Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

U Zadarskoj županiji 56 proizvođača rakije i 31 kotao

25.11.2010. 23:00
U Zadarskoj županiji  56 proizvođača rakije i 31 kotao


Usprkos činjenici da su tisuće vinogradara i vinara na području Zadarske županije do danas već tradicionalno ispekli, odnosno proizveli zasigurno preko 90 posto rakije lozovače, putem službenog  priopćenja pristiglog jučer u redakciju Zadarskog lista Carinska uprava Republike Hrvatske u svrhu kontinuiranog informiranja javnosti o važećim carinskim propisima te u svrhu izbjegavanja mogućih nepravilnosti/nezakonitosti zbog nepoznavanja važeće zakonodavne regulative poziva fizičke osobe, proizvođače alkoholnih pića za vlastite potrebe, da pristupe izvršenju svojih zakonskih obveza po Zakonu n o trošarinama koji je stupio na snagu 1. siječnja ove godine.
Naime, na području nadležnosti Carinarnice Zadar do danas je prijavilo tek 56 malih proizvođača jakog alkoholnog pića sa 31 kotlom u vlasništvu. Istovremeno se, prema pisanju medija, vlasnika kotlova, odnosno malih proizvođača alkohola, carinarnicama u Slavoniji, odnosno u Osijeku prijavilo oko 1.700 vlasnika kotlova, u Slavonskom Brodu oko 1.200, Vukovaru preko 500 i u Virovitici gotovo 500 vlasnika kotlova za pečenje rakije.
S obzirom na Slavoniju u Zadarskoj županiji koja ima 6 gradova i 28 općina je prijavljen gotovo neznatan broj proizvođača rakije. Prema broju jedinica lokalne uprave u Zadarskoj županiji ispada da u gradovima i općinama, njih sveukupno 34, ima tek 31 prijavljen kotao. Prema navedeni podacima, shodno statističkim podacima, u svim gradovima i općinama u Zadarskoj županiji prosječno nema niti jedan jedini cijeli kotao, već 0,9 kotla.
– Ističemo da malim proizvođačima prodaja alkoholnih pića nije dopuštena. Svaka fizička osoba koja bi namjeravala proizvoditi alkoholna pića radi daljnje prodaje dužna je urediti svoju djelatnost na drugačiji način od iznesenog. Takva osoba u Zadarskoj županiji u obvezi je kod Carinarnice Zadar ishoditi status ovlaštenog držatelja trošarinskog skladišta-proizvođača ili status proizvođača izvan sustava odgode, stoji u priopćenju Ministarstvu financija, Carinska uprava, potpisanog od Predraga Juratovca, glasnogovornika Carinske uprave RH.
Slijedom iznesenoga Carinarnica Zadar poziva sve fizičke osobe s područja nadležnosti ove carinarnice, odnosno na području Zadarske županije koja obuvača područje gradova Benkovac, Biograd na Moru, Nin, Obrovac, Pag i Zadar te općina Bibinje, Galovac, Gračac, Jasenice, Kali, Kolan, Kukljica, Lišane Ostrovičke, Novigrad, Pakoštane, Pašman, Polača, Poličnik, Posedarje, Povljana, Preko, Privlaka, Ražanac, Sali, Stankovci, Starigrad, Sukošan, Sveti Filip i Jakov, Škabrnje, Tkon, Vir, Vrsi i Zemunik Donji da pristupe izvršenju svojih zakonskih obveza shodno Zakonu o trošarini.
– Također naglašavamo, stoji u priopćenju, da je Carinarnica Zadar nadzorom na terenu u prethodnih 11 mjeseci, Odjela za nadzor, prijavila ukupno 4 prekršaja s osnova nezakonite proizvodnje ili prometa jakih alkoholnih pića od strane fizičkih osoba. Rad bez prijave za upis u registar trošarinskih obveznika, smatra se neovlaštenom proizvodnjom jakih alkoholnih pića, te proizvođač može biti kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 2.000 do 10.000 kuna, kao i kod nepodnošenja godišnjeg izvješća ili neplaćanja godišnjeg paušala.
– Svaka takva osoba dužna je prijaviti Carinarnici Zadar proizvodnju za vlastite potrebe i registrirati se u registar trošarinskih obveznika.  Pri tome nije odlučno je li takva osoba ujedno i vlasnik kotla za pečenje alkohola, već tko je vlasnik tvari s kojima se proizvode alkoholna pića (dropa, voća i slično), naglašava se u priopćenju Carinske uprave RH.
“Mali proizvođač jakog alkoholnog pića” obveznik je godišnjeg plaćanja trošarine, koju plaća do 31. siječnja tekuće godine za proteklu godinu, u paušalnom iznosu. Trošarinu obračunava i plaća sam mali proizvođač, u ovisnosti o veličini kotla. Za kotao zapremine 40 do 100 litara u iznosu od 100 kuna, a za kotao zapremine preko 100 litara u iznosu od 200 kuna, stoji u priopćenju Carinske uprave RH.
Shodno Zakonu, trošarina se plaća i na proizvedenu rakiju iznad dopuštene količine za osobnu upotrebu, a to je preko 50 litara rakije jakosti 40 posto po domaćinstvu godišnje. Po litri čistog alkohola iznad 50 litara trošarina iznosi 53 kune, odnosno od 25 do 30 kuna po litri rakije.
Mali proizvođač jakog alkoholnog pića dužan je podnijeti nadležnoj carinarnici i godišnje izvješće o ukupno proizvedenoj količini jakog alkoholnog pića za vlastite potrebe, zapremini kotla i obračunatoj trošarini, koje izvješće podnosi na propisanom obrazcu, do 20. siječnja tekuće godine za proteklu godinu.


 UPUTE ZA PROIZVOĐAČE RAKIJE


Detaljnije upute o načinu ishođenja odobrenja za ovu vrstu trošarinskih obveznika, kao i pogodnosti ali i obveze koje proizlaze iz tog statusa, zainteresirani proizvođači alkoholnih pića, sa područja mjesno nadležne Carinarnice Zadar, mogu dobiti svakim radnim danom od 7.30 do 15.30 sati, ili se o ovoj temi mogu informirati putem web stranica Carinske uprave, http://www.carina.hr, a na kojima  je objavljen Pravilnik o trošarinama NN1/10.