ponedjeljak, 20. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Delikatesa – čokoladni fondant s glistama

Autor: Krešimir Bukvić

25.10.2009. 23:00
Delikatesa – čokoladni fondant s glistama

Foto: Tomislav JERAK



Igor Smrke i Renato Kraljev pripremili su bogat meni: nadjevene šampinjone s puževima, ragu “Bourgignon”, pšenicu s puževima, sipom i glistama, fuže sa škampima i glistama, ražnjiće od puževa, puževe na dalmatinski te čokoladni fondant s glistama, niz vrlo ukusnih jela pripremljenih u svrhu popularizacije spomenutog kolutičavca
Da čokoladni fondant, fuži, pšenica, šampinjoni i još neke druge namirnice i jela itekako mogu izvrsno ići uz gliste jučer su se imali prilike uvjeriti eminentni zagrebački intelektualaci, liječnici, političari, sveučilišni profesori i odvjetnici, gosti na murvičkoj farmi zadarske poduzetnice Hane Medin, vlasnice tvrtke Telluris – Medin, jedinog proizvođača jestivih crvenih kalifornijskih gujavica na svijetu. Još drevna kineska medicina poznaje dobrobiti konzumacije Lumbricus rubellus, crvene kalifornijske gujavice, njenog blagotvornog djelovanja na ljudski organizam, što danas potvrđuju i brojne svjetski poznate znanstvene ustanove poput Montana State University, Institute for research in cancer Omaha, Taiwan University te Allergy research group California. Crvena kalifornijska gujavica posebice je dobra u borbi protiv karcinoma pa je njena konzumacija dobrodošao saveznik u jačanju organizma. Još kada je znalački ubačena u popularna jela, užitak objedovanja gujavice nije ništa drukčiji od užitka objedovanja neke druge namirnice. Ono što je specifično za ovu glistu je to da nema okusa pa se može pripremati sa svim vrstama jela od hladnih predjela preko toplih predjela, glavnih jela pa sve do deserta što su jučer vrlo maštovito znali iskoristiti kuhari restorana Portofino i Griblja: Igor Smrke i Renato Kraljev. Njih su dvojica pripremili bogat meni koji je brojio: nadjevene šampinjone s puževima, ragu “Bourgignon”, pšenicu s puževima, sipom i glistama, fuže sa škampima i glistama, ražnjiće od puževa, puževe na dalmatinski te čokoladni fondant s glistama, niz vrlo ukusnih jela pripremljenih u svrhu popularizacije spomenutog kolutičavca. Kako je to istaknuo jedan od gostiju, gastroenterolog i kardiovaskularni kirurg – dr.med. Vladimir Lamza, njegova i ideja njegovih prijatelja bila je osobno degustirati gujavicu, provjeriti kakvog je ukusa te uvjeriti se postoji li mogućnost inflirtiranja iste na meni Zagrebačkog kulturnog kruga, elitnog klub-restorana Draška Romca, ugostiteljskog objekta zatvorenog tipa koji okuplja “kremu” zagrebačkog akademsko-političkog života.
– Za gujavicu sam čuo ovog ljeta na Pagu te sam se angažirao kako bih došao do proizvođača, do gospođe Medin, kako bih vidio možemo li gujavicu staviti na meni restorana Zagrebački kulturni krug, gdje se prijatelji i ja okupljamo, naglasio je Lamza.
Sudeći po tempu kojim su porcije “nestajale” s tanjura “sudbina” Lumbricus rubellusa sasvim je izvjesna i u Zagrebu, možda čak i prije nego u Zadru, gdje za sada jedino u restoranu Portofino namjeravaju krenuti s jelima s gujavicom, kako nam je to potvrdio vlasnik Ante Zubak.
U međuvremenu vijesti o gujavici imaju priliku brzo se “proširiti” metropolom s obzirom da su jučer u Murvici među ostalima na degustaciji bili viđeni i dekan Pravnog fakulteta u Zagrebu prof.dr.sc. Josip Kregar, član uprave JAMAF-a Ante Dodig, direktor Vinogradske bolnice u Zagrebu prim.dr. Petar Kirac, modna kreatorica i utemeljiteljica UK Modne riznice Daniela Šegić, direktor autoceste Zagreb-Split Zdravko Cafra, gastro kritičar Zlatko Gall, bivši ministar kulture Tonči Vujić, financijska direktorica Turisthotela Danka Nekić, voditelj brodogradilišta u Gaženici Branko Bubić, direktor trgovine Tankercommerca mr.sc. Boris Jurić i mnogi drugi.