Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Glavni adut treba nam biti zajedništvo i momčadski duh

25.09.2011. 22:00
Glavni adut treba nam biti zajedništvo i momčadski duh


Samo tako imamo neke šanse za ostanak. Budemo li išli na moj, ili bilo čiji pojedinačni učinak neće biti dobro


Iz Zadra je otišao prije sedam godina i to kao kapetan. Ovo ljeto se vratio i ponovno je – kapetan. Antonio Surać, koji igra na poziciji primača – pucača, pojačao je redove odbojkaša Zadra koji će za manje od dva tjedna početi prvi, a to praktično znači i povijesni nastup u Prvoj ligi. Iz Zadra je Surać otišao nakon završetka srednje škole, a prvi klub nakon Zadra bio mu je prvoligaš Zagreb. Nastupao je potom za Karlovac, pa zagrebačku Mladost u koju je dolazio u tri navrata (u prvom je bio još junior), odradio je posudbu u Daruvar, prošle sezone još jednom pokušao u Mladosti i na kraju se vratio kući.
– Zvali su me u Zadar nakon što je klub uspio ući u Prvu ligu. S obzirom na sve okolnosti u kojima sam bio procijenio sam da je najbolje vratiti se kući. Sedam godina izvan Zadra za sada je bilo sasvim dovoljno. Dogovor je da osim što igram za prvu momčad vodim kadete i mlađe kadete. To je ono što mi u potpunosti odgovara – kaže Surać koji je dvoji – za vrijeme pečalbarstva najbolje mu je bilo u Karlovcu.
– Za Karlovac sam igrao tri i pol godine. Najprije dvije godine, onda sam otišao, pa sam se vratio još godinu i pol dana. Da se financijska situacija u Karlovcu nije pogoršala ostao bih tamo.
Korisni savjeti
Sasvim suprotne dojmove nosi iz Mladosti.
– Mladost je klub velike tradicije, ali danas tamo nije sve na toj razini. Iskreno, kada sam odlazio iz Zadra za mene je velika stvar bila to što sam dobio dres sa svojim prezimenom na njemu. Dakle, nisam išao ni za kakvim velikim novcima. Iako su mi u Mladosti nudili mogućnost ostanka u sljedeće sezone to sam odbio. U Mladosti zapravo nikad ni dobio pravu priliku pokazati što znam.
U Zadru takvih problema neće biti. Na Višnjiku će itekako imati priliku pokazati što je sve naučio u odbojci.
– Zadru mogu puno pomoći. Trener Marin Masnić dosta se trudi s igračima i pokušava iz njih izvući najbolje. S druge strane, ja mogu biti produžena Masnićeva ruka na parketu. U posljednjih sedam godina naučio sam dosta toga, a s obzirom da Zadar ima mladu momčad očekujem da će suigrači u igri poslušati i neki moj savjet.
Surać se polagano upoznaje s momčadi, ali i momčad s njim. Imati u svojim redovima takvog igrača za Zadar je sigurno veliki dobitak, no…
– Odbojka je momčadski sport, a to znači da pojedinac sam ne može previše toga napraviti. Naš glavni adut u novoj sezoni treba biti zajedništvo i momčadski duh. Samo tako imamo neke šanse za ostanak. Budemo li išli na moj, ili bilo čiji pojedinačni učinak neće biti dobro.
Može bolje
Nakon što cijelo vrijeme igrao hrvatsku i inter ligu te nastupao u europskim akcijama klubova za koje je igrao Surać je stekao odličan uvid u stanje hrvatske klupske odbojke. Kako će se Zadar u svemu tome snaći?
– Naš je cilj ostati u ligi i ako to ostvarimo napravit ćemo veliku stvar. No, neće nam biti lako. Zadar je u Prvu ligu ušao nakon što je lani bio šesti u Prvoj B ligi, a ovo je gotovo ista ta momčad. Dakle, nešto će se morati promijeniti ako ne mislimo odmah ispasti iz Prve lige.
Što treba promijeniti?
– Ono što je moj dojam od kada sam se vratio u klub je to da igrači nemaju dovoljno samopouzdanja. Zadar je posljednjih godina osvajao medalje na prvenstvima hrvatske za kadete i mlađe kadete, a te igrače danas ima u prvoj momčadi. Rezultati u mlađim kategorijama potvrđuju njihov talent, ali treba im još dosta rada. Nažalost, imam osjećaj da se neki igrači zadovoljavaju samo s malim stvarima. To ne razumijem jer treba uvijek težiti nečem višem, pa što bude.
Koliko je to više za Zadar?
– Najvažnije je u svakoj utakmici odigrati onako kako najbolje znamo i možemo, a to znači uvijek dati maksimum. Ako tu utakmicu i izgubimo moći ćemo pogledati jedan drugoga u oči i mirno se spremati za sljedeću utakmicu. Trud, zalaganje, a svi se nadamo i kvaliteta, negdje će nam se vratiti. Ne smije nam se dogoditi onakav pristup kakav smo imali nedavno u prijateljskoj utakmici protiv Bihaća. Zato sam u jednom trenutku u petom setu malo i gurnuo igrače i povikao jer uvijek je dobro pobijediti, bez obzira što je riječ o prijateljskoj utakmici. Uostalom, ako ne napravite ono što trebate na prijateljskoj utakmici tko vam kaže da će to uspjeti kada se bude igralo za bodove.
Sport predviđanja
Surać naglašava još nešto – odbojka nije sport u kojem je najvažnije što snažnije udariti loptu.
– Odbojka je sport predviđanja jer u svakom trenutku morate dobro predvidjeti što protivnik planira, a to nije lako jer kombinacija je mnogo. Zato je potrebna koncentracija na svakom poenu. Osim toga, u odbojci je najvažnija obrana, odnosno prijem. Bez toga nema ništa jer bez pravog prijema ne može se organizirati ni pravi napad.
Konačno, Surać, premda vrlo oprezan, optimistično gleda prema novoj sezoni.
– U dosta segmenata smo u zaostatku za drugim prvoligašima. Ali, to da momčad ima sve domaće igrače je nešto što nema nitko i na to možemo biti ponosni. Sjećam se kada sam igrao u Karlovcu da je u jednom trenutku bilo desetak igrača koji su u došli iz drugih sredina. Zadar je danas u Prvoj ligi sa svojim igračima i trebamo napraviti sve da u tom rangu i ostanemo.


