Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Kukuriku koaliciji 38,8 %, HDZ-u 20 %

25.10.2011. 22:00
Kukuriku koaliciji 38,8 %, HDZ-u 20 %


Jako je teško voditi kampanju kad se svaki drugi dan na novinskim naslovnicama tvrdi da je HDZ imao crne fondove, da će protiv naše stranke biti podignuta optužnica, da će USKOK ispitati premijerku, komentirao je jučer visoki dužnosnik Vlade i HDZ-a


Premijerka Jadranka Kosor već tjednima ulaže u svoju kampanju silnu energiju, svakodnevno putuje Hrvatskom, serijski polaže kamene temeljce, vatreno govori na stranačkim skupovima, ali sve to bez ikakvog efekta. Trenutačni rejting HDZ-a, proizlazi iz istraživanja agencije Puls što ga je objavila Nova Tv, jednak je kakav je bio i prije dva mjeseca. Biračka potpora njihovim političkim protivnicima iz Kukuriku koalicije u istom je razdoblju malo porasla tako da je danas, četrdesetak dana prije parlamentarnih izbora, razlika između glavnih konkurenata čak 19 postotnih poena. Moralo bi se stoga dogoditi nešto uistinu nevjerojatno, pa da 4. prosinca u Hrvatskoj ne dođe do promjene vlasti.
Za Kukuriku koaliciju, čiji je premijerski kandidat Zoran Milanović, izjasnilo se 38,8 posto ispitanika, dok su u krajem kolovoza uživali podršku njih 35 posto. HDZ je ostao na 20 posto. U koaliciji lijevog centra još ne otvaraju šampanjac, ali..
– Ništa još, naravno, nije gotovo, međutim objektivno, naše četiri stranke dobile su izbore onda kad smo se okupili. Od tada smo u stalnoj prednosti u odnosu na HDZ. Do izbora nećemo ništa mijenjati, nastavit ćemo sa svojom umjerenom kampanjom i nećemo odgovarati na neprestane provokacije iz HDZ-a, rekao nam je jučer visoki SDP-ov dužnosnik u čijem glasu se, unatoč za njih jako pozitivnim brojkama iz ankete, nije mogao osjetiti trijumfalizam.
U Kukuriku koaliciji, dakle, nemaju razloga mijenjati strategiju kampanje jer dosegnuta prednost skoro da im jamči izbornu pobjedu. No, što će sada učiniti u HDZ-u? Protekle tjedne odradili su u skladu sa sloganom – Čuvajmo Hrvatsku. Premijerka je ponavljala da se po mišljanje više neće ići u Beograd i da se svi koji misle hrvatski moraju okupiti jer “pred nama je jedna nova bitka za Hrvatsku”. HDZ je Kukuriku koaliciju optuživao za manjak domoljublja, a sami su se zaklinjali u Franju Tuđmana i hrvatske branitelje. Nije im, međutim, pomoglo.
– Jako je teško voditi kampanju kad se svaki drugi dan na novinskim naslovnicama tvrdi da je HDZ imao crne fondove, da će protiv naše stranke biti podignuta optužnica, da će USKOK ispitati premijerku… Mi stalno moramo odgovarati na pitanja novinara bojimo li se. Optuženi smo i bez optužnice. Protiv toga praktično smo nemoćni. Ali, rezultati ankete sugeriraju da smo pretkampanjom, koja je kao ciljanu skupinu imala članove HDZ-a, uspjeli zacementirati jezgru našeg biračkog tijela, komentirao je jučer visoki dužnosnik Vlade i HDZ-a.
Prema svemu sudeći idućih dana iz većinske stranke treba očekivati poruke dosta drugačije od onih što su ih odašiljali zadnja dva mjeseca. HDZ će vjerojatno ublažiti žestoku nacionalnu retoriku.
– Okrenut ćemo se prema političkom centru i gospodarskim temama. Mislim da za to još nije kasno. Osim toga, HDZ-ova šansa je Kukuriku koalicija. S obzirom na probleme s kojima se mi suočavamo, oni bi mogli sjediti i mirno sjediti čekati izbore. Ali, umjesto toga oni sami od sebe upadaju u nevolje na način da čak javno međusobno polemiziraju, pa bi Linić zvao MMF, Milanović ne bi i tako dalje. Ta Kukuriku koalicija upravo je katastrofalna, smatra naš sugovornik iz vrha HDZ-a.
Na trećem mjestu, iza dvije najjače političke opcije, u anketi su se smjetili Hrvatski laburisti Dragutina Lesara. S potporom od 6,3 posto odlijepili su se od HSP-a koji četvrti sa 4,7 posto, a slijedi Blok umirovljenika Zajedno (4,4 posto) i HSS s mizernih 2,5 posto.


ODNOS SNAGA




38,8 % Kukuriku koalicija
20 % HDZ 
6,3 % Hrvatski laburisti
4,7 % HSP
4,4 % Blok umirovljenika Zajedno
2,5 % HSS