Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Mačak Mrnjaus i prijatelji oduševili mališane

25.11.2010. 23:00
Mačak Mrnjaus i prijatelji oduševili mališane


Ansambl “Mrnjaus” te mačak Mrnjaus i njegovi prijatelji oduševili su mališane koji su jučer došli u Gradsku knjižnicu Zadar pogledati prvu epizodu njihova lutkarsko-animiranog serijala. Ansambl “Mrnjaus” djeluje već desetak godina u sastavu nekolicine entuzijasta koji su samoinicijativno pokrenuli ansambl s ciljem da poduče i uveseljavaju djecu. Dosadašnji rad ansambla odnosi se na posjete vrtićima, školama i gradskoj knjižnici, gdje su svoju lutkarsku predstavu igrali uživo, a ovo im je prva projekcija. Radi se o serijalu projekcija u trajanju od pola sata koje kombiniraju lutkarske tehnike s tehnikama crtanog filma. Prva jučer prikazana serija nosi naziv “Šah”. Mrnjausovci svoj projekt nazivaju Mupettima na hrvatski način.
Lutke, scenarij, animacije, glazbu, montažu sve samostalno i o vlastitom trošku rade dva člana ansambla, Gordana Pazman te Alen Pračić.
– Crtani film i lutkarstvo mi je bilo drago još od djetinjstva. I dok sam radila u školi kao nastavnica likovnog u dubini sam znala da bih trebala poduzeti još nešto vezano uz tu moju ljubav. Jednog dana odlučila sam to pokrenuti i realizirati. S druge strane lijepo je moći djeci reći nešto što će ih nasmijati i naučiti nečemu, objasnila je začetnica cijelog projekta Gordana Pazman. Upravo iz razloga što su projekcije osmišljene za djecu one su više edukativnog karaktera. Tako serijali govore o ponašanju, pomoći bližnjima i slično. Unatoč financijskoj neisplativosti i velikoj količini vremena Mrnjausovci ne odustaju od svoje nakane.
– To je rad od jutra do mraka, koji traje mjesecima, pa i godinama. Stvoriti crtani film dugotrajan je proces za kojeg treba mnogo strpljenja. Ne gledamo financijsku korist jer nam se financijski to apsolutno ne isplati, ali radimo to iz ljubavi i to ljubavi prema onome što volimo raditi kao i ljubavi prema djeci, rekla je Pazman. Uz ove serije Pazman priprema čisti crtani film bez lutaka koji će trajati oko 45 minuta, a govori o međusobnoj pomoći i žrtvovanju, i to ne pojedinca zbog skupine, već upravo obratno. Film bi trebao biti završen za mjesec dana, a do tada će Mrnjausovci prikazati prvih pet epizoda svog zanimljivog serijala.