Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

HDZ tvrdi da ne izbacuje Kosor, ali joj prijeti ukor

Autor: Novi list

25.09.2012. 22:00
HDZ tvrdi da ne izbacuje Kosor, ali joj prijeti ukor

Foto: Darko JELINEK



Ja ne izbacujem nikoga iz stranke. Ako će gospođa Kosor ili bilo koji drugi član HDZ-a raditi protiv interesa stranke, davati izjave koje su protivne politici HDZ-a i nekim temeljnim stavovima, statut se morati odraditi svoj dio posla, izjavio je Karamarko


HDZ i njihova donedavna predsjednica Jadranka Kosor u ozbiljnom su sukobu. Već na dnevnoj bazi izmjenjuju sve oštrije rečenice, a glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić zaprijetio je jučer Jadranki Kosor čak Visokim časnim sudom u slučaju da ne prestano javno istupati u suprotnosti s nekim potezima i politikom vodstva stranke.
– Način na koji pojedinci iz stranke medijski istupaju, mislim da ne pridonosi boljitku HDZ-a. O statusu Jadranke Kosor odlučivat će nadležna tijela, odnosno Visoki sud časti, ali ne mogu prejudicirati nikakva rješenja, izjavio je Brkić, dodajući kako se protiv bivše premijerke još ne vode nikakvi stegovni postupci. Međutim, glavni tajnik siguran je da Jadranka Kosor nanosi štetu HDZ-u i prisjeća se “što se događalo onima koji su istupali puno benignije i kritizirali određene postupke vrha stranke dok je ona bila predsjednica”.
Pritisak s terena
– U jednoj velikoj stranci mora postojati koordinacija medijskih istupa svih članova. Takva je praksa bila i u vrijeme gospođe Kosor, ne vidim zašto bi sada trebalo biti drugačije, naglašava Brkić.
Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko također je ogorčen zadnjim izjavama i intervjuima svoje prethodnice, ali Visoki časni sud ipak nije spominjao. Inzistirao je tek da rješenje treba potražiti u stranačkom statutu.
– Ja ne izbacujem nikoga iz stranke. Ako će gospođa Kosor ili bilo koji drugi član HDZ-a raditi protiv interesa stranke, davati izjave koje su protivne politici HDZ-a i nekim temeljnim stavovima, naravno da će statut morati odraditi svoj dio posla. Ali, mi se trenutačno ne opterećujemo slučajem gospođe Kosor, imamo drugih stvari, mislim da ona polemizira prije svega sama sa sobom, ustvrdio je Karamarko.
Upozorio je da “postoji pritisak s terena” jer članovi pitaju kako se može događati da pojedinci iznose mišljenja koja nisu u skladu sa stavovima stranke. I Karamarka iritira što Jadranka Kosor nije na liniji HDZ-ovog vodstva kad je riječ o raspuštanjima gradskih i županijskih odbora i ratifikaciji sporazuma Tuđman – Izetbegović.
Poziv na suradnju
– Ovih će dana biti sazvano predsjedništvo i vjerujem da će se i o tome razgovarati, najavio je Karamarko koji je Jadranku Kosor i javno pozvao na suradnju. Doznajemo kako joj je dosad više puta predložio da se sastanu i rasprave međusobne probleme, no ona je to odbila.
Međutim, unatoč sve zaoštrenijoj retorici s obje strane, malo je vjerojatno da će Jadranka Kosor biti isključena.
– Ipak je ona bila premijerka, napravila je i dobrih stvari za Hrvatsku i trebali bi stoga imati malo širi prostor kod javnih nastupa. Makar mi itekako znamo kako se Jadranka Kosor ponašala prema svima nama i kako je bez ikakvih objašnjenja raspuštala stranačke ogranke. Ako to i dođe na sjednicu predsjedništva, uvjeren sam da neće biti zahtjeva da je se izbaci, rekao nam je jedan član predsjedništva koji nije naročit simpatizer Jadranke Kosor, ali će se, ističe, suprotstaviti njezinom isključenju.
Politička šteta
Na zadnjem HDZ-ovom saboru, iz statuta je maknuta odredba temljem koje se zbog nanošenja štete stranci nekog moglo izbrisati iz članstva, bez pokretanja stegovnog postupka. Sada jedino Visoki časni sud može izricati sankcije. Na čelu tog tijela je Tomislav Čuljak koji spada među najbliže Karamarkove suradnike. Za teške povrede obveze člana, statut predviđa isključenje, a u slučaju lakših disciplinskih prekršaja moguć je ukor ili oduzimanje dužnosti u stranci. Preduvjet je da uopće netko inicira postupak pred Visokim časnim sudom, što zasad nije učinjeno.
– Isključiti je sigurno nećemo. Ispalo bi da HDZ izbacuje sve svoje bivše predsjednike, a to bi nam nanijelo političku štetu. Osim toga, na taj bismo način omogućili Jadranki Kosor da još više nastupa po medijima protiv naše stranke. Ali, Visoki časni sud mogao bi joj izreći ukor, kazao nam je izvor u vrhu HDZ-a.


Kosor: Poručuje mi se da šutim, ali neću!




Jadranka Kosor ogorčena je i procjenjuje da bi mogla biti izbačena iz HDZ-a.
– Vidjeli smo u medijima proteklih dana da se priprema moje izbacivanje iz stranke, stranka to nikad nije demantirala. Zaključujem da je to medijska priprema, a mislim da je to jako loše za HDZ. Poručuje mi se da šutim, ali budući da sam imala odgovornost za stranku i da sam članica HDZ-a, mislim da mogu na pristojan način i dalje govoriti, rekla je Jadranka Kosor koja ne komunicira s Karamarkom, tek se “katkad vide u Saboru”. Smiješnima je nazvala optužbe kolega da udružena sa Zoranom Milanovićem destruira HDZ.
– U Saboru sam se jedino ja tukla s tadašnjom oporbom, sa SDP-om, a ostali moji kolege su najčešće šutjeli. Tako je bilo u kampanji pa i predkampanji. Izvucite moje izjave i njihove izjave iz tog razdoblja pa ćete vidjeti. Da nije smiješno, bilo bi to više nego tragično, polemizirala je bivša premijerka s Damirom Kramarićem, predsjednikom osječkog HDZ-a. Priznala je da joj je stranka kupila broš vrijedan pet tisuća kuna, kao prigodan poklon za završetak pristupnih pregovora. Ne namjerava ga vratiti, a ističe da je uvijek živjela skromno i da nije na račun stranke išla na ručkove ili večere.