Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Komunikolozi proslavili 15 godina postojanja Odjela

25.11.2010. 23:00
Komunikolozi proslavili 15 godina postojanja Odjela


Međunarodnim znanstvenim skupom pod nazivom “Komunikacijska znanost: kakvo visoko obrazovanje trebamo?”, koji se pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike dr. sc. Ive Josipovića, održava u Novom kampusu Sveučilišta u Zadru, Odjel za turizam i komunikacijske znanosti obilježava 15. obljetnicu postojanja. Skup je počeo jutros, kada je održana svečana sjednica, na kojoj su prisustvovali brojni uglednici, predstavnici gradske i županijske vlasti, profesori zadarskog, kao i drugih sveučilišta, te sami studenti. Sjednicu su vodili studenti Damir Granić i Antonija Klaić, a za glazbeni dio pobrinula se ženska klapa “Barufa”.
Rektor Sveučilišta u Zadru, dr. sc. Ante Uglešić prisjetio se vremena kad je odjel osnovan, čestitajući dr. sc. Josipu Vidakoviću koji se zavidnim entuzijazmom vodio rukovođenjem odjela već 15 godina.
– Iako je odjel kroz godine mijenjao svoj naziv, on je uspješno išao u svrhu svog cilja, a to je osposobljavanje studenata, kazao je Uglešić istaknuvši kako s ovog odjela izlaze osobe sposobne za zahtjevne poslove, primjerice u turizmu ili novinarstvu.
Zamjenik zadarskog župana Đani Bunja pozdravio je odjel s kojim je niz godina surađivao. Studentima je poručio kako odjel postoji radi njih, kao i svih koji studiraju.
– “Ljubi i čini što hoćeš”, riječi su sv. Augustina. Za Hrvatsku, ako je ljubimo, trebamo i raditi. To je ono što je prof. Vidaković radio, te stvorio od ovog odjela. Samo tako nastavite i dalje, kazao je Bunja prisjetivši se kako je i sam bio Vidakovićev asistent.
– Stvoriti nešto, to treba ovoj našoj domovini, kazao je Bunja.
Predstavnik Grada Zadra, dogradonačelnik dr. Dražen Grgurović podsjetio je, pak, na riječi T. Jeffersona, kako je informacija valuta demokracije.
– Govor i komunikacija je ono što je čovjeka uzdiglo, kazao je Grgurović. Kad je riječ o turizmu podsjetio je na njegovu važnost za grad Zadar, te istaknuo kako upravo turizam u Zadru posljednjih godina doživljava uspjeh.
– Zadar ne može bez turizma, ali isto tako ne može bez svog Sveučilišta. Znajte i vi studenti to, poručio je dogradonačelnik Grgurović.
Osobna izaslanica Predsjednika Josipovića i njegova savjetnica, mr. sc. Zrinka Vrabec Mojzeš istaknula je kako je riječ o značajnoj obljetnici, te studiju koji se bavi područjem od izuzetne važnosti. Napomenula je kako će u informatičkom dobu, koje je jako uznapredovalo, biti potreba upravo kadra kakav izlazi s ovog odjela.
Istaknula je, pak, nezadovoljstvo situacijom u medijima, napose na HRT-u, čime je Predsjednik Josipović posebno nezadovoljan. Vrabec Mojzeš je kazala kako se Josipović nada da će HRT posvetiti više vremena temama iz obrazovanja, znanosti i kulture, a ne gubiri vrijeme na utrku za gledanošću s drugim televizijama.
– Dogodio se apsurd – sve je više medija, a sve manje novinarstva, konstatirala je Vrabec Mojzeš podsjetivši na revoluciju koja se dogodila u posljednjih deset godina, a riječ je o Internetu, zbog kojeg se promijenio način rada u novinarstvu. Apelirala je na mlade da budu hrabri.
– Nema slobodne zemlje zemlje bez slobodnih medija. Li sloboda znači odgovornost, kazala je Vrabec Mojzeš.
Po završetku pozdravnih govora uslijedio je pregled djelatnosti Odjela za turizam i komunikacijske znanosti u proteklih 15. godina, o čemu je govorio prof. dr. sc. Josip Vidaković, pročelnik Odjela. Također, održana je i promocija zbornika radova s međunarodnog znanstvenog skupa “Mediji i turizam”, a promotori su bili dr. sc. Vlado Sušac i mr. sc. Tomislav Krpan, urednici.
Svrha znanstvenog skupa je raspraviti stanje u visokom obrazovanju u znanstvenim granama komunikacijske znanosti (komunikologija, novinarstvo, masovni mediji i odnosi s javnošću). Trenutačno u Hrvatskoj postoji više sličnih ili istovrsnih studijskih programa koji obrazuju buduće novinare i djelatnike službi za odnose s javnošću, ali i šire postavljenih, studija, gdje se uključuje i grane poput turizma, kulture, komunikologije i slično. Gotovo na svakom hrvatskom sveučilištu se odvija ili pokreće neki takav studijski program, a sve je više privatnih visokih škola koje su pokrenute i obrazuju studente za specifične programe. Pokretanjem zajedničkog doktorskog studija zaokružen je obrazovni ciklus temeljen na načelima Bolonjske deklaracije, pa postoje programi od preddiplomske, diplomske do doktorske razine.
Posebno vrijedno biti će sudjelovanje kolega iz EU zemalja te njihova iskustva u primjeni načela deklaracije iz Bologne.
Cilj znanstvenog skupa je utvrditi trendove u visokom obrazovanju iz komunikacijske znanosti te ustanoviti trendove i moguće razvojne pravce. Skup završava sutra u 14 sati, a potom će u 16 sati uslijediti promocija druge generacije prvostupnika komunikologije.