Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Tužiteljstvo zatražilo odgodu zbog izmjene navoda optužnice

25.10.2010. 22:00
Tužiteljstvo zatražilo odgodu zbog izmjene navoda optužnice


Policajac Božidar Surać svjedočio je o dvjema dojavama kobne noći o taxi vozilu koje je prepriječilo put kod Korlata. Rekao je kako je od kolege iz zadarskog OKC-a doznao da automobil gori, a da je poziv od svjedoka Tokića uslijedio nakon toga, no da nije spominjao vatru
Kako bi izmjenio neke dijelove u optužnici kojom se Elvis Šopić (22) iz Raštevića tereti zbog ubojstva na osobito okrutan način taksista Igora Ćustića (30), zastupnik tužiteljstva Radovan Marijanović u nastavku današnjeg suđenja zatražio je od sudskog vijeća odgodu. Nakon prethodno saslušanih svjedoka i provedenih dokaznih postupaka Marijanović je sudskom vijeću pojasnio da treba vremena za pripremu i proučavanje “spisa” kako bi korigirao neke dijelove u optužnici koji se odnose na činjenični opis, odnosno koji opisuju tijek događaja kobne noći. Predsjednik sudskog vijeća Boris Babić taj zahtjev je prihvatilo, dok je prethodne prijedloge tužiteljstva za neposrednim ispitivanjem telekomunikacijskog vještaka, te saslušavanjem policajaca koji su nakon uhićenja Šopiću izuzimali predmete zatečene kod njega, odbio. Na takvu odluku prigovor je uložio Milan Petričić koji u ovom postupku zastupa obitelj ubijenog taksista kazavši kako se bez ispitivanja telekomunikacijskog vještaka neće moći razjasniti sporni pozivi optuženika prema osobi za koju u svojoj obrani tvrdi da se taj dan trebao naći zbog prodaje puške.
Gojani tvrdi da ne poznaje Šopića
A na tu okolnost danas je u svojstvu svjedoka bio pozvan Gjon Gojani. Iako je u vrijeme ubojstva broj mobitela s kojim je Šopić komunicirao bio registriran na njegovo ime, on je kazao kako odgovorno tvrdi da Šopića uopće ne poznaje, da se nikada s njim nije čuo telefonom te da taj mobitel on više ne posjeduje. Pojasnio je kako je on mlad te da godišnje promjeni četiri do pet mobitela i brojeva. Spomenuo je i kako za ovaj slučaj kao i to da ga policija traži doznao iz medija, a da ga do prošloga tjedan nitko ranije iz policije nije zvao niti ispitivao.
Saslušan je i policijski djelatnik Božidar Surać iz PP Benkovac koji je zaprimio poziv od svjedoka Davora Tokića o “vozilu koje mu je prepriječilo put” te o drugoj dojavi o istom događaju iz zadarskog OKC-a.
– Nešto iza ponoći zaprimio sam poziv iz centra 92 od kolege Nevena Barića. Rekao mi je da je od bivšeg kolege Tokića zaprimio dojavu o automobilu koji stoji jednim dijelom na kolniku i da možda nešto gori, pa sam tamo poslao vatrogasce i policijsku patrolu. Patrola je već bila na terenu u Biljanima, a kako je cesta bila zatvorena zbog radova, išli su zaobilaznim putem – ispričao je Surać dodavši kako je tek od policajca Joze Miličevića iz policijske patrole saznao da je jedna osoba nagnuta kroz prozor i da je vozilo u plamenu. Stoga mu je rekao neka priđe i pomogne unesrećenom na što mu je Miličević odgovorio kako ne može zbog plamena, te da je osim toga još uslijedila i minieksplozija.
Tragovi moždine naveli na sumnju o ubojstvu
Na teren su osim policajaca i vatrogasaca izišli i djelatnici benkovačke Hitne medicinske pomoći, a nakon što je liječnica vozeći četiri, pet metara unatrag primjetila tragove moždine i obavijestila policiju kako najvjerojatnije nije riječ o prometnoj nesreći, na teren upućen cijeli operativni tim. Spomenuo je i kako je liječnica ustvrdila da su preko tragova moždine već bili prošli vatrogasci.
Na posebno pitanje tužiteljstva o točnom vremenu Tokićeva poziva, kazao je kako ne može sa sigurnošću reći je li on uslijedio 15 ili 30 minuta nakon onoga iz OKC-a, te da mu Tokić nije javio za plamen, a niti da je vidio nekoga u vozilu.
– Rekao je da vozi putnika iz Benkovca i da mu je taxi vozilo prepriječilo put. Pitao sam ga ima li ljudi unutra, a on mi je odgovorio da ne vidi, da su na vozilu upaljena štop svjetla te da je vozačev prozor poluotvoren. Kad sam mu rekao da priđe i pogleda o čemu se radi, on mi je odgovorio da se boji – ispričao je Surać kazavši još kako Tokiću nije prepoznao glas sve dok mu se nije predstavio.
Jednako kao i u slučaju svjedoka Gojanija, i Surać je sudskom vijeću kazao kako o pozivima te noći svjedoči prvi put.
Šopić je nepravomoćnom presudom u prvom sudskom postupku pred istim Vijećem osuđen na 30 godina zavtvora zbog ubojstva na osobito podmukao način. No Vrhovni je sud uvažio žalbu njegova odvjetnika Smiljana Bakočevića te je slučaj vratio na ponovno suđenje kako bi se .
Suđenje se nastavlja 3. studenog.