Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Dalmatinka pokreće novi ciklus edukacije pčelara

25.09.2013. 22:00
Dalmatinka pokreće novi ciklus edukacije pčelara


Udruga pčelara Dalmatinka organizira novi ciklus edukacije za svoje članove za zanimanje pčelar. Prvi puta školovanje je organizirano u suradnji s UNDP-om i Zadarskom županijom, a ovaj puta samostalno. Edukaciju će provoditi Učilište za obrazovanje odraslih Apis, teoretski dio nastave održat će se u Medicinskoj školi Ante Kuzmanića u Zadru, praktični dio na pčelinjacima u okolici Zadra, cijena škole je 2.500 kuna, a njen početak najavljuje se za početak studenoga. U Udruzi Dalmatinka nastojat će refundirati dio troškova pčelarima, nakon što dobiju očekivana sredstva od Grada Zadra i Zadarske županije. Plaćanje je moguće u šest rata.
– Udruga Dalmatinka u svom radu veliku pažnju posvećuje edukaciji pčelara. Tako je pohađanje ove škole prvenstveno potrebno da se nauči nešto novo. Ljudi koji pčelare već trideset godina, kažu da svake godine nauče nešto novo. Edukacija u sadašnjim uvjetima je potrebna svakom pčelaru koji želi biti dobar pčelar, koji želi vrcati više meda od drugih. Mi ćemo u ovom ciklusu omogućiti edukaciju i drugim zainteresiranim pčelarima koji nisu članovi niti jedne druge udruge. Nakon uspješnog pohađanje ove škole, polaznici mogu u radnu knjižicu upisati zanimanje pčelar. To je po sadašnjim zakonima potrebna svima koji žele otvoriti obrt za pčelarstvo, kaže predsjednik Dalmatinke Zlatko Elveđi.
Udruga Dalmatinka najaktivnija je pčelarska udruga na području Zadarske županije. Njen rad posljednje dvije godine rezultirao je porastom brojem educiranih pčelara i uspostavljanje međunarodne suradnje sa slovenskim pčelarima. Čak je potpisan ugovor o zajedničkoj suradnji s pčelarima okupljenim u Udrugu Anton Janša. Dobra zajednička suradnja prvo je rezultirala razmjenom iskustava i znanja, a nakon toga su ostvareni prvi poslovni kontakti o prodaji dalmatinskog meda i drugih pčelinjih proizvoda između lokalnih pčelara i slovenskih otkupljivača.