Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Motiv ubojstva Igora Ćustića ostao nerasvijetljen

25.11.2010. 23:00
Motiv ubojstva Igora Ćustića ostao nerasvijetljen


Tužiteljstvo je pokušalo dokazati da je Šopić na kolodvor došao bez novca i zatražio vožnju kako bi opljačkao taksista, no ni nakon svih iskaza svjedoka nije jasno je li ili nije Šopić kod sebe imao novac. Naime, policija ga nije evidentirala, a kartica s ulaza u zatvor dokazuje da je Šopić osobno predao 407,50 kuna


Nakon što su svoja svjedočanstva iznijela šestorica policajaca i sudski vještak za biološka vještačenja Siniša Merkaš, na Županijskom sudu u Zadru jučer je dovršen dokazni postupak u slučaju Elvisa Šopića (23), kojem se u ponovljenom postupku sudi zbog ubojstva taksista Igora Ćustića (30) u siječnju 2008. godine. Podsjetimo, prvotnu tridesetogodišnju presudu zadarskog suda Vrhovni je sud ukinuo i slučaj vratio na ponovno suđenje tijekom kojega je tužiteljstvo izmijenilo optužnicu tereteći još teže Šopića – za ubojstvo na krajnje podmukao način, iz koristoljublja te zbog počinjenja i prikrivanja drugog kaznenog djela.
– S kolegom sam prepratio optuženika iz prostorija PP Benkovac do prostorija PU zadarske. Osobno smo mu kupili cigarete Marlboro i nešto hrane. Pitali smo ga ima li svog novca, a pregledali smo ga i kod njega nije bilo niti lipe. Sve ovo kupili smo od svog novca i taj iznos nismo refundirali – posvjedočio je jučer Serđo Ažić, a na upit o spornih 407,50 kuna koje je Šopić donio u zatvor jednako su posvjedočila i ostala petorica policajaca. Njihovi iskazi idu u prilog tezi tužiteljstva da Šopić nije imao novca kada je zatražio vožnju, no tužiteljstvo jednako tvrdi i da krv na Šopićevim rukavicama, odjeći i cipelama potječe od kontakta s tijelom pokojnog taksista, dok ga je pretresao u potrazi za novcem te da mu otud tih 407,50 kuna. A o nastanku tragova krvi jučer je svjedočio sudski vještak za biološka vještačenja koji nije isključio mogućnost da su tragovi krvi nastali direktnim kontaktom, no pojasnio je i kako su, primjerice, s unutarnje strane rukavice mogli nastati i prilikom skidanja rukavica, prijenosom s jedne na drugu ruku. Iako je tužiteljstvo predložilo i vještaka za požare i eksplozije Mladena Rutalja, jučer za njega nisu imali pitanja ni tužiteljstvo, a ni obrana koja je tek konstatirala da ostaju kod prijašnjih prigovora na djelove vještva.
Pred samo zaključenje glavne rasprave pravosudni policajac sudskom je vijeću donio original kartice o zaprimanju novca od Šopića prilikom ulaska u pritvor. Na njemu je uz Šopićev i potpis pravosudnog policajca koji nakon što je lani uhićen s heroinom nije više zaposlenik u zatvoru pa nije ni predložen za svjedoka. Ta kartica dokazuje da je Šopić osobno predao taj novac, a i dalje ostaje neutvrđeno zašto tih 407,50 kuna nije evidentirano u policijskom zapisniku.
Nastavak suđenja kada će biti izrečene završne riječi, a moguće i sama presuda, zakazano je za 7. prosinca.