Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Zadar pobijedio, Vučević podnio ostavku

Autor: Šime Ćurko

25.10.2008. 22:00
Zadar pobijedio, Vučević podnio ostavku

Foto: Vedran SITNICA



Nogometaši Zadra vraćaju izglede za opstanak u elitnom društvu. Pobijedili su Hajduk 1:0, pomalo i neočekivano, a taj je poraz prisilio Gorana Vučevića da nakon utakmice podnese ostavku.
Hrabro, baš kao što su i najavili, Zadrani su ušli u utakmicu protiv suparnika kojeg su u prethodnih 15 utakmica kao domaćini samo jednom pobijedili. U prvim minutama Zadar je izveo tri kornera zaredom, no Subašić nije imao priliku za intervenciju. Datković je podstavio uobičajenu zadarsku formaciju s Terkešom kao isturenijim napadačem, a iza njegovih leđa bili su Surać i Tomasov. U takvom rasporedu Zadar se dobro držao, Splićani nisu uspijevali odnijeti prevagu na sredini terena gdje su veliki posao u destrukciji gostujućih pokušaja radili Ljubičić i Milin. Posebno inspiriran bio je Ljubičić, očito željan dokazivanja nekadašnjim poslodavcima. Imao je Ljubičić niz dobrih rješenja i prema naprijed, posebno je zaprijetio u 33. minuti kada je povukao do tada najbolju akciju svoje momčadi. Sve je sam napravio u sredini terena, izbacio dvojicu čuvara i nakon toga zakomplicirao. Imao je rješenje i lijevo i desno, odlučio se pucati, ali je Subašić nekako uspio iskontrolirati loptu.
U uglavnom ravnopravnoj utakmici Zadrani su se odlučili čekati priliku iz kontri, Splićani su u prvom poluvremenu bili tek nešto konkretniji, ali bez pravih situacija pred Vukovićem. Najopasnija je po domaćine bila situacija u 19. minuti kada je Pletikosić izgubio loptu duboku u svojoj polovici, Gabrić se rastrčao desnom stranom, vratio povratno u sredinu gdje je zadarska obrana stigla reagirati ispred Bartolovića. Iz prvih 45 minuta još vrijedi istaknuti neoprezan start Pandže na Tomasovu, splitski branič u borbi za loptu udario je zadarskog veznjaka u trbuh nakon čega se Tomasovu ukazivala pomoć dvije minute. Nakon te akcije do tada zaigrani Tomasov više nije pravi, sve što je odigrao do kraja poluvremena kao da je bilo pod dojmom Pandžinog starta.
Logično, tako „načet” Tomasov nije mogao izdržati, pa ga je Datković na poluvremenu zamijenio Županom.
Pritisli su Splićani početkom drugog poluvremena, u dvije minute nekoliko opasnosti pred zadarskim golom u kojima se istaknuo Vuković koji je u 52. minuti zaustavio udarac Gabrića, a kratko nakon toga i Marijana Buljata, oba s desne strane. A onda odgovor domaćina, već spominjani Ljubičić pogodio je za vodstvo Zadrana koje je potpuno promijenilo stanje na terenu. Pogodak domaćih razbudio je dio navijačkog puka sklonog Zadranima, a na terenu nove dvije opasnosti za Subašića. U 65. minuti Pletikosić iz slobodnog udarca pucao snažno s 30-ak metara, ali je splitski vratar dobro reagirao. Nekoliko trenutaka kasnije korner Župana s lijeve strane, Terkeš je loptu dočekao glavom na suprotnoj vratnici, no u izglednoj poziciji nije uspio uputiti pravi udarac. Polsjednjih 20-ak minuta Zadar se povukao pred pokušajima Splićana da izjednače. Igra se preselila na polovicu domaćih nakon čega su „bili” imali niz ubacivanja iz slobodnih udaraca, uglavnom uz aut linije. Iz jednog takvog pokušaja nakon ubacivanja Marijana Buljata, Kalinić je glavom okrznuo loptu koju je efektnom akrobacijom ukrotio Vuković.
Bilo je to sve što su gosti uspjeli u pokušaju anuliranja zadarskog vodstva. Domaćini su kako se utakmica bližila kraju težili poptunoj destrukciji u kojoj su uštedjeli podosta dragocjenog vremena za velike, veliku pobjedu.


 ZADAR – HAJDUK 1:0


ZADAR – Stadion Stanovi. Gledatelja: 4.000. Sudac: Ivo Krečak (Šibenik) 5,5. Pomoćnici: Perak (Karlovac), Perica (Šibenik). Strijelac: 1:0 Ljubičić (58′). Žuti kartoni: Parmaković, Milin, Bilaver, Župan (Zadar); Pandža, Maloča, Gabrić (Hajduk).
ZADAR: Vuković 6,5, Puljić 6,5, Batkoski 6,5, Parmaković 6,5, Bilaver 6,5 (od 88′ Maruna -), Milin 6,5 (od 80′ Šiklić 6,5), Ljubičić 7, Pletikosić 6, Surać 6, Tomasov 6 (od 46′ Župan), Terkeš 6. Trener: Ivica Datković.
HAJDUK: Subašić 5,5, Jozinović 5,5 (od 77′ Bušić 5,5), Maloča 5, Pandža 5, M. Buljat 5,5, Linić 5 (od 64 Oremuš 5), Andrić 5,5, Bartolović 5 (od 64′ Tičinović 5), Ibričić 5, Gabrić 5,5, Kalinić 5,5. Trener: Goran Vučević.




 GOL


1:0 (58′) – Vuković je daleko ispucao loptu koji je u polovici Splićana prihvatio Ljubičić. Splićani očito nisu smatrali shodnim izaći u blok bivšem suigraču, Ljubičić je to iskoristio, sam je sebi izborio poziciju za udarac, približio se na 22-23 metara Subašiću i precizno pogodio prazan prostor između Subašića i njegove lijeve vratnice.


 SVE BOJE – JEDNA IGRA


U sklopu obilježavanja Akcijskog tjedna borbe protiv rasizma i diskriminacije koji se po deveti put održava od 16-28. listopada u organizaciji FARE (Footballl against racism in Europe), klubovi i Udruga Prve HNL uključili su se u akciju na jučerašnjim utakmicama 12. kola T-Com Prve HNL. Tako je na početku utakmice kod izlaska igrača i sudaca na teren promoviran transparent sa sloganom ovogodišnje akcije “Sve boje – jedna igra”, a preko razglasa pročitan će se i prigodan proglas u kojem, između ostalog, stoji:
– Nažalost i na dijelu naših utakmica došlo je do rasističkih i fašističkih ispada. Ovim putem još jednom najoštrije osuđujemo ovakve incidente i sve Vas istinske ljubitelje nogometa i sporta pozivamo da se distancirate od takvog načina ponašanja i navijanja. Nogomet zbližava ljude, na utakmicama se mora poštivati sve sudionike, a sportski rezultat treba biti jedini kriterij za različitost na sportskim borilištima…


 IZNIMAN INTERES ZA UTAKMICU


Zanimanje za jučerašnju utakmicu očekivano je premašilo kapacitet Stanova koji su bili dupkom puni, a stotine gledatelja ostale su pred ulaznima na stadion. Nekoliko desetaka, mahom mlađih gledatelja, popelo se na objekte na pomoćnom igralištu, a dio je ponovno posegnuo za opasnom navikom penjanja na ogradu pomoćnog igrališta. Nakon dvadesetak minuta očito su reagirale sigurnosne službe, pa su mladi navijači morali napustiti kranje opasnu poziciju s koje su gledali utakmicu.