Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Nenadoknadiv gubitak za čitav Zadar i Zadarsku nadbiskupiju

Autor: Marija Ćurko

26.01.2010. 23:00
Nenadoknadiv gubitak za čitav Zadar i Zadarsku nadbiskupiju

Foto: Zvonko KUCELIN



Dragi i omiljeni naš nadbiskupe, hvala vam za svaku toplu izgovorenu riječ, za topli pogled prema nama vjernicima, za prekrasne poruke…


Danas su u katedrali Sv. Stošije u Zadru otvorene dvije Knjige sućuti povodom smrti zadarskog nadbiskupa mons. Ivana Prenđe u koju se najprije upisao mons. Ivan Mustać, katedralni župnik. On je započeo svoj tekst s riječima: “Dragi oče Nadbiskupe, dragi moj šefe.” Potom su riječi zahvalnosti u knjiguu sućuti upisali Stipe Zrilić, župan Zadarske županije, Zvonimir Vrančić, gradonačelnik Grada Zadra, Živko Kolega, predsjednik Gradskog vijeća, Dražen Grgurović, zamjenik gradonačelnika te Branko Ganzulić.
U knjigu žalosti, između ostalih, upisali su se još Ante Urlić, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Zdenko Simičić, zamjenik načelnika Glavnog stožera za operacije kontraadmiral Mladen Fuzul, zapovjednik gardijske brigade brigadni general te drugi članovi Hrvatske ratne mornarice. Zadrani, vjernici cijele nadbiskupije te svi koji su htjeli pokojnom nadbiskupu zahvaliti ili mu uputiti molitve danas su se mogli upisati u knjigu sućuti, što će moći učiniti i ovih dana.
– Svoje biskupsko geslo “Živjeti Crkvu” mons. Ivan Prenđa živio je u praksi čineći dobro ne samo vjernicima, već svim žiteljima Zadarske županije, a osobito u teškim trenucima Domovinskog rata. Odlazak ovog dobrog Božjeg pastira koji je sav svoj život i rad posvetio Bogu prožima nas tugom premda za istinske katolike tjelesna smrt nije kraj. Smrt je početak povratka kući, u zagrljaj Ocu koji će dušu našu primiti u kraljevstvo nebesko. Oče nadbiskupe, neka Vam Gospodin bude blag i obilno Vas nagradi za dobra djela i skrb za Zadarsku županiju i Katoličku crkvu u cjelini te Vam daruje život vječni”, upisao je u knjigu sućuti Stipe Zrilić, župan Zadarske županije.
Nenadoknadiv odlazak
– Dragi oče nadbiskupe Ivane, opraštajući se od Vas u ovom svijetu, osjećam još uvijek onaj ushit kojim je bio popraćen svaki moj susret s Vama. Osnažen vašim elanom i neumornim radom, gorljivim zauzimanjem za pravičnost i istinu, nepresušnim razumijevanjem i ljubavlju prema bližnjima, trudio sam se primati makar djelić čovječnosti i vjere kojima ste nas nesebično obasipali. Učiti od Vas nositi odgovornost i požrtvovnost, očuvati dobrotu i susretljivost, nemjerljiva je privilegija i čast. Ljubeći Boga i Domovinu pokazali ste najsvjetlijim primjerom kako se čuvaju nacionalne, moralne i duhovne vrijednosti. Skrb za prognanike i stradale u ratnim strahotama, duhovna i materijalna obnova poslijeratne Hrvatske, našeg grada i Nadbiskupije, stalna briga za sve potrebite ponudila je našem Zadru prosperitet i razvoj, a Vaš duhovni i pastoralni rad darovao posebnu dimenziju ljubavi, tolerancije i razumijevanja. Nenadoknadiv je Vaš odlazak za čitav Zadar, sve njegove žitelje, baš kao i za Nadbiskupiju zadarsku i sve vjernike. Ostali smo bez vrhunskog autoriteta, istinskog predvoditelja, svog pastira. Vaša vedrina i Vaš žar, osmijeh i topao pogled, ostat će nam inspiracija i poticaj. Hvala Vam, dobri oče Ivane, naveli su u svom tekstu Zvonimir Vrančić, zadarski gradonačelnik, Živko Kolega, predsjednik Gradskog vijeća i Dražen Grgurović, zamjenik gradonačelnika.
