Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Kad bih poslove podijelio zamjenicima okolo bih hodao razvlašten

25.11.2010. 23:00
Kad bih poslove podijelio zamjenicima okolo bih hodao  razvlašten


Često imamo radne dogovore na kojima sudjeluju i dožupani i pročelnici. Svi oni mogu davati svoje inicijative pa tako i Rajka Rađenović. Po zakonu sam odgovoran za sve poslove u nadležnosti župana i sve skupa funkcionira manje više dobro. Kad bih poslove podijelio tako da svaki dožupan dobije po 33 posto ja bih okolo hodao razvlašten, rekao je župan Stipe Zrilić
Daje li župan  dožupanici Rajki Rađenović  ikakve ovlasti, pitao je vijećnik  Dušan Olujić (DPS) na danas održanom aktualnom satu  Županijske skupštine.
Župan je podsjetio na  promjene u tijelima Županije  nakon zadnjih izbora s obzirom da je odgovornost koju  je ranije imalo poglavarstvo  sada preuzeo župan. Njemu  osobno, istaknuo je, više je  odgovarao prijašnji model.
– Često imamo radne dogovore na kojima sudjeluju i  dožupani i pročelnici. Svi oni  mogu davati svoje inicijative  pa tako i Rajka Rađenović. Po  zakonu sam odgovoran za sve  poslove u nadležnosti župana  i sve skupa funkcionira manje  više dobro. Kad bih poslove  podijelio tako da svaki  dožupan dobije po 33 posto ja  bih okolo hodao razvlašten,  rekao je župan Stipe Zrilić.
Vijećnik Olujić uložio je  prigovor uz obrazloženje da  nije zadovoljan konkretnim  zaduženjima dožupanice te je  predložio da ju se kao predstavnicu srpske nacionalne  manjine zaduži za razvoj malog i srednjeg poduzetništva  na područjima od posebne  državne skrbi gdje živi pretežno srpsko stanovništvo.
Vladimira Kovačevića  (HSS) zanimalo je kakvo je  stanje s Istočnim vodovodnim  pravcem te kakve su prevencije da se na mjestima saniranih divljih deponija ne bi  pojavili novi.
– Imam neslužbenu informaciju da je Vlada RH Hrvatskim vodama dala odobrenje na kreditno zaduženje.  Dio tih novaca, negdje oko  100 milijuna kuna, bit će  uložen u vodovodne sustave  na području Zadarske županije – za Istočni pravac, zatim  onaj najistočniji te za Zapadni  pravac prema Viru, kazao je  župan.
Odgovarajući na drugo Kovačevićevo pitanje Stipe Zrilić  je rekao da će problema sa  smećem biti sve dok se ne  izgradi Županijski centar za  gospodarenje otpadom.
Željko Šoša (HDZ) osvrnuo se na inicijative eko udruga s područja Obrovca da se  zaustavi gradnja tvornice Fassa u Obrovcu.
– I sam bio u posjeti tvornici  Fassa u Italiji te sam, kako i svi  ostali, ostao sam zadivljen  viđenim, posebno osnosom  prema zaštiti okoliša. Sada se,  što me jako čudi, govori da će  se Obrovcu umjesto tvornice  žbuke graditi tvornica cementa. Još više me čudi što na  javnoj raspravi za studiju utjecaja na okoliš nije bilo primjedbi. Budući da je riječ o  slivnom području Zrmanje i  da se radi o osjetljivom projektu, postavljam županu zadatak da Ministarstvu zaštite  okoliša uputi službeni upit i  još jednom provjeri je li sve u  redu oko tog projekta, poručio je Šoša.
– Sada kada je studija utjecaja na okoliš dobila suglasnost resornog ministarstva javljaju se određene grupacije s  primjedbama. Zašto se nisu  javili ranije? Kad se pojavi  investitor nastaju problemi,  kao što je bilo i s Baštijunskim  brigom. U svakom slučaju  obratit ćemo se ministarstvu i  provjeriti ima li ikakvih problema, kazao je župan napomenuvši da oko novih investicija uvijek ima oprečnih  mišljenja te da bi zakon i prostorni planovi trebali biti jedini okvir za djelovanje.
Nikola Turčinov (SDP) zamolio je župana da se pozabavi činjenicom da je 80  posto ribolovnih zona za ludar  na području Zadarske županije.
– Riječ je o vrlo produktivnom, ali za život u moru i  jako pogubnom ribolovnom  alatu. Na ludar ovamo dolaze  i ribari iz drugih županija pa se  pitam koliko će naše more to  izdržati, rekao je Turčinov.
Župan je napomenuo da  pravilnike o ribolovnim zonama i alatima donosi resorno  ministarstvo te da se Županiju  pri donošenju istih ne konzultira. Ipak, obećao je, problem će izložiti u Obrtničkoj  komori Zadar kako bi eventualno zajednički vidjeli može  li se što učiniti po tom pitanju.
Željko Lončar (HDZ) još je  jednom podsjetio na probleme ljudi u zadarskom zaleđu  koji zbog nepostojanjagrađevisnkih dozvola za svoje  kuće ne mogu dobiti priključak na vodu.
– Od pročelnika Meštrovića  dobio sam iscrpan odgovor,  ali to ne pomaže onima koji  trebaju priključak na vodu.  Opet ističem da su izmjene  zakona kojima bi se ubrzala  legalizacija objekata jedino  rješenje. I država bi u tome  imala svoj interes naplatom  komunalnih doprinosa i  PDV-a. S ovim ću problemom  i dalje javno nastupati, sve dok  netko ne shvati da je zakone  moguće mijenjati prilagodoti  ih pa makar samo i privremeno, kazao je Lončar koji je  potom pozornost svratio i na  pred godinu i pol dana izgrađenu crpnu stanicu Zemunik Gornji koja zbog spora  investitora i izvođača još nije  puštena u rad.
– Riječ je o objektu koji je  zajedno s cjevovodima vrijedan 200 milijuna kuna. Neka  se stoga spor vodi odvojeno, a  objekt neka se neovisno o sporu preda, kazao je Lončar.
Dušan Cvjetković (SDP)  ukazao je na problem mnogobrojnih srušenih spomenika antifašizmu uz prometnice  oko Gračaca.
– Gračac je sjeverni ulaz u  Zadarsku županiju i turisti koji ovuda prolaze i vide ruševinu sigurno ne dobivaju lijepu  sliku o nama. Mogu li se u  Županijskom proračunu za  2011. godinu osigurati novci  za sanaciju ovih spomenika pa  da tako i u praksi pokažemo da smo pravi antifašisti, pitao  je Cvjetković.
– Što se tiče spomenika antifašizmu, kao i onih Domovinskom ratu, nije riješeno  pod čijom je skrbi njihovo  održavanje. Mislim da bi ipak  jedinice lokalne samouprave  trebale biti te koje će voditi  brigu o tome, mišljenje je  župana Zrilića koji je dodao  da Županija za to nema financijskih sposobnosti jer,  kad bi se ta vrata jednom  otvorila, Županija ne bi sigurno mogla riješiti sve takve i  slične probleme u na svom  području.