Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zadranin na izložbi kupio bou od 1,80 metara

25.09.2013. 22:00
Zadranin na izložbi kupio bou od 1,80 metara


Posjetitelji su imali prilike vidjeti i kako izgleda hranjenje životinja, pa čak i izlijeganje zmija iz jaja, što je bila rijetka prilika za mnoge, kaže Nevena Pribanović, djelatnica na izložbi


S koncem rujna zmije, pauci, gušteri i ostali životinjski primjerci s najveće izložbe egzotičnih životinja u Hrvatskoj, koju je u prostorijama Callegra priredila zagrebačka tvrtka Teraristika d.o.o., odlaze iz Zadra. Zadranima se ovom jedinstvenom izložbom pružila prilika da uživo i iz blizine razgledaju neke od vrijednih zmijskih vrsta poput crvenorepe boe, kraljevskog pitona ili velikog guštera argentinskog tegua, a među mnoštvom terarija s gmazovima i reptilima, mogli su se izbliza promotriti i razni pauci i škorpioni poput tarantule, ali i crvi i žohari koji su na izložbi služili kao hrana.
Izložbu je u skoro dva mjeseca posjetilo oko 10.000 ljudi, Zadrana, ali i brojnih turista. Među organiziranim posjetiteljima tijekom rujna i početka nove školske godine bila su i djeca iz zadarskih vrtića i osnovnih škola, a upravo njih su egzotični stanari terarija najviše oduševili.
– Posjetitelji su tako imali prilike vidjeti kako izgleda hranjenje životinja, od zmija, guštera i paukova, pa čak i izlijeganje zmija iz jaja, što je bila rijetka prilika za mnoge, kaže Nevena Pribanović, djelatnica na izložbi, dodajući kako su za vrijeme trajanja same izložbe, osim mladunčadi koja je u međuvremenu došla na svijet, poput beba kameleona, nabavljane mnoge dodatne životinje poput iguane.
Iako se zmije u prirodi hrane živim plijenom, ovi gmazovi uzgajani u zatočeništvu naviknuli su jesti mrtve životinje, s obzirom na to da bi im usmrćivanje plijena u skučenoj staklenoj nastambi bilo otežano, a ni većina posjetitelja takvim prizorom vjerojatno ne bi bila oduševljena.
– Mnoge životinje posjetitelji su i kupili, ne izravno na izložbi, već bi najprije naručili određenu zmiju, guštera ili pauka, i kupili je nakon što su za nju prethodno kod kuće pripremili sve uvjete. Tako je prodana zmija boa, inače najveća zmija na izložbi duga metar i 80 centimetara, ali i mnoge druge životinje s izložbe, kažeNevena Pribanović.