Zahvala za svaku toplu riječ
– Nekim ljudima Bog da srce i um za cijeli svoj narod. Ti si svoje srce dijelio sa svojim narodom nesebično… Već mi nedostaje tvoj lik, razumijevanje i toplina. Tu prazninu moramo nadoknaditi svi poučeni tvojom ljubavlju. Hvala ti, u knjigu sućuti upisao je Branko Ganzulić.          – Uime svih djelatnika HRM, poštovanom nadbiskupu Ivanu Prenđi, veliko hvala za sve dobro što je učinio za hrvatski narod, za Crkvu u Hrvata, neka mu Svevišnji Bog da pokoj vječni.
 Dragi nadbiskupe, osobno bila mi je velika čast i zadovoljstvo što sam Vas poznavao i što sam od Vas dosta lijepog čuo i naučio. Još jedanput veliko vam hvala za sve, napisao je u knjigu sućuti Ante Urlić, zapovjednik HRM kontraadmiral.
– Dragi i omiljeni naš nadbiskupe, hvala vam za svaku toplu izgovorenu riječ, za topli pogled prema nama vjernicima, za prekrasne poruke…
– Puno vam hvala na svim vašim dobrim djelima, na vašoj potpori i dobroti. Pokoj vječni neka vam udijeli dragi Bog i svjetlost vječna svijetlila vama.
– Oče nadbiskupe, hvala Ti i zbogom veliki čovječe i prijatelju.
– Moli nebeskog Oca za sve nas, hvala na svakoj toploj riječi, hvala za svaku podršku. …
– Imali smo veliku milost što nam je dragi Bog podario vas baš nama, vjerujemo da ćete i sada iz Njegova krila biti zauzeti za nas.
– Iznenada ste nas napustili s ovozemaljskog hoda. Hvala vam u vječnosti i molim dragog Boga za vašu plemenitu dušu. Hvala Njemu što nam je dao tako dragog i velikog nadbiskupa kao što ste bili vi. Molite za nas i zagovarajte nas s nebesa, neke su od poruka koje su danas upisali zadarski vjernici. Oni su se svome nadbiskupu zahvalili za sva dobročinstva uz izraze vječne zahvalnosti te riječi prisjećanja na susrete, osmijehe, stisak ruke i njegov blagoslov, kao nešto neprocjenjivo.
Bio je veliki čovjek
– Smrt nadbiskupa mons. Ivana Prenđe sve nas je potresla, a naročito ljude koji su ga poznavali, koji su imali čast i privilegiju da budu u njegovom društvu i da slušaju pametne riječi. Ja sam imao tu čast da se družim s njim i da vidim kakav je čovjek. Osim što je obnašao značajnu funkciju Pastira Zadarske nadbiskupije, kao čovjek plijenio je svojim mirom i dobrotom. Mogu reći da se od njega imalo što čuti i naučiti nešto lijepo. To ga je krasilo. Znam da je govorio kako ima zadaću da obnovi sve crkve u Zadarskoj županiji, na čemu je dosta radio i uspio, rekao nam je Ante Urlić, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral.
 – Tako je tiho otišao. U svojim nastojanjima isticao je obitelj, kao najvažniju u svemu. Nadamo se da je kod Boga stekao milost. Bio je veliki čovjek.
 Zahvalna sam Bogu za tako dobroga našeg Pastira Zadarske nadbiskupije. Bio je stvarno kao otac za svakog čovjeka, vjernika i za svaku dušu koja mu se obratila, mogli smo čuti od vjernika koji su danas pohodili zadarsku prvostolnicu.