Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Mrska riječ “koalicija”

25.11.2010. 23:00


Na konstituirajućoj sjednici Vijeća MO Brodarica sljedećeg tjedna, uz četiri s Nezavisne liste, još će najmanje jedna osoba morati dati glas „za” da bi Vijeće bilo konstituirano. Kako god taj odnos nazvali, nezavisni Brodarice, ili će vladati u koaliciji, ili će sebi i drugima omogućiti da na ponovljenim izborima pokušaju osvojiti apsolutnu većinu.
Postizborna apstinencija od donošenja odluka u nekoliko manjih zadarskih političkih stranaka koje su se našle u presudnoj poziciji za konstituiranje vlasti u mjesnim oborima pokazuje kako je čovjeku najteže – imati izbora.
HSP „Dr. Ante Stračević” je voljom birača presudni mandat osvojila  u MO Voštarnica gdje su koalicije na čelu s HDZ-om i SDP-om osvojile po četiri mandata.  No, odlukom vodstva ove stranke njihov presudni mandat nije postao onaj odlučujući.  Oni, naime, u koaliciju neće ni sa SDP-om, ni s HDZ-om.  Poručujući kako se postavljaju  „na način koji ni jedna strana ne očekuje”, predsjednik zadarske HSP Dr. „Ante Starčević” Damir Biloglav HDZ-u i SDP-u predlaže da koaliciju sklope između sebe. “Mi ćemo im ako treba pomoći u svemu”, dodaje Biloglav pri čemu ostaje nejasno u čemu bi, u tom slučaju, jedan opozicijski vijećnik mogao pomoći osmorici vladajućih.
Ovakav stav Biloglav obrazlaže navodeći kako bi  zbog malog  broja glasova koje su osvojili,  bilo  nekorektno da odlučuju tko će imati većinu.  Bez ikakve sumnje u etičku ispravnost takvog stava,  on malim strankama  koje se objektivno ne mogu nadati osvajanju, niti apsolutne, niti relativne većine, negira pravo na sudjelovanje u obnašanju vlasti i time izlišnim čini njihovo sudjelovanje u izbornim utrkama.
HSP „Dr. Ante Starčević” u Vijeću MO Bili Brig postupit će jednako kao i na Voštarnici, no odluka o nekoaliranju na Bilom brigu vrijedi isto koliko bi vrijedila i suprotna odluka, s obzirom da je ovaj mjesni odbor ionako  gotovo sigurno “osuđen ” na ponavljanje izbora.  Naime, SDP-ovoj bi koaliciji trebala dva mandata potpore, a HDZ-u čak tri, za uspostavljanje vlasti na Bilom Brigu,  Na  stranu činjenica da je koalicija u kojoj bi se našli SDP i HČSP tjeranje političkog pragmatizma preko granica apsurda.  vlasnici preostala dva  mandata – SHZ i  HČSP već su se izjasnili o nekoaliranju ni s kim. 
U MO Brodarica  situacija je bitno različita. NL Ante Rubeše nije u poziciji “male stranke” koja treba birati hoće li na vlast “dovesti” crvene ili plave, već je većinska lista s osvojena četiri mandata. Za formiranje vlasti  potrebna im je još jedna ruka, no, članovi ove Nezavisne liste bježe i od same riječi „koalicija”.
“Mi nemamo političko zaleđe kao što to imaju velike stranke HDZ i SDP, ali ćemo pokušati sami. Je li tako bolje, ne znamo ni mi, ali znamo da je tako najpoštenije”, rekao je Ante Rubeša. Ipak, njegovu su  listu spremni podržati vijećnici s liste HNS-SDP-DSU. U konačnici, na konstituirajućoj sjednici Vijeća MO Brodarica sljedećeg tjedna, uz četiri s Nezavisne liste, još će najmanje jedna osoba morati dati glas „za” da bi Vijeće bilo konstituirano. Koliko god nezavisni ne voljeli onu riječ na „k” – ruka koja ih podrži bit će ruka koalicijskog partnera, i ta će im ruka (ili neka druga, ali jedna svakako) trebati za svaki projekt kojeg na dobrobit svojeg kvarta budu željeli napraviti u sljedeće četiri godine.  Kako god taj odnos nazvali, nezavisni  Brodarice, ili će vladati u koaliciji, ili  će sebi i drugima omogućiti da na ponovljenim  izborima pokušaju osvojiti apsolutnu većinu.