Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Zadar sudjelovao u globalnom čitanju

25.09.2011. 22:00
Zadar sudjelovao u globalnom čitanju


Pod motom “100 000 pjesnika za promjene” svijet su mijenjali i zadarski pjesnici i ljubitelji poezije. Zadar je tako, među šest hrvatskih gradova, sudjelovao u akciji organizacije Worl Poetry Movement koja je čitanjem poezije odlučila svijet učiniti boljim mjestom. Točno u podne u oko 500 svjetskih gradova, te u više od sto država na svijetu, čitala se poezija s ciljem poticanja na globalnu solidarnost, drštvene i političke promjene. U Zadru se poezija čitala u LiBar-u, u dvorištu Gradske knjižnice Zadar koji se pokazao odličnim izborom za ovakve akcije, a sudjelovalo je dvadesetak pjesnika i ljubitelja poezije. Događaj je organizirala književna udruga zadarskih pisaca “ZaPis”, na inicijativu članice Ive Pejković, akcija je bila otvorena za sve zainteresirane, a osim antologijske čitala se i autorska poezija.
Cijeli događaj prošao je u ležernoj atmosferi uz kavu i razgovor o književnosti, a uz stihove Šopa, Cesarića, Sylvie Plath, Borisa Dežulovića i ostalih autorsku poeziju čitali su Želimir Periš, Nikolina Mojić, Nikolina Dolfić, Emilija Mijatović, Ivan Boško Habuš i Mario Padelin. Čitanju su se, s autorskom poezijom, spontano pridružili i neki posjetitelji knjižnice. Akciju je podržala i u njoj sudjelovala i zadarska pjesnikinja Mirjana Mrkela.
Čitav događaj uvršten je i na službenoj stranici “Thousand poets for change”, a u Hrvatskoj su, uz Zadar, čitali Zagreb, Umag, Pula, Split i Rijeka. Na tisuće pjesnika čitajući u gradovima diljem svijeta pokazali su da su promjene uistinu moguće jer ovakva akcija zaista jest, pa barem na nekoliko sati, učinila svijet boljim mjestom.
Književna udruga “ZaPis”, u suradnji s Gradskom knjižnicom Zadar koja im je osigurala stalni termin u svojim prostorima, nastavlja i dalje s promicanjem književnosti u Zadru pa će tako u listopadu ugostiti spisateljicu Tanju Mravak.