Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Četrnaesta plaća za većinu san

Autor:

25.11.2009. 23:00
Četrnaesta plaća za većinu san

Foto: Zvonko KUCELIN



Zaposlenike tvrtki među kojima je zadarska “Sojara” te djelatnike brojnih trgovinskih centara, poput Kauflanda, Bakmaza ili Dm-drogerie markta, božićnica će i ove godine zasigurno razveseliti
Javna poduzeća već su najavila isplatu božićnica radnicima, no koliko će one iznositi te u kojem će obliku biti isplaćene, nije još kod svih precizirano. Prema informacijama koje smo nedavno dobili u Gradu Zadru i Županiji, kao i u nekoliko gradskih poduzeća i ustanova, isplata božićnica njihovim zaposlenicima također je upitna jer većina poduzeća o tome još nije donijela odluku.
Za sada je najvjerojatnije da će božićnica biti isplaćena djelatnicima “Nasada” i “Odvodnje”, dok je, na primjer, isplata u Dječjem vrtiću “Sunce” te Znanstvenoj knjižnici Zadar, s obzirom da o tome čekaju odluku Grada, još uvijek neizvjesna.
No zaposlenike tvrtki među kojima je zadarska “Sojara” te djelatnike brojnih trgovinskih centara poput Plodina, Bakmaza i Kauflanda te Dm-drogerie markta, božićnica će i ovoga puta zasigurno razveseliti.
Prema riječima direktorice “Sojare” Metke Stipčević, bit će to iznos od 1.500 kuna, koji će se isplatiti u obliku darovnih bonova. Na isti način božićnicu u iznosu od 1.300 kuna dobit će i zaposlenici Bakmaza, dok će, pak, Drogerie markt – dm, uz trinaestu plaću koja se isplaćuje kao regres uoči ljeta, svoje djelatnike nagraditi i četrnaestom plaćom.
– Tvrtka Dm i ove će godine svojim zaposlenicima isplatiti četrnaestu plaću i time ih povodom blagdana dodatno razveseliti i stimulirati, kažu u dm-u, navodeći da je uz božićni dar bon za djecu u iznosu od 830 kuna, dm zaposlenicima s prinovom ove godine uljepšao prve roditeljske trenutke i posebnim bonom za novorođenčad.
Da u teškim vremenima misle na svoje djelatnike, kažu u trgovačkom lancu Kaufland, gdje je odlučeno da svaki djelatnik tvrtke Kaufland Hrvatska k.d. dobije božićnicu od 1.000 kn neto na bankovni račun, odnosno s redovitom plaćom za mjesec studeni. Za blagdan Svetog Nikole djelatnici će za svako dijete također dobiti dar – bon u vrijednosti od 200 kuna. Radi dobrih poslovnih rezultata u 2009. godini, navode i u “Plodinama”, zaposlenicima će biti isplaćene božićnice u iznosu od 1.200 kuna.
Hoće li biti isplate božićnica djelatnicima Tankerske plovidbe, prema riječima sindikalnog povjerenika Ivice Jambreka još nema odgovora, a kako doznajemo od Edvina Šimunova, direktora “Liburnije”, neoporezivi iznos već je isplaćen u dva navrata, tako da božićnice za njihove djelatnike nisu predviđene.