Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Za navodnjavanje lišanskog polja 13,8 milijuna kuna

Autor:

26.01.2009. 23:00
Za navodnjavanje lišanskog polja 13,8 milijuna kuna

Foto: Adam VIDAS



Činjenica je da postoji površina koja, ovakva kakva je, ne može dalje. Postoji volja države i Zadarske županije da pomognu u rješavanju navodnjavanja, jer bez toga nema ozbiljne poljoprivredne proizvodnje. Realno je očekivati da radovi na sustavu počnu 2010. godine, a u međuvremenu se treba riješiti pitanje korisnika, kaže Katuša


Sustav navodnjavanja Lišanskog polja osigurat će navodnjavanje 250 hektara poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu tijekom sušnih razdoblja. Njegovi glavni dijelovi će biti akumulacija Trolovke, koja bi prema prvim projekcijama trebala biti kapaciteta 80.000 kubičnih metara te 7,5-kilometarski distribucijski sustav. Vrijednost sustava se procjenjuje na nešto manje od 13,8 milijuna kuna, od čega osamdeset posto financira država, a ostatak lokalna uprava. Krajnji korisnik će u konačnici plaćati kubični metar vode 3,81 kunu, rečeno je na prezentaciji idejnog projekta sustava, koji je održan u Općini Lišane Ostrovičke u ponedjeljak.
Prezentaciji su nazočili pročelnik Odjela za poljoprivredu Zadarske županije Željko Katuša, predstavnici Hrvatskih voda, tvrtke Grad Invest iz Splita koja je izradila idejni projekt, načelnik Općine Lišane Ostrovičke Željko Mijić te mještani. Javni sektor će u idućim mjesecima “gurati” projektnu dokumentaciju i tražiti potrebne dozvole, a za to vrijeme se treba organizirati lokalno stanovništvo kao potencijalni korisnici zemljišta za koje se gradi sustav.
– Kada se gradi nešto veliko treba biti poznat krajnji korisnik, jer bez njega nema financiranja. Zbog toga vi morate sami sebe organizirati, osnovati zadrugu ili neki drugi oblik udruživanja, rekao je Berislav Glavaš iz Hrvatskih voda.
– Činjenica je da postoji površina koja, ovakva kakva je, ne može dalje. Postoji volja države i Zadarske županije da pomognu u rješavanju navodnjavanja, jer bez toga nema ozbiljne poljoprivredne proizvodnje. Realno je očekivati da radovi na sustavu počnu 2010. godine, a u međuvremenu se treba riješiti pitanje korisnika. Općina Lišane Ostrovičke mora donijeti program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH, a ako ne to će napraviti Agencija za poljoprivredno zemljište na trošak Općine. Po mom mišljenju bilo bi bolje da se to dogovori unutar Općine i lokalnog stanovništva, kaže pročelnik Odjela za poljoprivredu Zadarske županije Željko Katuša.
Inače Lišansko polje je treća po veličini površina u Zadarskoj županiji za koju se radi sustav navodnjavanja. Na prva dva mjesta su Baštica s 350 hektara i Škabrnja s 300 hektara. Ove godine u Zadarskoj županiji kreće se i s projektima navodnjavanja u Vranskom polju, polju u Polači te u Kolanu i Povljani na otoku Pagu.


 NEORGANIZIRANI LIŠANCI IZGUBIT ĆE ZEMLJIŠTE?




Načelnik Općine Lišane Ostrovičke ne vjeruje kako će se više od 100 mještana Lišana Ostrovičkih dogovoriti o načinu korištenja državnog poljoprivrednog zemljišta te kako će im zemljište “ispred” nosa pokupiti velike tvrtke:
– Ako se Lišanci ne organiziraju, najvjerojatnije će doći netko pripremljen, sa svom projektnom dokumentacijom i pobijediti na natječaju. Prije osam dana pozvao sam mještane koji su bili korisnici zemljišta na tribinu kako bi raspravili o aktualnim problemima. Nažalost, odaziv je bio slab, a uz to neki pojedinci su došli s namjerom da blokiraju raspravu, napadajući kako se radi o lažima u svrhu predizborne kampanje.
U slučaju neorganiziranja očekivani je scenarij da će djeca, onih koji nisu sami željeli gospodariti zemljištem, u budućnosti raditi za drugog gospodara.


 UZ NAVODNJAVANJE RIJEŠITI I POPLAVLJIVANJE


Mještani Lišana Ostrovičkih nadaju se kako će se paralelno s rješavanjem navodnjavanja državnog zemljišta riješiti i problem poplavljivanja parcela u privatnom vlasništvu koje graniče s državnim.
Ima onih koji sumnjaju kako će država napraviti sve za sebe, ali će se zanemariti kanali odvodnje kroz male privatne parcele, koje će zbog poplavljivanja postati neupotrebljive.