Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Liječenje Chronove bolesti

Autor:

25.10.2009. 23:00
Liječenje Chronove bolesti

Foto: Sebastian GOVORČIN



Hiperbarična oksigenacija, istaknuo je dr. Petri, znanstveno je utemeljena medicinska metoda liječenja koja se provodi u hiperbaričnim komorama, udisanjem stopostotnog kisika pri povišenom tlaku


U Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar u petak je održano predavanje na temu “Liječenje Crohnove bolesti hiperbaričnom oksigenacijom – ima li nade”. Predavanje je održao dr. sc. Nadan Petri, dr. med. sa Zavoda za pomorsku medicinu Split.
Hiperbarična oksigenacija, istaknuo je dr. Petri, znanstveno je utemeljena medicinska metoda liječenja koja se provodi u hiperbaričnim komorama, udisanjem stopostotnog kisika pri povišenom tlaku.
– Kisik se pri povišenom tlaku otapa u krvi i tako otopljen prenosi se tamo gdje ga ugrožena cirkulacija ne može dopremiti, pojasnio je dr. Petri naglasivši među ostalim kako je kisik najprirodniji lijek, ima minimalno nuspojava, brzo i u ogromnim količinama korigira hipoksiju te na bakterije koje žive bez prisustva zraka ima antibiotski učinak.
Istaknuvši opća načela provedbe hiperbarične oksigenacije, kontraindikacije, nuspojave, rizike i načine prevencije, kao i učinke hiperbarične oksigenacije na Crohnovu bolest, naglasio je i kako se o ovoj metodi na hrvatskim medicinskim fakultetima uči jako malo, da se nove metode teško prihvaćaju te kako je potrebna veća suradnja i komunikacija u hrvatskoj medicinskoj zajednici, između liječnika koji uglavnom vjeruju u lijekove i onih koji potiču liječenje hiperbaričnim kisikom.