Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Više šahistica nego šahista

25.11.2011. 23:00
Više šahistica nego šahista


Sveučilišni šahovski klub najtrofejniji je sportski klub na Sveučilištu u Zadru sa tri osvojene medalje. Šahisti sa Zadarskog sveučilište sa svih državnih natjecanja vraćali su se u Zadar s medaljom.
– Počeli smo kao šahovska sekcija 5. prosinca 2007. godine. Oduvijek sam voljela igrati šah i kad sam iz Splita došla studirati u Zadar dogodilo mi se da nemam više s kime igrati. Zbog toga sam krenula s organiziranjem sekciju. Skupili smo ekipu i polako napredovali. Žene su u Puli 2008. godine osvojile brončanu medalju. Nakon žena nastupila je muška ekipa koja je 2009. i 2011. godine osvajala srebrne medalje, kaže predsjednica i trenerica u klubu studentica pete godine povijesti Sanda Žuvela i nastavlja:
– Mi smo odlučili prestati biti sekcija kada smo shvatili da smo prošli njene okvire. Osim što smo išli na državna prvenstva, svake godine organizirali smo božićne turnire na kojima smo uspostavili suradnju s drugim gradskim klubovima ŠK Zadar i ŠK Casper. Jednom smo pozvali djecu iz Caspera i bilo je zanimljivo vidjeti djecu i studente u borbi za šahovskom pločom. Uz to smo organizirali kvalifikacijske turnire za državna prvenstva. Jednostavno kao sekcija više nismo mogli funkcionirati te smo 2010. godine osnovali klub i sada kao klub postojimo godinu dana.
Klupske prostorije nalaze se zgradi Odjela za ekonomiju, nekadašnjem studentskom domu. Lani su bile otvorene utorkom, srijedom i četvrtkom popodne, a očekuje se da će tako biti ove akademske godine.
– U prosjeku brojimo dvadeset do dvadeset i pet članova, pretežno žena. Sada tražim nasljednika ili nasljednicu jer sam peta godina studija. Treba nastaviti suradnju na lokalnoj razini, organizirati sve što smo do sada organizirali. Želja je uspostaviti suradnju s drugim sveučilištima u Hrvatskoj, međutim treba vidjeti imamo li za to kapaciteta. Kriteriji na faksu su dosta strogi i samo učenje uzima puno vremena, kaže za kraj Žuvela.