Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Kapović: Niti sam bio u hotelu, niti primio novac

Autor: Suzana Bandić

26.01.2010. 23:00
Kapović: Niti sam bio u hotelu, niti primio novac


Optužnicom se Kapovića tereti za neovlaštenu prodaju dvaju poslovnih prostora koji su nekoć bili u vlasništvu “Bagata” čime se okoristio za iznos od 50 tisuća eura, odnosno 365 tisuća kuna


Nisam kriv. Sve je laž! Niti sam ikada bio u tom beogradskom hotelu, a niti sam primio novce – rekao je Ante Kapović zvani Toni (71), zastupnik Paul Sharka za područje bivše Jugoslavije, nakon što mu je jučer na Županijskom sudu u Zadru predočena optužnica Županijskog državnog odvjetništva kojom ga se tereti za neovlaštenu prodaju dvaju poslovnih prostora Hrvatskog fonda za privatizaciju, odnosno bivših “Bagatovih” prostora u Republici Srbiji.
U optužnici se navodi i da je prethodno sačinio te ovjerio neistinitu dokumentaciju pa je tako počinio kazneno djelo produljene zloporabe položaja i ovlasti i krivotvorenja isprava.
Tužiteljstvo koje u ovom postupku zastupa Marija Rukavina, na teret mu stavlja da je u svojstvu predsjednika Nadzornog odbora “Bagat – Trgovine” d.o.o. Zadar i to znajući kako nema ovlaštenja za prodaju tih poslovnih prostora, jer oni nisu ušli u temeljni kapital te tvrtke nakon privatizacije, ipak to učinio kako bi se materijalno okoristio i to za iznos od 50 tisuća eura, odnosno 365 tisuća kuna.
Nadalje ga se tereti da je tako 20. kolovoza 2006. godine najprije neovlašteno izdao specijalnu punomoć Biljani Nikolić iz Kruševca zbog prodaje “Bagatovog” poslovnog prostora površine od 41,2 metra četvorna u Vranju za iznos od 25 tisuća eura, a koji je daleko manji od njegove realne vrijednosti. Nakon što je ona taj prostor prodala Zoranu Nikoliću iz Beograda, Kapović se s njom osobno sastao u beogradskom hotelu Slavija te je od nje preuzeo novac i zadržao ga za sebe umjesto da ga uplati na Bagatov račun.
Na isti je način, navodi se u optužnici ŽDO-a, 29. rujna 2006. godine Vlaislavu Filipoviću prodao i drugi bivši prostor površine 32,38 metara četvornih u Užicu, također za 25 tisuća eura. Novac od prodaje tog prostora, također je prema navodima tužiteljstva, preuzeo od opunomoćenice Nikolić na istom mjestu u Beogradu.
Tužiteljstvo Kapovića tereti i za krivotvorenje službenih isprava jer je 20. kolovoza 2006. godine u Zadru sačinio i potpisao Odluku Nadzornog odbora Bagata prema kojoj se odobrava prodaja tih poslovnih prostora, a koju je 28. rujna iste godine ovjerio kod Javnog bilježnika. Tužiteljstvo navodi kako takvu odluku Nadzorni odbor nikada nije donio te da ju je on svejedno upotrijebio u parničnom postupku koji se vodi pred Općinskim sudom u Užicu.
Kapović je opovrgnuo navode optužnice, a njegov je odvjetnik Branimir Zorica naglasio da je Biljani Nikolić punomoć opozvana te je zatražio da se od užičkog Općinskog suda, gdje se vodi parnični postupak u svezi vlasništva nad spomenutim prostorima, zatraže svi spisi vezani uz postupak. Kazao je i kako je nužno pribaviti spis Trgovačkog suda u Zadru o opozivanju Nadzornog odbora te utvrditi tko je zapravo vlasnik dvaju spornih i još dvaju drugih prostora na području Srbije.
– Četiri prostora su prodana na području Srbije, a nitko zbog toga nije podigao kaznenu prijavu. Protiv mog klijenta jesu! Policiji ga je prijavio Roko Brala, a svi znamo i zašto – negodovao je odvjetnik Zorica.
Naime, Brala se navodi kao većinski vlasnik poduzeća “Bagat Trgovina”, a Kapović smatra kako je to on.
Na sljedećem ročištu zakazanom za 25. i 26. ožujka u svojstvu svjedoka saslušat će se Ivo Vodopija, Marinela Vukić, Jagoda Santini, Mirko Pavičić i Roko Brala.