Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Na IVX. izdanju – posveta futurizmu

Autor: Goran Bujić

25.10.2009. 23:00
Na IVX. izdanju – posveta futurizmu


Na Odjelu za talijanistiku Sveučilišta u Zadru obilježen je Tjedan talijanskog jezika, IX. izdanje, posvećeno ove godine Talijanskom jeziku i kulturi u znanosti, umjetnosti i tehnologiji. U srijedu 20. listopada 2009. održan je prigodni susret nastavnika i studenata posvećen futurizmu. Podršku susretu dali su Vicekonzulat Republike Italije u Splitu te Talijanski kulturni institut u Zagrebu.
Nakon uvodnog dijela u kojem se govorilo o značajkama futurističkog pokreta, uslijedila je projekcija najvažnijih dijelova filma posvećenog životu Umberta Boccionija, jednog od najvećih predstavnika ovog avangardnog pokreta.
Dana 21. listopada u posjet Sveučilištu u Zadru došla je talijanska delegacija na čelu s veleposlanikom Republike Italije u Hrvatskoj, Alessandro Pignatti Morano di Custozza i upraviteljem Vicekonzulata Republike Italije u Splitu, gospodinom Giuseppe De Luca. Susretu s prorektorom prof. dr. Srećkom Jelušićem, nazočili su zamjenica pročelnika Odjela za talijanistiku, doc.dr.sc. Nedjeljka Balić-Nižić i profesorica Pasqualina Corropolese, talijanska lektorica na istom odjelu, imenovana od strane Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske pri Sveučilištu u Zadru. Na susretu je bilo govora o sadašnjim i budućim projektima i planovima suradnje između zadarskog i talijanskih sveučilišta. Veleposlanik je na kraju istaknuo važnost dugogodišnjeg postojanja i rada Odjela za talijanistiku pri Sveučilištu u Zadru.