Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Vodu dobiva 180 kućanstava

25.10.2011. 22:00
Vodu dobiva 180 kućanstava


Voda iz vodovodnih slavina namijenjena je za preko 180 domaćinstava. Zasad je zadarskom Vodovodu predano 70-ak zahtjeva za odobrenje priključka na vodovodnu mrežu, navodi Juričević


Na sastanku održanom u prostorijama Općine Posedarje na  kojem su sudjelovali načelnik Ivica Juričević i inž.  građ. Niko Vranić iz zadarskog Vodovoda te direktor posedarskog komunalnog poduzeća Bašćica d.o.o.  Dario Magaš i predsjednik  Općinskog vijeća Šime  Žuža dogovoreni su tehnički detalji i dinamika priključaka kućanstva i gospodarskih subjekta na vodovodnu mrežu u Podgradini.
Predani zahtjevi
– Vodovodu je predan vodovodni cjevovod i vodosprema, sad su na redu  priključci domaćinstava na  vodovodnu mrežu. Već danas-sutra, Vodovod će na  terenu određivati mjesta ispred svakog kućanstva odakle će se najkraćim putem  priključivati na vodovodnu  mrežu, govori načelnik Juričević.
Voda je ovdje istinski  problem. Izgradnja vodovodne mreže je započela još  1988. godine, međutim u  Domovinskom ratu je devastirana. Nakon pune 23  godine čekanja, nadanja,  brojnih obećanja i prvog  zabijenog capuna na izgradnji vodovodne mreže u  Podgradini, započet će se s  priključcima kako bi iz vodovodnih slavine potekla  zrmanjska voda.
– Voda iz vodovodnih slavina namijenjena je za preko 180 domaćinstava. Zasad je zadarskom Vodovodu predano 70-ak zahtjeva  za odobrenje priključka na  vodovodnu mrežu, navodi  Juričević.
Zadnjih godina u projekt  vodovodizacije Podgradine  uloženo je preko 12 milijuna kuna, postavljeno  3,2 kilometra glavnog cjevovoda i 10,5 kilometara  mjesne vodovodne mreže,  izgrađena je i vodosprema  na Gradini.
– Nakon što se izvrše  radovi na prokopima prometnice zbog priključaka  vode u domaćinstva u potpunosti će se obnoviti  županijska cesta kroz Podgradinu, poručio je Juričević.
Puno suhih godina
Milijuni državnog novca  troše kako bi svi žitelji Zadarske županije u 21. stoljeću konačno dobili vodu.  Moglo bi se reći da će nakon  desetljeća “suhih” godina san  generacija Podgradinjana vrlo skoro postati stvarnost.
 – Vodoopskrbom bi napokon riješili mnoge probleme, kako one primarno  životne, tako i gospodarske,  kaže nam Šalina iz Podgradine, sela sa 25 različitih  prezimena i 850 žitelja, naslonjenog na Novigradsko  more i općinsko središte Posedarje, sela koje je posljednjih godina zasigurno  hrvatski rekorder u raznoraznim prosvjedima.
Iako je u općini u nekoliko  posljednjih godina u vodovodizaciju uloženo gotovo  40 milijuna kuna i u zemlju  položeno oko 80 kilometara  cijevi, ovdje vodoopskrba i  dalje ostaje prioritet. Započela je i izgradnja vodospreme iznad Posedarja  zapremnine 500 kubika.
– Cilj nam je u svaku kuću  dovesti vodu. Voda iz vodovodne mreže omogućila  bi ljudima da kvalitetnije  žive. Poput Podgradine ovih  dana na redu za priključke  na vodovodnu mrežu je Slivnica Donja, najavio je Juričević.
Naravno, sva ona domaćinstva koja je nakon Domovinskog rata silom prilika zahvatila obnova ili ako pukim  slučajem imaju građevinsku  dozvolu! Ostala domaćinstva  će prije podnošenja zahtjeva  za priključak morati čekati  skorašnje aktiviranje Zakona  o legalizaciji bespravne gradnje.