Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

U Zemuniku proslavljen blagdan sv. Katarine

25.11.2011. 23:00
U Zemuniku proslavljen blagdan sv. Katarine


Svečanim misnim slavljem koje je u crkvi Kraljice mira – Kraljice Hrvata u Zemuniku Donjem predvodio don Josip Lisica, župnik Škabrnje proslavljen je blagdan suzaštitnice župe Sv. Katarine Aleksandrijske, djevice i mučenice. Euharistiji je sudjelovao i župnik don Zdenko Dundović. U crkvi je bio izložen i kip svete Katarine kojoj su brojni vjernici donijeli svoje molitve.
Zanimljivo je spomenuti kako postoji višestoljetno podrijetlo štovanja svete Katarine u Zemuniku, a povezuje se s donošenjem njezinog kipa na to područje. U tijeku je obnova stare župne crkve Sv. Katarine koja se nalazi na zemuničkom groblju. Kako je poznato, ta je crkva sagrađena sredinom 17. stoljeća, a 1853. je proširena. Potom je stradala u požaru te 1900. godine ponovno obnovljena. Crkva Sv. Katarine je jednobrodna i ima sakristiju. Na središnjem mramornom oltaru je svetohranište i slika svete Katarine. Crkva je tijekom Domovinskog rata oštećena. 
– Dok promatramo lik svete Katarine i njenu svetost pitamo se: ‘znamo li trpjeti zbog svoje vjere, zbog pripadnosti Crkvi, zbog svoje svetosti koju smo primili od Boga u času našega krštenja? Da li i mi u današnjem vremenu poput svete Katarine znamo svjedočiti svoju vjeru’, upitao je predvoditelj euharistijskog slavlja. Nadalje je istaknuo kako je potrebno svoju svetost svjedočiti u svakodnevnom životu.
 Don Josip Lisica je na kraju propovijedi uputio na herojski čin mučeništva svete Katarine te izdvojio jakost Duha, kako bi poput nje, bili odvažni u svjedočanstvu svetog života.
 Sveta Katarina je jedna od najomiljenijih svetica Crkve, a u Zadarskoj nadbiskupiji posebno svečano se slavi i u Novigradu te Privlaci. Sveta Katarina se štuje kao pomoćnica u raznim nevoljama, vjernici joj se mole za uspjeh u urodu poljskih plodova. Zaštitnica je djevojaka i redovnica, učenika, učitelja, teologa, sveučilišta, filozofa, studenata, tiskara, knjižničara, znanstvenika, pravnika i odvjetnika. Također je zaštitnica bolnica, a utječe joj se i kod bolesti svih vrsta.