Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Gradonačelnik i antifašisti položili vijence na različitim lokacijama

25.09.2016. 22:00
Gradonačelnik i antifašisti položili vijence na različitim lokacijama


Gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta jučer je s predstavnicima Grada na spomen-obilježju na Narodnom trgu položio lovorov vijenac u znak sjećanja na žrtve fašističkog režima. Državni spomendan 25. rujna slavi se kao dan sjedinjenja Zadra i otoka, Rijeke i Istre matici Hrvatskoj. Toga je dana u Pazinu zasjedao pokrajinski Narodnooslobodilački odbor za Istru, kada je donesena i potvrđena Odluka o pripajanju ovih krajeva Hrvatskoj.
– Ovo je povijesni dan, kad je 1943. donijeta odluka o pripojenju Zadra i otoka Hrvatskoj i kada je donijet taj važni dokument, kasnije verificiran i odlukom AVNOJ-a. Bilo je to vrijeme fašističke okupacije za vrijeme koje je naš grad najviše nazadovao. Zato je ova odluka bila dalekovidna za Zadar – kazao je Kalmeta.
I predstavnici županijske Udruge antifašističkih boraca i antifašista na čelu s Miljenkom Letinićem i Jakovom Jukićem jučer su obilježili ovaj dan polaganjem vijenaca na spomeniku palim borcima na Gradskom groblju te na spomeniku poginulim braniteljima Domovinskog rata.
Polaganju vijenaca tradicionalno je nazočio i SDP, kao jedna od rijetkih lokalnih stranaka koja na spomeniku poginulim antifašistima svake godine obilježava ovaj dan. U ime stranke vijenac je položila predsjednica Gradskog odbora SDP-a Sabina Glasovac, a svečanosti je nazočio i HNS-ov član iz Zadra Ivica Maštruko.