Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Česi i Nijemci uživaju u babljem ljetu

Autor: Josip Portada

25.09.2012. 22:00
Česi i Nijemci uživaju u babljem ljetu

Foto: Josip PORTADA



U paškim hotelima boravi oko 150 turista, uglavnom iz Češke i Njemačke, a turista ima i u većini otočnih mjesta. Turistički djelatnici procjenjuju kako bi, zahvaljujući sunčanom i toplom vremenu, posezona mogla biti uspješnija od očekivane


Na Pagu je jesen počela s ljetnim ugođajem i s dnevnim temperaturama zraka do 28 stupnjeva. U paškim hotelima boravi oko 150 turista, uglavnom iz Češke i Njemačke, a turista ima i u većini otočnih mjesta. Turistički djelatnici procjenjuju kako bi, zahvaljujući sunčanom i toplom vremenu, posezona mogla biti uspješnija od očekivane. Naime, početkom rujna vrijeme se pogoršalo i s Paga je otišlo nekoliko tisuća turista.
No, zahvaljujući sunčanom i toplom vremenu na Pag dolaze novi turisti, ne samo u agencijskim aranžmanima, nego dolaze i individualni turisti. Temperatura mora iznosi 21 stupanj i za strance to je dovoljno toplo za kupanje. Ugostitelji navode kako je promet za posezonsko razdoblje zadovoljavajući i nadaju se kako će sunčano i toplo vrijeme potrajati jer većina turista sjedi na terasama.
Lijepo vrijeme koristi i ovčarima. Prvih dana rujna na Pagu je palo oko 80 litara kiše po metru četvornom i nakon kiše za rast trave na pašnjacima trebalo je dva do tri tjedna stabilnog i toplog vremena. Upravo to se i dogodilo i ovčarima će za dohranjivanje ovaca trebati manje sijena. Kiša je napunila brdska pojilišta i ovcama ne treba donositi vodu. No, usprkos lijepom vremenu, mnogi su već nabavili drva za ogrjev i to u znatno većim količinama nego prethodnih godina. Svi se na otoku dobro sjećaju prošle zime i rekordno niskih temperatura zraka, orkanske bure, snijega i leda, a upravo za vrijeme najveće hladnoće mnoga su kućanstva ostala bez ogrijeva. Do prije nekoliko godina vrijeme se moglo dugoročno predvidjeti, a odstupanja od višegodišnjeg prosjeka bila su neznatna. Prema podacima meteorološke postaje u Pagu, koja postoji gotovo stotinu godina, u rujnu najčešće puše jugo i sjeverozapadnjak. U gotovo stotinu godina bura je u rujnu puhala samo nekoliko puta, ali nikada orkanske jačine. Ove godine u rujnu je orkanska bura puhala dva puta. Listopad bi, prema gotovo stoljetnom prosjeku, trebao biti suh i sunčan. No, na te se podatke nitko ne želi osloniti jer je bura, koja donosi naglo zahlađenje, postala nepredvidljiva. Orkanska bura je puhala čak i u kolovozu, a to se u zabilježenoj povijesti Paga nikada nije dogodilo. Nakon svake bure opraštalo se od ljeta, a turistički djelatnicu su procjenjivali kako će posezona biti izrazito loša. No, nakon treće ljetne bure uslijedio je niz mirnih i sunčanih dana s visokim temperaturama zraka. S lijepim vremenom došli su i turisti i tako su se prognoze o posezoni koja će ove godine završiti ranije nego ikada prije, pokazale pogrešnima. Ljetne temperature zraka, turisti na plažama i poneki kupači i prvih dana jeseni stvaraju dojam ljeta. No, neće biti veliko iznenađenje ako nakon niza toplih dana ponovno zapuše orkanska bura i Pag izravno iz ljeta uvede u zimu.