Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Sutra u katedrali oratorij “Svit za Spasom vapije”

26.12.2017. 18:20
Sutra u katedrali oratorij “Svit za Spasom vapije”


Oratorij "Svit za Spasom vapije", autora teksta i glazbe prof. Ive Nižića i režiji dramske umjetnice Milene Dundov, gostovat će u srijedu, 27. prosinca u 19 sati u zadarskoj katedrali sv. Stošije.
U izvedbi Mješovitog pjevačkog zbora Condura Croatica iz Zadra, Zbora sv. Cecilije Župe Preko, Udruge žena Luzor iz Preka i članova KUD-a Preko, radnja ove otočne božićne Muke naslanja se na starozavjetne pasionske slike o Sinu Čovječjem te događaje koji su se zbili u punini vremena kad je klatno povijesti označilo vrijeme Njegova silaska, misterijsko vrijeme Rođenja, Pasije i Pashe.
Božji silazak, među ljude i biblijski otočni pejzaž, ispričan je otočnim životima djeda, oca, djece i matere. Djed – poput Mojsija zna za pustinju, otočnu pustoš i Brdo objave, on nakon osame zna za blizinu Jahvinu koja u praštanju i pomirenju stoluje. Otac – kojemu se Bog u patnjama javlja, a čije "maslinovo drivo" nosi znakove muke (ruzinave brukve, kljiške i mlatić, trnovu krunu u njezinim krošnjama, spužvu namočenu kvasinum na Maslinskoj gori, maslinov križ na njegovim leđima) slike su njegove osobne, otočne i hrvatske nacionalne povijesti.  Djeca – idući kozjim stazama otočne osame, poput pastira, ozareni tajnovitom radošću, po kamenitim putovima njihovih otaca, dotiču tragove Njegove blizine. Mati –  i njezin potresni govor na "Božji don" o rasipničkoj ljubavi Onoga kojeg su otočani iščekivali završava otočnom molitvom "Buog će se roditi u tvojemu srcu kad čoviku pružiš rubac i Cirenac mu budeš na putu".
Otok je mjesto susreta božanskog i ljudskog, mjesto Božjeg silaska u čovještvo. Silazak se događa u svetom vremenu – u vrimenu od pantivika, didov i pradidov, u vrimenu Kairosa, u ono vrime, Božje vrijeme,
napisao je prof. Nižić u opisu ovog oratorija.
Tekst interpretiraju Martina Pedišić, Josip Batistić i Jakov Kačan. Scenografiju potpisuje Robert Košta, majstor svjetla je Ivo Nižić ml., a dirigent prof. Ivo Nižić.