Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Mladi glumci zadarske akademske zajednice

25.10.2010. 22:00
Mladi glumci zadarske akademske zajednice


Na Sveučilištu u Zadru zatekli smo u radu i pripremama za nadolazeću sezonu tri kazališne skupine. Dvije djeluju u sklopu Odjela za francuski i iberoromanske studije: kazališna skupina “Francofolie” s Odsjeka za francuski jezik i književnost te kazališna skupina studenata s Odsjeka za iberoromanske studije. Obje grupe vode strane lektorice, a predstave koje igraju na stranom su jeziku. Treću skupinu vode dvije studentice koje su je osnovale prije šest mjeseci, a formirana je na Odjelu za klasičnu filologiju
Studente se rijetko spominje izvan konteksta studentskih obaveza. Ipak, ako pažljivije istražimo vidjet ćemo da su to mladi ljudi željni djelovanja i da imaju ambicije i izvan svojih studija. Oni promoviraju Sveučilište na najbolji mogući način – svojim talentima. Djeluju kao volonteri, pjevaju u zboru, pokreću i vode časopise, a mnogi od njih uspješno se bave glumom na kazališnim daskama.
Na Sveučilištu u Zadru zatekli smo u radu i pripremama za nadolazeću sezonu tri kazališne skupine. Dvije djeluju u sklopu Odjela za francuski i iberoromanske studije: kazališna skupina “Francofolie” s Odsjeka za francuski jezik i književnost te kazališna skupina studenata s Odsjeka za iberoromanske studije. Obje grupe vode strane lektorice, a predstave koje igraju na stranom su jeziku. Treću skupinu vode dvije studentice koje su je osnovale prije šest mjeseci, a formirana je na Odjelu za klasičnu filologiju. Studenti uključeni u rad ovih skupina uz učenje i studentske obveze odvajaju svoje vrijeme kako bi poboljšali znanje stranog jezika i predstavili ga publici, kako bi promovirali pomalo zaboravljene grčke autore, ali nadasve iz ljubavi prema glumi i želje da budu dio nečega i stvaraju lijepe uspomene iz studentskih dana. Ujedno, gostujući u drugim gradovima i državama na festivalima predstavljaju svoje Sveučilište u najboljem svjetlu.
“Francofolie” s dugom tradicijom
Skupina “Francofolie” s Odsjeka za Francuski jezik i književnost djeluje s povremenim prekidima već dvadesetak godina. Zadnje tri godine vodi je profesorica Isabelle Fillon koja na odjelu radi kao strana lektorica. Studente i profesoricu zatekli smo na probi koju održavaju jednom tjedno po dva sata. Njihova voditeljica profesorica Fillon objasnila je što to privlači studente glumi na stranom jeziku i koje su prednosti ovakvog načina rada.
– Ovo je treća godina kako radimo zajedno. Neki studenti koji su završili otišli su, a pridružili su nam se novi. Nije važna samo gluma, oni ovdje dolaze kako bi radili nešto zajedno i bili dio jedne skupine. Znanje timskog rada uvijek će im koristiti u bilo kojoj karijeri u životu. Kad glume oni zaborave da pričaju francuski i ja više nisam profesorica pred kojom moraju paziti na to kako pričaju nego voditeljica kazališne skupine i oni se oslobode. Slobodniji su pogriješiti i pitati za savjet, objašnjava Fillon.
Djela koja obrađuju ovi mladi glumci pripadaju suvremenoj umjetnosti. Svake godine usavršavaju jednu predstavu s kojom nastupaju u Zadru, ali i gostuju na raznim putovanjima. Prve godine bila je to predstava “Kako ide?” Jeana- Claudea Grumberga, a prošle godine radili su na predstavi “Bogataši vraćaju povjerenje” Louisa-Charlesa Sirjacquoa.
– S predstavom “Bogataši vraćaju povjerenje” nastupali smo u svibnju u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar, a prije toga smo bili s istom predstavom na turneji po susjednim državama. Gostovali smo u Beogradu, Novom Sadu, Sarajevu, Skoplju te Ljubljani, ukratko je predstavila dosadašnje djelovanje skupine profesorica Fillon.
Rad za ovogodišnju sezonu već je započeo punom parom. I ovaj put radi se o suvremenom francuskom autoru.
– Trenutno radimo na predstavi koja se francuski zove “Ubu Roi”, a u prijevodu glasi “Kralj Ubu” autora Alfreda Jarryja. Radi se o tekstu s početka 20. stoljeća koji svrstavamo u teatar apsurda. Nadamo se da ćemo ove godine s ovom predstavom uspjeti posjetiti jedan festival u mađarskom gradiću Segetu. Festival je velik i dolazi mnogo trupa iz cijele Europe pa je to lijepa prilika da se družimo, ali i učimo jedni od drugih. Također planiramo opet ići u Ljubljanu, te na FRASK festival u Zagrebu, predstavila je planove profesorica Fillon. S istom predstavom predstavit će se i zadarskoj publici u svibnju ili lipnju u HNK Zadar. Najveći problem, naravno, jesu financije. Najčešće im pomaže Studentski zbor, a ostatak financija pronalazi profesorica Fillon tražeći donacije. Neki festivali osiguravaju hotel i hranu dok si studenti plaćaju samo kartu. Ipak svaka pomoć dobro bi im došla kao podrška zajednice mladim ljudima koji imaju ambicija i izvan zadanih fakultetskih obaveza.
