Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Kup radosti – Zadar Gortan izbacio Split

Autor: Šime Ćurko

25.11.2008. 23:00
Kup radosti – Zadar Gortan izbacio Split

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Senzacija? Možda je to (pre)teška riječ, ali iznenađenje svakako jest. Zadar je u završnici regionalnog Kupa izbacio EMC Split, četvrtoplasiranu momčad Premijer lige i tako izborio plasman u osminu finala, prvi put nakon četiri godine.
Poveli su Zadrani dvije minute prije kraja golom sjajnog Žeravice 27:26 i malo tko je vjerovao da će taj rezultat ostati i konačan. No, u sljedećem napadu Kovačić baca loptu u “bunar” i Zadar ima minutu i pol za napad kojim je mogao riješiti pitanje pobjednika. Za udarac prema golu Splićana odlučio se sinoć odlični Brkljača (nakon početna tri promašaja sve je pogodio), ali je Vukas zaustavio loptu i Splićani su imali 60 sekundi za izjednačenje. Zadarska 3-2-1 obrana, koja je svih 60 minuta funkcionirala besprijekorno, natjerala je Kovačića na pomalo nerezonski šut kojeg je Cota obranio. Ostalo je 40 sekunda i Zadar kreće u mirni napad, da bi 20 sekunda prije kraja Čubrić i Dujić podigli ruku označavajući potencijalni pasivni napad. Brkljača je morao pucati iz teške pozicije, Čarapina je to zaustavio i Split je imao još pet sekunda. U tom trenutku Samardžija radi prekršaj na Kovačiću za crveni karton, ostale su još dvije sekunde za očajnički pokušaj Splita koji je Cota zaustavio i tako zaokružio broj obrana na devet, svih devet vrlo važnih, posebno one kad je kod 24:22 skinuo zicer Suraću te kad je kod 25:24 zaustavio ulaz s krila opasnog Javorčića. Nakon isteka vremana veliko slavlje domaćih, kako i ne bi kad su hrabrom igrom iznenadili vjerojatno i sami sebe.
Splićani kao da su u utakmicu ušli s pola gasa, a velike probleme stvarao im je Žeravica (onaj zadarski) koji se na crti vrlo dobro izvlačio i dobivao upotrebljive lopte. Rezultat toga bio je i taj da je Zadar već u 18. minuti imao šest sedmeraca. Nevolja je bila u tome što je od tih šest Zadar iskoristio samo dva. Jedino vodstvo gosti su imali sredinom prvog poluvremena (4:5, 5:6). Ipak, sve je iznenadio Marin Turić, momak koji je u devet kola Prve Dukat lige sakupio nekoliko minuta u prvoj momčadi (ako i toliko), a sinoć je nakon početnog sakupljanja hrabrosti namjestio desnicu i zabijao kad je bilo najpotrebnije. U 21. minuti Zadar ima prvi put +3 (11:8), malo kasnije bilo je i 14:11, ali se na poluvrijeme otišlo s 14:13. Splićani u nastavku pokušavaju ubrzati igru, ali kad je Zadar zaustavio ulaske Javorčića na lijevom krilu splitski napad postao je još bezidejniji. Zadar stalno drži vodstvo, Split ne može dalje od izjednačenja i onda opisana završnica za veliku zadarsku pobjedu.


 ZADAR GORTAN – EMC SPLIT 27:26 (14:13)


ZADAR – Dvorana Mocire. Gledatelja: 100. Suci: Čubrić, Dujić (oba Zadar).
ZADAR GORTAN: Đikić, Turić 5, Čubrić, Svorcina, A. Žeravica 5, Peronja, Franković, Merhar 2, Samardžija 2 (2), Peša 4 (1), Šimičević, Brkljača 8, Vučetić 1, Cota (9). Trener: Roko Paleka.
EMC SPLIT: Čarapina (6), Koljanin 2, Kovačić 3, Javorčić 7, Babić 7 (1), Slišković, Surać 3, H. Žeravica 1, Varvodić 1, Vukas (4), Matulić, Sladoljev 2, Trebotić, Domljan. Trener: Zoran Mikulić.
SEDMERCI: Zadar Gortan 4 (8); EMC Split 1 (1).
ISKLJUČENJA: Zadar Gortan 6 minuta; EMC Split 4 minute.




 ROKO PALEKA: ODIGRALI IZNAD MOGUĆNOSTI


– Moja momčad se borila do posljednje sekunde, dali smo maksimum, a čini se se da su neki odigrali i više od onoga što su i oni i mi kao treneri očekivali. Raduje me da su neki mlađi igrači pokazali da i na njih možemo računati. Najveća trenerska pobjeda u karijeri? Ne opterećujem se time, nema velikih ili malih pobjeda. Čestimam igračima na pobjedi, ali za nas je puno važnija subotnja utakmica s Arenom.


 POBJEDA BEZ TROJICE


Koliko je vrijedan zadarski uspjeh sinoć govori i podatak da je Zadar nastupio bez ozlijeđenih Nina Jeraka i Ivana Buovca te Ivana Mijolovića koji ima obveza na fakultetu. Za subotnju utakmicu protiv Arene Buovac i Mijolović se vraćaju u momčad, a za Jeraka je polusezona završila.