Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Žepina: Optužili su me da imam robove i priveli bez naloga

25.11.2010. 23:00
Žepina: Optužili su me da imam robove i priveli bez naloga


Ivica Žepina i njegova dva brata optužili su benkovačke policajce za brutalnost i nelegalno postupanje po dojavi da na imanju drže strane državljane protivno njihovoj volji. Policija tvrdi da je sve obavljeno u skladu s propisima


Zbog sumnje da u ropstvu drži strane državljane na svom imanju u mjestu Jagodnja Donja, benkovački su policajci u srijedu poslijepodne pretražili obiteljsku kuću i ostale prostorije u vlasništvu Ivice Žepine, 43-godišnjeg branitelja oboljelog od PTSP-a koji se bavi uzgojem ovaca i poljoprivredom.
Prema njegovoj priči policajci su oko 16.30 sati s dvije “marice” uletjeli u njegovo dvorište gdje su ga zatekli u pripremi povrća namijenjenog prodaji. Započeli su ga zapitkivati tko s njim živi i tko mu dolazi, da bi mu tek potom pojasnili kako su imali dojavu da kod njega borave i rade strani državljani bez dozvole i to protivno svojoj volji.
– Rekao sam im da su to gluposti nakon čega su me pitali smiju li pregledati kuću. Nisu sa sobom imali nikakav nalog, ali sam im dozvolio, jer nemam što skrivati. Krenuli su redom otvarati sve prostorije, a kada ništa nisu našli, jedan od njih je nazvao nekoga na telefon. Čim je završio taj razgovor rekao mi je da ja i brat Marinko moramo s njima u Benkovac – kaže vidno uznemiren Ivica Žepina koji je u prostorijama benkovačke Policijske postaje ostao sve do sitnih noćnih sati.
– Najprije su mi rekli da imaju jednu osobu i da sve znaju. Odgovorio sam im da je to odlično i da bi ga i ja volio upoznati. Kasnije su rekli da to nije taj, ali da će oni sve otkriti, da ću ja već propjevati, da će me slomiti i slično. I brat mi je prošao sličnu torturu, a kako je osjetljiva zdravlja uzrujao se i tražio da ga odvedu liječniku. Nisu mu to ispunili već su dva sata kasnije u postaju doveli i našeg najmlađeg brata Nediljka i to u lisičinama – priča Žepina napominjući kako se situacija malo preokrenula kada je on oko 23 sata zatražio svoj mobitel i nazvao odvjetnika Ivana Čerinu iz Rijeke. Čak je, kaže, jednom policajcu dao mobitel da on odvjetniku kaže zašto je priveden.
– Počeo je lagati i izvlačiti se govoreći da ja i brat nismo privedeni, nego da smo sami došli. Izvlačio se i oko naloga za pretres i obavještavanja tužilaštva o našem privođenju. Oko jedan sat u noći pustili su nas i rekli nam da se sami snađemo za prijevoz kući. Takvu brutalnost i maltretiranje nisam još doživio – ljutit je Žepina koji je zbog cijele situacije pretrpio i štetu od, kako kaže, najmanje 20 tisuća kuna, koliko vrijedi povrće koje je trebao dostaviti prema ugovoru s preprodavačem iz Zagreba.


 POLICIJA JE POSTUPILA PO PROPISU




– Djelatnici PP Benkovac zaprimili su dojavu da na jednom imanju u mjestu Jagodnja Donja borave i rade strani državljani bez dozvole i protivno svojoj volji. Obavljen je vizualni pregled objekata nakon čega je dvojici vlasnika koji su tamo zatečeni uručen poziv za obavijesni razgovor – rekao je Elis Žodan, glasnogovornik PU zadarske dodavši kako su oni potom sami, po uručenom pozivu, došli u policijske prostorije gdje je s njima obavljen razgovor. Nakon što je utvrđeno da nema elemenata kaznenog djela, Žodan kaže kako su obojica muškaraca pušteni. Na njihove optužbe kako im je treći brat priveden prisilno i u lisičinama, pojašnjava da su policajci primijenili nužna sredstva prisile jer je on sam prišao vozilu te dvojicu policajaca, koji su nadzirali objekt u vlasništvu osoba ranije pozvanih na službeni razgovor, drsko započeo zapitkivati što tamo rade i odbijao se predstaviti.
– Lažno se predstavio pa je priveden u prostorije policije kako bi se utvrdio njegov identitet. Uporabljena su sredstva za vezivanje jer je muškarac bio nasilan i odbijao se smiriti pa je postojala opasnost od napada na policijske službenike, ali i samoozlijeđivanja i uništenja policijskog vozila s unutarnje strane – pojasnio je Žodan dodavši kako je i on nakon ispitivanja pušten uz optužni prijedlog zbog narušavanja javnog reda reda i mira, odnosno lažnog predstavljanja.