Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Fotograf koji s fotografijom živi i spava

25.11.2010. 23:00
Fotograf koji s fotografijom živi i spava


Jednom sam ostao budan cijelu noć kad je padao snijeg u Zadru jer se to ne događa tako često u ovom gradu, i osobito po noći, pa da možeš napraviti neke efektne fotke, objasnio je Brala što ga tjera da stvara


Filipa pratim od samih njegovih početaka. Radi se o sjajnom fotografu koji se bavi novinskom, izdavačkom i umjetničkom fotografijom. Ali, ne samo da se bavi, on s fotografijom živi 24 sata dnevno i s njom spava. Filip spada u pripadnike generacije mladih zadarskih fotografa. Nadam se da će nastaviti raditi istim smjerom i siguran sam da će imati još puno ovakvo kvalitetnih izložbi, rekao je Zvonko Kucelin na otvorenju izložbe fotografija Filipa Brale.
Izložba pod nazivom “Lipi moj grade” otvorena je u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar u čast i u povodu obilježavanja Dana grada Zadra. Istom ovom izložbom Brala se predstavio zadarskim brucošima u Zagrebu, a ovo je njegovo drugo predstavljanje u Gradskoj knjižnici.
Motivi mladog fotografa iz gradske su svakodnevice viđeni okom vješog promatrača. Snijeg na gradskom trgu, plesačice na Pozdravu suncu, more, gradski krovovi i gradski galebovi samo su neki od prikaza na Filipovim fotografijama. Kako bi ih uhvatio često se odlučuje na neobične akrobacije ili cjelonoćno bdijenje samo kako bi zailježio neki poseban trenutak.
– Jednom prilikom zamolio sam jednu dragu gospođu u neboderu kod Bagata bi li mi otvorila da poslikam taj dio s visine, ona me pustila i tako je nastala jedna od mojih fotografija. Nikad mi nije teško napraviti bilo što za fotografiju jer radi se o rijetkim trenucima. Tako sam i ostao budan cijelu noć kad je padao snijeg u Zadru jer se to ne događa tako često u ovom gradu, i osobito po noći, pa da možeš napraviti neke efektne fotke, objasnio je Brala što ga tjera da stvara. Također je istaknuo da, iako se bavi novinskom, izdavačkom, umjetničkom i pejsažnom fotografijom, novinska mu je ipak najdraža te smatra kako je upravo u njoj najbolji.
Izložbu je otvorio pročelnik Odjela za kulturu Grada Zadra Radovan Dunatov.
– Stvarno mi je zadovoljstvo da mogu otvoriti ovu izložbu, tim više što se radi o mladom sugrađaninu koji se afirmira na ovakav način, upravo fotografijom. Zadarska fotografija, s ponosom možemo reći, ulazi u svjetske vrhove svojim dometima. Mladi talentirani fotografi nastavljaju taj trend i u budućnosti i siguran sam da će i naš Filip postati doajen zadarske fotografije i kao takav ući u povijest zadarske fotografije, zaključio je Dunatov netom prije nego je izložbu proglasio otvorenom.
Druženje uz zakusku nastavljeno je i kasnije u Multimedijalnoj dvorani uz čestitke i pitanja autoru. Izložba će ostati postavljena do 4. siječnja, te je svi zainteresirani mogu pogledati u okviru radnog vremena Gradske knjižnice Zadar.