Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kolektiv ispred osobnog učinka

Autor:

25.11.2008. 23:00
Kolektiv ispred osobnog učinka

Foto: Filip BRALA



Kad je riječ o pojedinačnom učinku uočljiv je podatak da je trener Tihomir Bujan koristio ravnomjerno sve svoje snage, što se vidi po minutaži igrača koja je uglavnom ujednačena
Nakon sedam odigranih kola A-1 lige košarkaša, Borik-Puntamika se smjestila na diobi drugog mjesta zajedno s Kvarnerom i Šibenikom i ima pozitivni omjer od četiri pobjede i tri poraza. Na vrhu se učvrstila Cedevita i već nakon sedam kola ostvaruju se predviđanja da će se klub iz Podsuseda lako obračunati s ostalom konkurencijom, jer su svojom financijskom moći i kvalitetnijim igračkim fondom (jedini imaju strance u A-1 ligi) daleko najjača momčad lige. Za ostala tri mjesta koja vode u Ligu za prvaka, konkuriraju još uvijek svi klubovi, iako je primjetan pad sinjskog Alkara koji je sa samo dvije pobjede i dva domaća poraza izgubio korak s ostalima. Između Cedevite i Alkara natiskalo se osam momčadi u rasponu od jedne pobjede i iz kola u kolo se preslažu na ljestvici.
Samo pet pobjeda gostiju
Izjednačenost je takva da se podatak od samo pet gostujućih pobjeda u dosad odigranih 35 utakmica može smatrati fascinirajućim. Iz prizme rijetkih gostujućih pobjeda može se sagledati koja momčad je trenutačno u prednosti. Od tih pet gostujućih slavlja jedino je Cedeviti pošlo za rukom učiniti to dvaput, dok po jedno slavlje na gostujućem terenu imaju Borik-Puntamika, Trogir i Kvarner. Zaključak iz ovih podataka je da su Puntamičani trenutačno nakon Cedevite, zajedno s Kvarnerom u najboljoj poziciji jer Šibenik nema gostujuću pobjedu, dok su Trogirani uspjeli kiksati kući baš protiv Borik-Puntamike. Zato je Puntamičanima najvažnije do kraja sezone uspjeti ostati neporažen u Jazinama, što bi uz još jednu pobjedu u gostima jamčilo siguran ulazak u najboljih četiri.
Analizirajući dosad odigranih sedam utakmica Borik-Puntamike može se zaključiti da su bolje tržili nego što su igrali. Iako imaju četiri pobjede, koš razlika je u negativi (78.3:81.7), no to je manje bitno jer se statistički igrači Borika ne ističu previše što upućuje da su odličan kolektiv u kojem vlada ujednačenost. Ujednačenost momčadi može se iščitati iz statistike koja govori da je šut u svim utakmicama bio na sličnoj solidnoj razini (od 41% protiv Dubrave do najboljih 53% protiv Zaboka), slobodna bacanja, osim loših 67% protiv Cedevite, su na visokih 78.9%, skakački također ujednačeni (28 po utakmici), a slično je i u drugim statističkim kategorijama. Kad je riječ o pojedinačnom učinku uočljiv je podatak da je trener Tihomir Bujan koristio ravnomjerno sve svoje snage, što se vidi po minutaži igrača koja je uglavnom ujednačena, osim što je manje koristio Bulića i Đuguma (koji igra nezaliječen). Najviše je Bujan koristio usluge Devića, Dundova i Čiklića koji su shodno tome i najbolji strijelci momčadi.
Najbolja valorizacija Dundova
Roko Čiklić se ističe kao najbolji strijelac (101 poen), asistent (17) i što je posebno zanimljivo, kao najbolji obrambeni skakač (23). Čiklić se, međutim, ističe i kao najveći potrošač lopti, ali solidni postotak šuta ga u potpunosti amnestira (57% za dva i 32% za tri). No, najbolji igrač “zelenih” po valorizacijskom učinku je i najiskusniji, Miro Dundov, koji je skupio dosad 103 indeksna boda, iza njega su Dević s 87 i Čiklić s 85 indeksnih bodova. Marino Šarlija prednjači u kategoriji napadačkog skoka (9), dok je Dević prvi u kategoriji osvojenih lopti (9), ali i izgubljenih (18), što je i normalno za njegovu zahtjevnu ulogu organizatora igre. Iz ovih podataka može se na kraju zaključiti da je Borik-Puntamika momčad koju karakterizira ujednačenost te je kolektiv ispred osobnog učinka. Ako ćemo ipak navesti glavne vedete ove momčadi onda se po statističkom učinku ističu Dundov, Čiklić i Dević koji su ipak malo više doprinijeli dosadašnjim rezultatima Puntamičana.