Zadarski studenti žele pokoriti Španjolsku
Profesorica Beatriz Dominguez Hermida došla je prije nešto manje od dvije godine na Sveučilište u Zadru kao lektor na Odsjeku za iberoromanske studije. Odmah je zasukala rukave i sakupila oko sebe studente te oživjela kazališnu skupinu ovog odsjeka. Grupa je jedno vrijeme djelovala i prije pod vodstvom bivše strane lektorice Marie Angeles del Hoyo Benito.
– Isprva je bilo teško sakupiti studente za grupu jer imaju mnogo obaveza na fakultetu. Na početku nisu bili stalni ni redoviti, ali nešto prije prošlog Božića oformila se ova grupa i od tad smo više manje u stalnom postavu, prisjetila se profesorica Dominguez Hermida. Grupa koju sada vodi sastoji se od dvanaest studenata, a njihov rad temelji se na druženju i učenju španjolskog jezika na zabavan način.
– Kroz glumu studenti uče španjolski na način koji nije strogo evaluacijski. Jedna studentica koja je od prve godine dio skupine na satu je uvijek govorila na engleskom i bila je jako nervozna kad bi morala reći nešto na španjolskom. Sad je druga godina i potpuno se oslobodila te napredovala u samo godinu dana. U kazalištu studenti uživaju u stranom jeziku bez straha od ocjene, objasnila je prof. Dominguez Hermida.
Kao i grupa “Francofolie” i Kazališna skupina Odsjeka za iberoromanske studije temelji svoj rad na djelima modernih autora. Kako u Španjolskoj postoji strog zakon o autorskim pravima prije su stupili u kontakt s autorom Jose Luisom Alonsom de Santosom čiju predstavu “Kuadrox” su izvodili. Autor je ostao oduševljen izvedbom i pomogao im je da dobiju dopuštenje da slobodno izvode predstavu bilo gdje u svijetu i Španjolskoj.
– Autoru smo poslali predstavu i bio je jako zadovoljan našom izvedbom. Djelo smo izabrali jer nema jednu glavnu priču. Sastoji se od niza prizora i u svakom prizoru glumi dvoje glumaca. Na taj način svi mogu sudjelovati na jednak način te nema pritiska na jednu osobu koja mora nositi cijelu predstavu, objasnila je profesorica. Kako su tek počeli zajednički raditi predstavu su izvodili samo u Zadru. Ipak i oni imaju veće planove.
– Za sada imamo dva cilja za ovu školsku godinu. Jedan je otići u Ljubljanu zbog količine studentskih trupa koje svake godine posjećuju festival u tom gradu. Drugi cilj je odlazak u Španjolsku. U Orensi se održava Internacionalna smotra sveučilišnih kazališta. Održat će se iduće godine i tamo će biti skupine iz cijele Europe. Naš najveći prblem za sad je skupljanje novca za karte, rekla je Dominguez Hermida. Sve što ove studente dijeli od snova jest novac. Njega skupljaju na svim mogućim mjestima na kojim bi mogli pronaći sponzore i donacije, a svi koji im žele pomoći mogu se javiti studentici Kristini Koluder na mail adresu mille_di(monkey)yahoo.com.
Uzele stvar u svoje ruke
Dok ostale skupine vode profesorice dvije studentice Odjela za klasičnu filologiju uzele su stvar u svoje ruke. Maja Fazlić i Marija Kolega skupinu su pokrenule prije otprilike šest mjeseci i trude se da održati je na životu. Skupina se sastoji od šest studenata a uglavnom glume manje poznate grčke komedije.
– Prvi put smo se okupili kako bismo nastupili u sklopu projekta Gradske knjižnice Zadar “Zadar čita”. Pročelnik odjela sakupio nas je i predložio nam komediju s kojom bismo mogli nastupiti. Obradili smo Teokritove komedije “Sirakužanke” i “žene na Adonisovoj svečanosti” i prilagodili je publici. S istom predstavom nastupat ćemo i na Dan grada Zadra, otkrile su djevojke koje su nakon jednog nastupa odmah dobile poziv da nastupaju i na proslavi povodom obilježavanja Dana grada Zadra. Ali njihovi planovi idu dalje i one gledaju u budućnost.
– Pokušat ćemo zainteresirati više studenata, a ako nam to uspije voljele bismo na proljeće prirediti Antičke dane. Za tu prigodu pripremili bismo novu predstavu. Za sada radimo na motivaciji studenata, kažu djevojke kojima je također problem financijski, osobito jer sve rade samostalno. Osim eventualnih gostovanja treba im novac i za rekvizite i kostime, a dok ga ne dobiju snalaze se same. Za sada od svoje glume imaju samo osobno zadovoljstvo, a žao im je jer nemaju veću potporu odjela i Sveučilišta koje promoviraju.
– Imamo jedan dogovor sa Hrvatskim studijima u Zagrebu. Oni su nas pozvali na gostovanje, a imamo i poziv sa slovenskog sveučilišta u gradu Kopru, otkrivaju djevojke kojima ponude pljušte sa svih strana. Samo se nadaju da će takvu hvalevrijednu inicijativu prepoznati i Svučilište i pružiti im potpunu podršku kako se skupina ne bi ugasila prije nego stigne pokazati svoju vrijednost.