Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Studenti upoznali najmodernije procese prerade maslina

Autor: Maja Marinović

25.11.2012. 23:00
Studenti upoznali najmodernije procese prerade maslina


Studenti odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu, smjerova biljna proizvodnja i gospodarenje ekosustavima Sredozemlja u sklopu terenske nastave posjetili su uljaru “Zadar”


Studenti odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu, smjerova biljna proizvodnja i gospodarenje ekosustavima Sredozemlja, u pratnji profesora Josipa Ražova, dipl. ing., u sklopu terenske nastave, posjetili su uljaru “Zadar”.
– Namjera posjeta bila je upoznati studente s najmodernijim procesima prerade maslina. Uljara “Zadar” je u svakom slučaju reprezentativna jer je riječ o jednoj od najmodernijih uljara na području Zadarske županije. Pored obilaska uljare studenti će nastaviti s terenskom nastavom. U planu je posjet jednom od maslinika na zadarskom području, gdje će studenti imati priliku upoznati radove koji se obavljaju u dotičnim razdobljima u maslinicima, rekao nam je agronom Josip Ražov.   
Studenti u obilasku uljare
Petar Anić, vlasnik uljare “Zadar” vrlo je zadovoljan načinom poslovanja u četvrtoj sezoni rada. Svakim danom sve je veći broj maslinara koji povjeravaju svoje masline na preradu u uljaru “Zadar” i pritom izražavaju svoje zadovoljstvo uslugom i kvalitetom ulja što vlasnika Anića i njegove djelatnike iznimno raduje i motivira u daljnjem radu. Petar Anić poveo je studente u obilazak uljare i upoznao ih s radom postrojenja.
– Radimo na najmodernijem postrojenju tvrtke Pieralisi, naziva Molinova SerieOro. Postrojenje da radi u dvije faze prerade, bez dodavanja vode i bez prisustva zraka. Svaka od miješalica može samostalno regulirati temperaturu prerade u desetinku stupnja, ali i brzinu miješanja. Bitna je karakteristika potpuno automatizirano upravljanje radom, automatsko ispiranje miješalica i separatora, tako da se izbjegavaju moguće pogreške uslijed umora djelatnika. Postrojenje je kapaciteta 1500 kg na sat. Radimo hladnu preradu, odnosno ne prelazimo 26 stupnjeva Celzijevih, ni u jednoj fazi prerade, istaknuo je studentima Petar Anić. Dadao je da se odlučio za postrojenje Pieralisi kada se susreo s podatkom da se 60% svjetske proizvodnje maslinova ulja proizvodi upravo na ovakvom postrojenju.
Proizvodnja vrhunskog maslinova ulja
– Za mene je kvaliteta postrojenja vrlo značajna jer težimo proizvodnji vrhunskog maslinova ulja. Cijenu prerade formirali smo prema nivou Udruge dalmatinskih uljara i već nekoliko godina cijena se nije mijenjala te iznosi 1,30 kn po kilogramu prerađenih maslina, kazao je Anić i dodao da je ovogodišnji urod veći u odnosu na prošlu godinu, ali da su randmani niži. Naglasio je da je ulje izvrsne kvalitete.
– Drago nam je da smo imali priliku vidjeti jedan ovako moderan pogon za preradu maslina i upoznali se s načinom na koji funkcionira. U razgovoru s vlasnikom uljare Petrom Anićem dobili smo odgovore na mnogobrojna pitanja vezano za preradu maslina, odnosno proizvodnju maslinova ulja. Upoznali smo i stanje na tržištu, zakonske regulative i probleme s kojima se susreću proizvođači ulja. Mi studenti u potpunosti podržavamo sve vidove terenske nastave, jer je to idealan način za upoznavanje stanja na terenu vezano za poljoprivrednu proizvodnju, kazao nam je Niko Potočnjak, student smjera biljna proizvodnja.