Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Hrvatska u polufinalu protiv Poljske

Autor:

26.01.2009. 23:00
Hrvatska u polufinalu protiv Poljske

Foto: AP



Hrvatska je pobijedila Francusku sa 22:19 i ostala jedina neporažena momčad prvenstva koja će se u petak u Zagrebu boriti za finale sa Poljskom. U drugom polufinalu će igrati Francuska i Danska.
Iako bez Ivana Balića i Pere Metličića, koje je izbornik Červar odmarao, hrvatski rukometaši su u sjajnom ozračju Arene svladali olimpijske prvake Francuze, koji su također odmarali svoje najbolje igrače. Červar može biti jako zadovoljan izvedbom svoje “pričuvne” momčadi, koja je u prvom dijelu primila svega sedam pogodaka od “strašnih” Francuza. Obrana je bila sjajna, a napad je uspijevao “probiti” pričuvnog francuskog vratara Karabouea.
I u drugom dijelu se Francuzi nisu uspijevali približiti Hrvatima, koji su zabilježili dosad najlakšu pobjedu nad “Galskim pijetlovima”, momčadi koju svi očekuju u nedjeljnom finalu protiv Hrvatske. A tada će obje momčadi igrati sa najjačim adutima.
Igrač utakmice protiv Francuza bio je Igor Vori sa osam zgoditaka iz osam pokušaja, Blaženko Lacković je postigao 4 pogotka, dok je Venio Losert obranio 14 lopti.


“Svaka pobjeda mi je draga, pa tako i ova bez obzira što rezultatski nije bila vaćna. Čestitam Onesti i Francuzima i obzirom na njihovu kvalitetu čekam ih u finalu,” kazao je hrvatski izbornik Lino Červar nakon pobjede protiv Francuske u posljednjem kolu drugog kruga SP.
Červar je posebno bio zadovoljan igrom u obrani, ali i pristupom igrača.
“Ipak, moramo biti na zemlji, nemojmo se zaluđivati ovom pobjedom izborenom bez Metličića i Balića,” dodao je Červar.
Hrvatski strateg je istaknuo kako je bez obzira što ova utakmica nije imala rezultatski značaj od svojih igrača tražio pobjedu.
“Nismo kalkulirali i birali suparnika u polufinalu. To dovoljno govori o našem samopouzdanju,” zaključio je hrvatski izbornik.
Francuski strateg Claude Onesta nije bio previše razočaran gubitkom bodova.
“Hrvatska je igrala izvrsno, a mislim da smo i mi bili dobri. Novinari su se pitali kakva će to biti utakmica bez rezultatskog značaja, ali mislim da smo jedini i drugi odigrali vrlo ozbiljno,” rekao je Onesta osvrnuvši se i na idućeg protivnika u polufinalu.
“Sada nam predstoji priprema za polufinale s jako dobrim Dancima, a ako se opet u finalu sretnemo s Hrvatskom to će biti prava rukometna fešta,” poručio je Onesta.
Hrvatska će u petak u polufinalu igrati s Poljskom, koja je pobijedila Norvešku pogotkom u posljednjoj sekundi utakmice. Poljaci su izborili polufinale Svjetskog prvenstva doslovce u posljednjoj sekundi pogotkom Siodmiaka uspjeli pobijediti Norvešku sa 31:30. U rijetko uzbudljivoj završnici i Poljskoj i Norveškoj je trebala pobjeda jer bi u slučaju neriješenog u polufinale prošla Njemačka zbog kruga čak četiri momčadi – uključujući i Srbiju koja nije imala šanse. Norvežani su bili na pragu polufinala, dvije minute prije kraja vodili su sa 30:28, a Poljaci u igri na sve ili ništa preko Jurasika i Glinskog izjednačili 15 sekundi prije kraja. Norveški izbornik se odlučio na veliki rizik, izvukli su vratara i uveli dodatnog igrača, ali su izgubili loptu, a Poljak Siodmiak je sa po,a igrališta pogodio prazna vrata. U drugom polufinalu u Splitu igraju Danska-Francuska.


 HRVATSKA – FRANCUSKA 22:19




HRVATSKA: Losert, Alilović; Hrvatin, Duvnjak 2, Lacković 4, Zrnić 1, Kopljar 2, Vori 8, Gojun, Šprem 2, Špoljarić, J. Valčić 1, T. Valčić 1, Čupić 1
FRANCUSKA: Karaboue, Omeyer; G. Gille, Narcisse 2, Joli 1, Karabatić 4, Kempe , Junillon 5, Abalo 3, Sorhaindo , Guigou 2, Barachet 1, Bosquet 1, Ostertag
SEDMERCI: HRVATSKA -, Francuska 2/1
ISKLJUČENJA: HRVATSKA 4 minute, Francuska 6