Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Tornado na Kapetanskom prebojao umjetnički mural

25.11.2016. 23:00
Tornado na Kapetanskom prebojao umjetnički mural


Umjetnički mural slikarice Vanje Jelenković i grafičara Alvara Potočnjaka nastao ovog ljeta u sklopu kulturne manifestacije “Ritam grada”, članovi navijačke udruge Tornado prebojali su u sklopu svoje akcije uređenja Kapetanskog parka. Mural se uz dozvolu Grada Zadra radio nekoliko dana, za njega je bilo potrebno nekoliko desetaka sati stvaranja akrilnim bojama, kistom i minucioznim radom umjetnika. Prebojen je s nekoliko poteza bijele boje.
Ulaz u Kapetanski park tako je svega tri mjeseca krasila djevojčica-planina uronjena u svemir i okružena planetima, autorstvo Vanje Jelenković, na koje se nadovezao Potočnjak sa svojim radom.
– Uz sve zidove u ovom gradu koji danas i nije ništa više od scenografije i šume zidova, oni izaberu ovaj zid. Zasmetalo im je možda? Možda imaju urođeno pravo da samo njihove ideje dožive realizaciju na nekoj fasadi? Koji je razlog? Ja ne mogu dokučiti da netko stane pred ovakvo djelo i premaže ga, ne trepnuvši. U nekim europskim gradovima bore se protiv šaranja po fasadama upravo tako da umjetnicima Grad plati da oslikaju zidove jer to svi poštuju i tako zidove sačuvaju od uništavanja kojekavim natpisima. U Zadru se sami organizirate da umjetnici oslikaju zid, platite svojim sredstvima potrebne materijale i onda to završi ovako, komentirala je jedna od građanki, Zrinka Klarin, koja je upozorila na ovu devastaciju umjetničkog prostora, dodajući kako je poanta u tome da jedan likovni rad nije trebao stradati zbog stotog navijačkog grafita/murala. Zidova ima.
Igor Pinter iz udruge Dijamant, organizatora kulturne manifestacije “Ritam grada”, neugodno je iznenađen postupkom navijačke udruge Tornado.
– Ovo samo upuće na nepovezanost raznih udruga i nivo kulture u gradu koji je jako nizak. Žao mi je što se na temu uljepšavanja grada nismo našli prije toga, da zajedničkim snagama promislimo što je dobro napraviti za naš grad. Tako bismo mogli uvažiti i naše umjetnike, ali i dati prostora za neke druge izražaje, kazao je Pinter koji je zajedno s ostalim građanima ovog ljeta, također sudjelovao u višednevnom čišćenju Kapetanskog parka od odbačenih šprica i razbijenog stakla.
Iz udruge Tornado, kazuju kako su uredno dobili dozvolu Grada Zadra za uređenje Kapetanskog karka, kao i za uređenje zida na ulazu u sam park.
– Podnijeli smo zahtjev za odobrenje prije cijelog postupka i dobili dozvolu od Grada. Nitko se nije čudio u Gradu, štoviše bilo im je drago što se udruga Tornado angažirala u uljepšavanju grada, najavili su iz ove udruge.
Vanja Jelenković zadarska je slikarica s dugogodišnjim iskustvom čije smo radove ručno obrađenog drva oslikanog u akrilu imali prilike vidjeti putem njenih autorskih izložbi kao i kroz festivalska kulturna gostovanja.
Alvaro Potočnjak, filmaš s diplomom čileanske Akademije dramskih umjetnosti, koji je preko brata Danila zavolio grafiku i tradicionalne grafičke tehnike, iza sebe ima cijeli niz zanimljivih djela, posebno drvoreza i linoreza koji su bitno inspirirani čileanskom kulturom, mitovima i legendama.