Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Sveučilište odbacilo prijedlog Zakona

25.10.2010. 22:00
Sveučilište odbacilo prijedlog Zakona


Senat Sveučilišta u Zadru na današnjoj je sjednici, prvoj u novoj akademskoj godini, jednoglasno i u potpunosti odbacio prijedlog novog Zakona o visokom obrazovanju. O prijedlogu ministarstva nije se, zapravo, uopće raspravljalo, već je samo iznešeno niz argumenata zbog čega se treba odbaciti.
– Senat se u potpunosti ne slaže s prijedlozima ministarstva. Među ostalim je rečeno kako prijedlog zadire u autonomiju sveučilišta i nije prihvatljiv za akademsku zajednicu. Ovih dana će se napisati zaključci koje će Sveučilište u Zadru službeno poslati u Ministarstvo znanosti, kazala nam je Elija Vrsaljko, glasnogovornica Sveučilišta u Zadru.
Kad je riječ o studentima i njihovim zahtjevima odlučeno je da studenti preddiplomskih studija kojima je to četvrta godina, neće plaćati participaciju u školarini, dok će svi ostali morati platiti školarinu.
Studentima diplomskih studija produžen je rok do kraja prvog semestra. Ostali zahtjevi studenata se nisu razmatrali.


 BELAK JOŠ UVIJEK PROREKTOR


U medijima su se posljednjih dana pojavili napisi kako je  prorektor Sveučilišta u Zadru dr. sc. Stipe Belak iselio iz svog ureda, te da je zapravo samo formalno prorektor. Sam Belak nije nazočio sjednici Senata, kao ni onoj prethodnoj. U medijima se špekulira kako je Belak zapravo odstupio s funkcije prorektora, zbog ultimatuma ostalih prorektora.
– Dr. sc. Stipe Belak je prorektor Sveučilišta u Zadru, a sjednicama Senata nije prisustvoao iz osobnih razloga, odgovorila nam je na naš upit Elija Vrsaljko, glasnogovornica Sveučilišta.