Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Finale Davis Cupa u Areni Zagreb

25.09.2016. 22:00
Finale Davis Cupa u Areni Zagreb


Arena Zagreb bit će poprište finala svjetske skupine Davis Cupa između Hrvatske i Argentine, što se igra od 25. do 27. studenog. Odlučio je to Hrvatski teniski savez, nakon što su razmotrene ponude i zahtjevi Davis Cupa. HTS je stoga aplicirao Zagreb prema Međunarodnom teniskom savezu (ITF), a formalna potvrda očekuje se danas. Za suorganizaciju finala Davis Cupa javili su se Split (Spaladium), Zadar (dvorana “Krešimir Ćosić”) i Zagreb (Arena Zagreb), a među njima jedino zagrebačka dvorana udovoljava svim zahtjevima, bez dodatnih adaptacija ili traženja posebne dozvole od strane Odbora Davis Cupa za odobrenje “iznimke od pravila”.
U HTS-u ističu da se Zadar pokazao kao dobar organizator, uz izvrsnu publiku u polufinalu protiv Francuske, a Split je kao teniski grad i jednako tako dokazani organizator, također imao vrhunsku ponudu. Međutim, zbog pravila o organizaciji finala, koja su u nekim segmentima bitno stroža i od polufinala, jedini koji je u potpunosti ispunio minimalne tražene uvjete bio je Zagreb, koji je ove godine bio domaćin i izuzetno uspješno organizirane godišnje Skupštine ITF-a.
O pravilima Davis Cupa postoji – knjižica. Prvi od uvjeta za finale je kapacitet gledališta od “najmanje 12.000 mjesta”, potom da je “poželjno da to bude glavni ili jedan od najvećih gradova”, te “odlična povezanost aerodroma s međunarodnim čvorištima”. Također, za finale se zahtijeva da dimenzije kompletnog igrališta budu veće nego u polufinalu te da tehnički uvjeti budu na vrhunskoj razini. Od ITF-a je također stigla najava da će press centar morati osigurati radna mjesta za najmanje dvjesto novinara, uz odgovarajući broj radnih mjesta na tribini, te adekvatne uvjete (zvučno izolirane kabine) za četiri televizije i sedam radijskih postaja.
Iako se ne radi o finalu, već o prvom kolu, u HTS-u se nadaju da će i susret između Hrvatske i Španjolske početkom veljače sljedeće godine izazvati isto toliko zanimanja za domaćinstvo.