Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Vlada izdvojila 9,8 milijuna kuna

25.09.2011. 22:00
Vlada izdvojila 9,8 milijuna kuna


Kosor je jučer posjetila u većinskom srpskom selu Oćestovo, desetak kilomatra zapadno od Knina, obitelj Duška Lošića čija je kuća oštećena u nedavnoj eksploziji u vojnom skladištu u susjednom mjestu Pađene


Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor jučer je u Kninu položila temeljni kamen za gradnju crkve Gospe Velikog hrvatskog krsnog zavjeta za što je vlada izdvojila 9,8 milijuna kuna inicijalnih sredstava.
Zajedno s premijerkom temljeni je kamen položio i provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Željko Tolić, koji je i blagoslovio gradilište. Temeljni kamen s groba sv. Petra u Rimu blagoslovio je i darovao 1997. papa Ivana Pavao II.
“Izgradnju ove crkve držim kao simbol hrvatskog domoljublja”, rekla je premijerka Kosor u Kninu istaknuvši da je taj grad simbol hrvatske pobjede te da iz povijesti hrvatskog naroda nikad i nitko neće izbrisati pobjedu u Domovinskom ratu izborenu nakon teških i krvavih dana i godina.
“Ovdje u Kninu također treba reći da nikome nećemo dozvoliti revidiranje naše povijesti niti umanjivanje naše pobjede jer smo upravo pobjedom u Domovinskom ratu i Oluji mi skršili zube velikosrpskoj ideji Slobodna Miloševića”, poručila je premijerka Kosor.
Po njenim riječima u Knin će se ubuduće dolaziti da bi se proslavile “sve naše pobjede u Domovinskom ratu, ali i pobjede izlaska iz krize i ulaska u EU”.
Provincijal fra Željko Tolić zahvalio je Vladi na pomoći za izgradnju ove crkve u Kninu. Istaknuo je da je današnji dan, kada se polaže temeljni kamen za crkvu Gospe Velikog hrvatskog krsnog zavjeta, povijesni dan za Knin.
“Uime svoje provincije predsjednici Vlade Kosor i cijeloj vladi želim puno uspjeha što god željeli i zamislili i čega god se dohvatili. Mi vam osiguravamo i jamčimo podršku i pomoć – moralnu i molitvenu”, rekao je provincijal fra Tolić.
On je pozvao da kao kršćani i vjernici budu bolji i pošteniji ljudi upozorivši kako se “temeljni kršćanski principi ne mogu mijenjati kao čarape”.
“Ne može se biti kršćanin, a podržavati protukršćanske ideje i svjetonazore”, kazao je on.
Premijerka Kosor je u popodnevnim satima posjetila u većinskom srpskom selu Oćestovo, desetak kilomatra zapadno od Knina, obitelj Duška Lošića čija je kuća oštećena u nedavnoj eksploziji u vojnom skladištu u susjednom mjestu Pađene. Izvijestila je kako je Vlada iz proračuna odvojila 500.000 kuna za sanaciju oštećenih objekata u Oćestovu i Erveniku.
Duško Lošić je izrazio zadovoljstvo premijerkinim posjetom rekavši kako to pokazuje da netko “vodi računa o mještanima Oćestova”. Dodao je kako u tom selu od prijeratnih više od 500 žitelja sada ima oko 160 stanovnika.
“Zadovoljni smo, nikad nam nije bilo bolje”, kazao je Lošić.
S premijerkom Kosor u Kninu i Oćestovu su bili i ministar zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Branko Bačić, ministar obrane Davorin Božinović i ministar kulture Jasen Mesić.