Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Grad Zadar izgradit će infrastrukturu za stanova POS-a

Autor: Siniša Klarica

25.11.2008. 23:00
Grad Zadar izgradit će infrastrukturu za stanova POS-a

Foto: Adam VIDAS



U naselju će se osim zgrade POS-a sa 60 stanova graditi i jedna zgrada za socijalne stanove, dvije zgrade za potrebe MORH-a i jedna zgrada za stradalnike Domovinskog rata
Budući stanari zgrade POS-a u Crvenim kućama jučer su nazočili prezentaciji programa poticane stanogradnje koja je održana u Hrvatskoj kazališnoj kući Zadar. Prezentaciju su zajednički organizirali Grad Zadar i Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama – APN. Gradonačelnik Živko Kolega je u uvodu priznao da je od zadnje realizacije stanova na Bilom brigu program POS-a ipak bio u zastoju. Razlog tomu jest da na predviđenoj lokaciji Crvene kuće, ali niti u višim stambenim zonama nije bila moguća gradnja većih objekata zbog neriješene kanalizacije.
– Danas je ona moguća jer će se ići na spajanje s biološkim pročišćivačem. Stoga je Grad Zadar na sebe preuzeo obvezu izgradnje infrastrukture do naselja i u samom naselju, rekao je gradonačelnik Živko Kolega.
U naselju će se osim zgrade POS-a sa 60 stanova graditi i jedna zgrada za socijalne stanove, dvije zgrade za potrebe MORH-a i jedna zgrada za stradalnike Domovinskog rata. Do kraja godine planira se iz sredstava ostvarenih prodajom stanova prikupiti 45 milijuna kuna za komunalno opremanje naselja. Samo spajanje na biopročišćivač očekuje se za mjesec-dva, a dobivanje građevinske dozvole za približno 90-ak dana. Gradonačelnik Kolega najavio je još jedan projekt POS-a, onaj uz bokanjačku cestu, gdje je Grad izvršio zamjenu zemljišta sa Zadarskom nadbiskupijom. Do izgradnje kolektora Smiljevac, gdje se pojavio problem imovinskopravnih odnosa, taj će se problem kanalizacije u višim zonama riješiti privremenim priključkom na kolektor u Tuđmanovoj.
Gradonačelnik Kolega objasnio je da je cijena zemljišta od 300-400 eura u Zadru prevelika da bi se išlo u otkup te da je jedino rješenje gradnja POS-ovih stanova na zemljištu u vlasništvu Grada ili države.
Direktor APN-a Grgo Ivezić objasnio je građanima u čemu se krije poticajnost ovog programa stambenog zbrinjavanja.
– Zakonski određena maksimalna cijena metra kvadrata POS-ova stana je 1.109 eura za netto površinu stana. Za kredit ne trebaju jamci, a prosječna kamata iznosi 4 posto. Rok otplate je 30 godina, s tim da se krediti prvih 13 do 15 godina prvo isplaćuju poslovnoj banci, a ostatak državi. Iako je POS predviđen da se u cijeli aranžman ide bez novca u džepu, zakon je predvidio udio od 15 posto. Poslovne banke pripremile su za to komercijalne kredite po povlaštenim uvjetima. Nije moguće raspolaganje stanom prije isteka deset godina, jer u protivnom morat će se APN-u plaćati razlika u cijeni, rekao je direktor Grgo Ivezić.
Apeenovci su u svojoj prezentaciji rekli da projekt stanova još nije gotov, ali da se u praksi najčešće iskazuje potreba za stanovima od 65 kvadrata. No, kad se prikupe želje stanara, ići će se u projektiranje same zgrade. Svim kandidatima podijeljena je brošurica s najčešće postavljanim pitanjima i odgovorima na njih, a budući stanari imali su prilike pitati apeenovce o uvjetima kreditiranja. Do sad je u Hrvatskoj izgrađeno 4.619 stanova u 146 objekta. U Zadru POS se realizirao kroz 207 stanova na Smiljevcu i 90 stanova na Bilom brigu. Na posljednji POS-ov natječaj u Zadru javilo se 154 kandidata.