Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Brancin na sedam načina

Autor: Ivan Stagličić

25.10.2008. 22:00
Brancin na sedam načina

Foto: Irena JURJEVIĆ



Zadar More ove je godine donijelo  i gastro prezentaciju brancina, koje je za ovu prigodu osigurao “Cenmar” i u kojoj je sedam restorana prikazalo kakve se sve delikatese mogu pripremiti od te kvalitetne morske ribe. U prezentaciji su sudjelovali restorani: Maraschino, Zadar, Bok iz Novalje, 5 Bunara, Kornat, konoba Basa iz Kali i restoran hotela “Bastion”, a sve s prezentacije se moglo i degustirati.
Poznato je da kuhari nerado otkrivaju svoje tajne no reporeterima «Zadarskoga lista» ipak su rekli od kojih se makar osnovnih sastojaka sastoji ovih sedam kompozicija ne temu brancin:
U restoranu hotela «Bastion» filet brancina priređen je u umaku od kozica i kapara te «Freixenet» šampanjca s medaljonima od blitve i krumpira kao prilogom. Kuhari iz novaljskoga «Boka» su ga priredili u umaku od ikre škampi s grčkom rižom kao prilogom. Iz «Kornata» je brancin došao na podlogi od palente i pečenih tikvica, preliven umakom od škampa. U 5 Bunara je priređen u bijelom umaku od koromača zajedno s preljevom od kapara i mrkvice, dok je prilog bila palenta s blitvom. U Maraschinu su ga spremili punjenog teletinom uz rimske njoke od griza s ribljim velupeom i povrćem. Konoba Basa ga je ponudila pečenog u štednjaku s krumpirom, kapulom, paprikama i pomidorima. Restoran Zadar ponudio ga je mariniranog limunom i maslinovim uljem uz mrkvu, masline i poriluk, a služen je uz orzo s koromačem te emulziju s lavandom.