Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Zbog petarde ostao bez tri prsta

Autor: Suzana Bandić

25.11.2009. 23:00
Zbog petarde ostao bez tri prsta


Igrajući se s 10-godišnjim bratom, 13-godišnjak je aktivirao petardu “topovski udar” koja mu je eksplodirala u ruci i zbog koje su mu amputirana tri prsta, ozlijedila kožu lica, prsa i nanijela površinske ozljede očne rožnice
Zbog ozljeda u eksploziji petarde, dvojica dječaka u dobi od 10 i 13 godina primljena su u utorak navečer u zadarsku Opću bolnicu, a riječ je o dvojici braće iz mjesta Žman na Dugom otoku koja su se igrala u dvorištu ispred obiteljske kuće i aktivirala takozvani “topovski udar”.
Opasna petarda eksplodirala je u ruci 13-godišnjaka i teško mu ozlijedila šaku, dok je njegov tri godine mlađi brat, srećom, prošao samo s lakšim ozljedama.
Dječake su gliserom hitno prevezli u zadarsku Opću bolnicu gdje im je pružena liječnička pomoć, a zbog težine ozljeda 13-godišnjak je odmah podvrgnut operaciji.
– Zbog eksplozivne ozljede šake koja je izazvala amputaciju tri prsta te manjih ozljeda kože lica, prsnog koša i površne ozljede rožnice očiju, dječak je na Odjel kirurgije zaprimljen u utorak navečer. Operiran je, nije životno ugrožen i dobrog je općeg stanja. Nažalost, ozljede dobivene eksplozivnom napravom izazvale su trajni invaliditet zbog amputacije jednog cijelog prsta i dva djelomično – rekao je dr. Ivo Ćoza, dežurni liječnik na Odjelu kirurgije zadarske Opće bolnice.
Dr. Ćoza je napomenuo kako je dječak iz Žmana prva ovogodišnja teža žrtva ozljede petardom, no, kako je predblagdansko vrijeme, upozorio je i djecu i njihove roditelje da tijekom nadolazećih blagdana pripaze na korištenje sredstava za zabavu.
Isto upozoravaju i iz zadarske policije koja svake godine u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana provodi preventivnu akciju pod nazivom Mir i dobro, čiji je cilj kontrolirati i smanjiti uporabu pirotehničkih sredstava.
Inače, pirotehnička sredstava prvog razreda kao što su primjerice žabice, pucajuće trake i slično, mogu se prodavati tijekom cijele godine u svim prodavaonicama, dok je prema Zakonu o eksplozivnim tvarima, prodaja pirotehnike drugog razreda, dopuštena samo u vremenu od 15. prosinca do 1. siječnja, a njihova uporaba od 27. prosinca do 1. siječnja. Tu vrstu pirotehničkih sredstava ne smiju kupovati maloljetnici niti ju koristiti bez nadzora odraslih osoba, a isto tako, zabranjena je i njezina uporaba u zatvorenim prostorima i okupljalištima većeg broja ljudi.
 


Nepropisno korištenje pirotehnike kažnjivo je


Za korištenje pirotehničkih sredstava drugog razreda izvan dopuštenog vremena predviđene su kazne od 1.000 do 5.000 kuna, a kazna je jednaka i ukoliko se ta sredstva koriste u zatvorenim prostorima ili gdje se okuplja više osoba.
Kršenje Zakona o eksplozivnim tvarima kažnjava se s 30 dana zatvora ili novčanom kaznom od 1.000 do 3.000 kuna. Kazne za ilegalne prodavače pirotehnike kreću se od 3.000 do 10.000 kuna, odnosno do jedne godine zatvora, a onima koji ta sredstva prodaju maloljetnicima mogu biti kažnjeni iznosom od 20.000 do 40.000 kuna.