Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Vozačica iskazala žaljenje, ali se ne osjeća krivom za smrt pješaka

Autor: Suzana Bandić

25.10.2012. 22:00
Vozačica iskazala žaljenje, ali se ne osjeća krivom za smrt pješaka

Foto: Arif SITNICA



Šest godina nakon nesreće, u kojoj je smrtno stradao 94-godišnji pješak, na optuženičku klupu sjela je 33-godišnja vozačica kojoj je zbog proteka vremena jučer suđenje započelo ispočetka


Anamarija L., 33-godišnja vozačica optužena za izazivanje prometne nesreće, u kojoj je u srpnju prije šest godina smrtno stradao pješak Ante Begonja (1912.), sjela je jučer na optuženičku klupu Općinskog suda u Zadru gdje joj je, zbog proteka vremena, suđenje započelo ispočetka.
Optužnicom zadarskog Općinskog državnog odvjetništva vozačicu, koja ima psihijatrijsku dijagnozu, tereti se da je 9. srpnja 2006. godine, vozeći fiat uno iz pravca Sfinge prema Marini, u oštrom zavoju zbog neprilagođene brzine izgubila kontrolu nad vozilom, uslijed čega je udarila u rubnik, a potom se odbila, prešla u suprotni kolnički trak te udarila pješaka, tada 94-godišnjeg Begonju koji je hodao uz rub ceste. Muškarac je zadobio teške ozljede – prijelom skočnog zgloba i nagnječenje mozga, a 20. srpnja preminuo je u Općoj bolnici Zadar od embolije pluća.
Tužiteljstvo smatra da je nesreći kumovao umor vozačice s obzirom na to da se kobnog jutra vraćala iz Petrčana gdje se cijelu noć zabavljala s društvom i pila alkohol. Izmjereno joj je 1,06 promila alkohola u krvi, no osim alkohola, toksikološki nalaz pokazao je i tragove diazepina kao posljedice konzumiranja lijeka Normabel, prepisanog joj od njezina liječnika radi psihičkih problema od kojih je patila. Prometni vještak utvrdio je kako se u trenutku nesreće ona kretala brzinom od oko 60 kilometara na sat, iako je u tom dijelu prometnim znakom brzina ograničena na 30 kilometara na sat. To je označeno i prometnim znakom, no upravo taj znak bio je sporan za obranu.
– Tog jutra ja tamo nisam vidio znak, a zadnjih nekoliko godina svakodnevno tom prometnicom prolazim i nekoliko puta na dan, međutim, mislim da ga ni danas nema. Postoji jedan koji je kod srednje škole, a potom slijedi raskrižje, odnosno odvojak ceste prema vrtiću gdje je, također postavljen takav znak, te onaj upozorenja na djecu. No to je dosta udaljeno od mjesta nesreće – rekao je jučer u sudnici Rade Vuletić, suvozač u prometnoj nesreći, a danas bivši suprug okrivljenice. Sjeća se da je automobil proklizao, te okrivljeničina paničnog pokušaja da zadrži kontrolu nad upravljačem.
Sličan iskaz dao je i svjedok Igor Lovrić koji je u trenutku nesreće sjedio na stražnjem sjedalu.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU