Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Više od polovice igrača postiglo pogodak

25.11.2010. 23:00
Više od polovice igrača postiglo pogodak


Od 22 igrača koje je Zebić barem jednu minutu poslao na teren ove jeseni, među strijelcima se našlo njih 13


Dinamo je odavno izašao ih hrvatskih okvira, momčad iz Maksimira dominira, između ostalog, i u svim pozitivnim statističkim kategorijama posljednjih sezona u Prvoj HNL. Ostala je tako borba za prvu pratilju. Ovaj put nećemo se baviti bodovima, kojih Dinamo ionako ima “za izvoz”, već golovima. Možda i zanimljivije od toga da je Zadar po efikasnosti treća momčad lige jest pogled na ukupan broj igrača koji su postizali pogotke u pojedinim klubovima. Za Dinamo je tako u 16 kola nastupilo 27 igrača od kojih se čak 17 barem jednom upisalo u strijelce. I odmah iza Dinama eto Zadra, od 22 igrača koje je Zebić barem jednu minutu poslao na teren ove jeseni, među strijelcima se našlo njih 13. To znači da je gotovo 60 posto igrača našlo svoje mjesto među strijelcima (vidi tablicu). Odavno Zadar nije imao takvu napadačku raznovrsnost i to s momčadi u kojoj su tek dva igrača nominalno napadači (Terkeš, Santini). Sa šest golova Santini je i prvi strijelac momčadi, tri je postigao Antonio Mršić, po dva Želimir Terkeš i Josip Bilaver, a iza njih je devet igrača koji su jednom zatresli protivničku mrežu. Dakako, klubovima u konačnici ništa ne znači imaju li ovoliko ili onoliko igrača koji su postizali golove, važan je tek ukupan broj golova, odnosno podatak koliko su ti golovi donijeli bodova.
Zadar je prethodne dvije sezone malo golova dao, a to znači i malo bodova osvojio. Tako su u sezoni 2008./09. u 33 utakmice “plavi” postigli 28 golova (0,84 po utakmici), a lani u 30 nastupa 27 golova (0,90 po utakmici). Ove sezone situacija je znatno bolja (1,38 golova po utakmici). Nastave li Zebićevi igrači ovim ritmom zabijati mogla bi to biti i najefikasnija zadarska sezona u Prvoj HNL. Za sada je najviše golova Zadar postigao 2007./08. (49 golova, 1,48 po utakmici).
S obzirom da je Zadar malo kada imao raspoloženog strijelca u prvi plan dolazile su realizatorske sposobnosti igrača iz veznog reda. Zadar je rijetko, pa i kada je bilo riječ o prekidima, koristio napadačke mogućnosti braniča. Napadači nisu uvijek bili na očekivanoj razini, pa se moralo improvizirati s veznjacima. Prošle dvije sezone nije išlo, čekali su se Terkešovi golovi, a njih je bilo vrlo malo. Na bolje je krenulo nakon povratka Ivana Santinija, no ni on nije mogao jedini podnijeti teret realizacije. Konačno, ove sezone Zebić može odahnuti. Zabijaju gotovo svi, a to je uvijek opasnost više za svakog protivnika koji, ako i zaustavi Terkeša i Santinija, nikad ne zna što će napraviti Antonio Mršić ili hoće li se odnekud pojaviti netko od onih kojima su obrambene zadaće i destrukcija igre protivnika primarn(ij)a zadaća od postizanja golova. I u tome sigurno leži dio razloga zbog koji se Zadar popeo do osmog mjesta na ljestvici.


 ZADARSKI STRIJELCI




2007./08.
21 gol: Želimir Terkeš, 7: Dragan Župan, 5: Marin Tomasov, 4: Jakov Surać, 3: Ante Mitrović, 2: Josip Bilaver, 1: Ante Puljić, Ninoslav Parmaković, Ivan Elez, Hrvoje Ćustić, Mate Baturina, Roko Mišlov, Ante Rožić, Matija Štefančić.
2008./09.
7 golova: Želimir Terkeš, 4: Dragan Župan, Marin Tomasov, Marin Ljubičić, 3: Edin Šaranović, 2: Ante Puljić, 1: Marko Rašo, Marin Batur, Franko Bilaver.
2009./10.
6 golova: Ivan Santini, Antonio Mršić, 5: Ivan Ćurjurić, 4: Želimir Terkeš, 2: Edin Šaranović, 1: Ante Mitrović, Goran Jozinović, Josip Bilaver.
2010./11.
6 golova: Ivan Santini, 3: Antonio Mršić, 2: Josip Bilaver, Želimir Terkeš, 1: Marin Con, Stjepan Skočibušić, Ante Puljić, Perica Šare, Toni Pezo, Jure Jerbić, Tomislav Glumac, Igor Banović, Luka Begonja.