Teška polusezona




Za prošlu polusezonu Surać kaže da mu je bila najgora u karijeri.
– Stalno me boljelo koljeno i iako su me slali na preglede kod najboljih liječnika nitko nije znao što mi je. Iako sam bio ozlijeđen morao sam dolaziti na svaki trening Mladosti i raditi po posebno programu. Putovao sam i na utakmice premda se znalo da ne mogu igrati. Kasnije sam problem s koljenom uspio riješiti sam. Radio sam na jačanju koljena, koristio neke preparate, odmarao se i sada je koljeno OK.


Uspjesi s Medicinskom školom


Surać je odbojku počeo igrati tek u trećem razredu srednje škole kod profesorice Renate Jakšić. Okupila se tada u Medicinskoj školi Ante Kuzmanića odlična generacija odbojkaša, medicinskih tehničara (očito i dobrih odbojkaških tehničara), koji su dvije godine zaredom bili prvaci Dalmacije, a s jednog Prvenstva Hrvatske u Zadar su donijeli brončanu medalju. Bio je to veliki uspjeh kada se zna da su većina polaznika Medicinske škole – djevojke. Uz Suraća značajan doprinos uspjesima Virusa (tako se zove školski klub) dao je i Marko Medić koji je Zadar napustio kada i Surać. Medić je otišao u Trnje, prvoligaš koji se kratko zadržao u elitnom razredu. I Medić se ovo ljeto vratio u Zadar, ali je malo trenirao, pa je neizvjesno što će s njim biti kada počne sezona. Zanimljivo, prije odbojke Surać je punih deset godina trenirao – nogomet.


Zadar bez osvojenog seta u Opatiji


Odbojkaši Zadra nastupili su u subotu na turniru u Opatiji na kojem su međusobne utakmice odigrala četiri prvoligaša (Opatija, Rijeka, Rovinj i Zadar). U prvoj utakmici Zadar je poražen od Opatije 0:3 (20:25, 17:25, 23:25), a bez osvojenog seta momčad s Višnjika završila je i dvoboj s Rijekom za treće mjesto (21:25, 22:25, 21:25). U momčadi nije bilo Antonija Suraća, koji je ostao u Zadru zbog privatnih obveza.
– Organizacija igre nam je i dalje veliki problem. Kada se rezultat lomio nismo imali pravi napad. Kasnije nam je pao i prijem tako da smo ostali bez osvojenog seta. Imali smo dvije jake utakmice i to nije zanemarivo, ali očito je da je pred nama još dosta posla. Dva tjedna koja su nam ostala do početka sezone iskoristit ćemo za uigravanje prve šestorice jer smo nakon četiri utakmice stekli uvid u mogućnosti većine igrače – naglasio je Marin Masnić, trener Zadra.
Za Zadar su nastupili: Mandić, Viduka, Škara, Belić, M. Bakale, L. Bakale, Šestan, Frleta.