Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Uz obalu bura, u Lici snijeg

25.10.2010. 22:00
Uz obalu bura, u Lici snijeg


Premda smo još daleko i od klimatološke, a kamoli prave astronomske zime, današnje vremenske (ne)prilike donijele su zimski ugođaj u nekoliko dijelova Hrvatske i stvorile nemale teškoće u prometu pa su na cestama kroz Gorski Kotar čitavo jutro vrijedili zimski uvjeti vožnje, a snijeg je padao i na ličkom području Zadarske županije. Zimski uvjeti vožnje te zabrana prometa za kamione i tegljače vrijedila je i na prometnici Gospić – Karlobag.
Uz obalu, a posebice na području Podvelebitskog kanala, najveće probleme je stvarala orkanska bura zbog koje je dionica autoceste A-1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje bila zatvorena za sav promet, jednako kao i državna cesta Maslenica – Zaton Obrovački, te su autobusi iz smjera Zagreba kasnili u prosjeku četrdeset minuta. Jadranskom magistralom od Bakra do Svete Marije Magdalene smjela su prometovati samo osobna vozila, a nisu prometovali trajekti na linijama Prizna-Žigljen i Jablanac – Mišnjak. Preko paškog mosta je bio zabranjen promet za prvu i drugu skupinu vozila.


 PRVI SNIJEG U ZADARSKOJ ŽUPANIJI


Prvi snijeg u Zadarskoj županiji, kako je i očekivano, pao je u Gračacu. U samom mjestu padao je s kišom te se nije zadržavao, dok je na području Mazina već palo pet centimetara, a ima ga i u okolici tunela Prezid. Tijekom noći se temperatura u Gračacu spuštala i ispod nule. Razgovarali smo s nadcestarom Stipom Kneževićem iz Cesta Zadarske županije, ispostava Gračac, koji nam je rekao da su ceste u jutarnjim satima posute te da su spremni za mogući snijeg.




 
PAG: BRODICE OSTALE U LUKAMA


Bura koja je puhala na Pagu s povremenim udarima od 150 km/sat stvarala je probleme u odvijanju pomorskog i cestovnog prometa, osobito na državnoj cesti D-106 Novalja-Pag-Paški most. Bočni udari vjetra tijekom noći bili su vrlo jaki i moralo se voziti oprezno, posebice što je uz buru padala i kiša. Veće štete nisu prijavljene, no na nekim ulicama u staroj gradskoj jezgri Paga mogli su se vidjeti ostaci razbijenih prozorskih stakala. Zbog bure ribarske brodice su ostale u lukama. Temperatura zraka se, zbog bure u utorak ujutro spustila na samo 6 stupnjeva i zbog toga  su mnoga domaćinstva počela s grijanjem što je znatno ranije nego prošle godine kada se s grijanjem počelo sredinom studenog. U utorak do 14 sati temperatura zraka se podigla samo do 9 stupnjeva tako da je na Pagu zavladao pravi osjećaj zime.