Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Supernova prvi put nakon poplave otvorila vrata medijima

26.09.2017. 18:26
Supernova prvi put nakon poplave otvorila vrata medijima


Štete od poplava u Supernovoj su velike i još uvijek se utvrđuju. Kao što je već i poznato, u prizemlju centra bilo je 15 do 20 centimetara vode dok je garaža potpuno potopljena. To su ujedno i dvije etaže gdje su štete najveće. Na trafostanici koja se nalazi u garaži šteta je potpuna, kao i na drugim instalacijama. To je razlog zbog čega će ponovno otvorenje centra biti u studenom jer se čekaju zamjenski dijelovi za trafostanicu. Ostale štete mogu se ranije sanirati, poput oštećenja pokretnih traka, u uvodnom dijelu obraćanja medjima kazala je Iva Surić, direktorica Supernove.
Dva tjedna nakon poplave i nakon prvih procjena iz Supernove su pozvali medije na kratki obilazak centra te pojasnili koje štete su nastale kao i koliko će biti potrebno za njihovu sanaciju te ponovno otvaranje vrata za sve posjetitelje.
Opseg šteta i iznosi tek će se utvrditi jer prve procjene nisu bile temeljite, a razlog je što se centar prostire na površini od 37.000 metara kvadratnih pa je i prvi stručni uvid trajao šest dana.
– Prema prvim procjenama stručnih službi, sudskih vještaka, tehničara, inženjera koji su na terenu svaki dan, a ovdje su došli već 13. rujna, do danas nisu utvrđena nikakva oštećenja na konstruktivnim nosivim elementima u centru. Prema izvidima stručnjaka cjelokupni sustav elektrotehničke opreme pretrpio je totalnu štetu, osim četiri suha transformatora, kazala je Surić.
Unutar centra intenzivno se radi na sanaciji šteta kako bi se 600-tinjak djelatnika mogli što prije vratiti redovnom poslovanju.
– U prizemlju na dijelovima, u trgovinama gdje je bio parket kojeg je voda oštetila stavlja se keramika. Zakupcima je već 15. rujna dozvoljen ulaz u centar kako bi mogli provjeriti kakva je situacija u prodajnim centrima. Ako je nekome roba bila na podu, to je uništeno, ali svakom od zakupaca omogućeno je slobodno premještanje robe na druga prodajna mjesta kako bi imali manje gubitaka dok traje sanacija šteta u centru, objasnila je Surić.
Direktorica Supernove dematirala je navode kako je prilikom poplave u garaži jedna osoba smrtno stradala, a da je riječ tek o glasini potvrdio je i Elis Žodan iz PU zadarske.
– Od ranog jutra 11. rujna zbog razmjera događaja osnovan je krizni stožer. Prema svim informacijaa sa terena nije bilo ozlijeđenih ni stradalih osoba. Policija je nekoliko puta dolazila u garažu i u centar Supernova, sve pregledali i na sreću nitko nije niti ozlijeđen. Od 13. do 19. rujna zaprimili smo dojave vlasnika vozila koja su ostala u garaži da dođu, poslikaju vozila kako bi mogli prijaviti štetu i realizirati naknadu iz police osiguranja, kazao je Žodan.