ušao i fizički i mentalno nespreman. Mitrović je ostao jedini (!) igrač pored kojeg je u rubrici pozicija u momčadi pisalo napadač. Zadar je platio veliku cijenu ovom nepromišljenom potezu jer je u 33 utakmica lani postigao tek 28 golova. Terkeš od tada do danas više nije bio pravi, a određeno poboljšanje u igri prema naprijed donio je Edin Šaranović, koji je došao prošle zime.
U novoj sezoni je prošlo osam kola, a Terkeš i Šaranović još nisu namjestili kopačku. Izlaz se traži u mladim snagama Antoniju Mršiću i Ivanu Santiniju. Riječ je o igračima koji prije povratka u matični Zadar nisu imali prvoligaškog iskustva. Možda bi oni mogli donijeti rješenje problema koji godinama muči Zadar, a to je da iz mlađim klupskih kategorija nema napadača koji bi se mogli nametnuti u prvoj momčadi. Nije prošao pokušaj s Mitrovićem, a ostali nisu ni dobili (pravu) priliku. Zadar iz mladih pogona dobiva vratare i vezne igrače, ali napadača, pa i obrambenih igrača i dalje – nema.


Veznjaci nisu napadači


Dalibor Zebić je na upit kako će igrati s tako malo napadača u momčadi znao odgovoriti da od veznih igrača očekuje da se ubacuju prema naprijed. Uspijevalo je to povremeno Županu, Tomasovu, pa Baturu ili sada Ćurjuriću, ali malo koja momčad može živjeti samo od golova koje zabiju vezni igrači. Napadači su ti kojim je to u opisu posla i tu je trenutačno veliki zadarski problem. Ostane li Zadar samo na inspiraciji Ćurjurića, udarcima Ljubičića iz daljine ili Jozinovićevim pokušajima iz slobodnih udaraca lako se može dogoditi da ova sezone donose još manje golova nego lanjska.




Golovi ove sezone


2. kolo: Hajduk – Zadar 0:1 (Šaranović)
3. kolo: Zadar – Šibenik 2:1 (Terkeš 11 m, Ćurjurić)
7. kolo: Zadar – Croatia Sesvete 2:0 (Ćurjurić, Jozinović)


Strijelci od sezone 2003. / 04.


2003./’04.: 12 – Brajković, 10 – Gudelj, 6 – Prpić, 4 – Surać, Ćustić, 3 – Grbeša, 2 – Duilo, Kordić, 1 – Bilaver, Jurić, Zebić.
2004./’05.: 9 – Barnjak, 4 – J. Buljat, Terkeš, 3 – Jurjević, Prpić, Gudelj, Kordić, 2 – Ljuta, 1 – Ćustić, Surać, Duilo, Vušković.
2005./’06.: 11 – Terkeš, 8 – Kajkut, 6 – Šolić, 5 – Ljuta, Barnjak, 4 – Župan, 3 – Gudelj, 2 – Duilo, Modrić, 1 – Butić, Mikulić, Bajsić, Surać, Vuković, Jurjević.
2006./’07.: 11 – Burčul, Terkeš, 8 – Župan, 7 – Mitrović, 5 – Barnjak, 4 – Surać, 3 – Tomasov, 2 – Duilo, Ćosić, Tadić, 1 – Vuković, Martinović, Mujdža, Bilaver, Rožić, Sikirić.
2007./’08.: 21 – Terkeš, 7 – Župan, 5 – Tomasov, 4 – Surać, 3 – Mitrović, 2 – Bilaver, 1 – Puljić, Parmaković, Elez, Ćustić, Baturina, Mišlov, Rožić, Štefančić.
2008./’09.: 7 – Terkeš, 4 – Tomasov, Ljubičić, Župan, 3 – Šaranović, 2 – Puljić, 1 – Puljić, Batur, F. Bilaver, Rašo.