Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Nezaposleno 36 pedagoga i 13 psihologa!

Autor: Katina Vrsaljko

26.01.2010. 23:00
Nezaposleno 36 pedagoga i 13 psihologa!

Foto: Zvonko KUCELIN



S obzirom da je još uvijek na snazi Odluka Vlade Republike Hrvatske temeljem koje nije dopušten prijam službenika i namještenika dok se za to ne osiguraju potrebna financijska sredstva u državnom proračunu, broj stručnih timova po školama do daljnjeg se neće mijenjati, rekao je Damir Valčić, predstojnik Ureda državne uprave u Zadarskoj županiji


Kako je na snagu stupio produženi stručni tretman, peta pedagoška mjera u osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju, koja zahtijeva nadzor psihologa ili pedagoga nad učenikom kojem je izrečena mjera, zanimalo nas je koliko je tih stručnjaka zaposleno u školama u Zadru i Zadarskoj županiji.
Kako doznajemo iz Ureda državne uprave u Zadarskoj županiji, u svih 37 osnovnih škola u Zadru i Zadarskoj županiji zaposlen je pedagog, a svih devet osnovnih škola u samom Zadru ima kompletne stručne timove koje čine pedagog, psiholog i defektolog.
U preostalih 28 osnovnih škola u Zadarskoj županiji zaposleno je tek 9 psihologa i 9 defektologa.
– S obzirom na manjak zaposlenih psihologa i defektologa, Ured državne uprave za svaku pojedinu školu imenuje Povjerenstvo za utvrđivanje psihofizičkog stanja djece i primjerenog oblika školovanja za učenike s teškoćama u razvoju, tako da raspoloživi broj stručnjaka sudjeluje u radu povjerenstava za nekoliko škola. Na taj način se nadomješta manjak ovih stručnjaka u osnovnim školama, naveo je Damir Valčić, predstojnik Ureda državne uprave u Zadarskoj županiji te dodao da ta povjerenstva čine pedagog, defektolog, psiholog, učitelj i nadležni liječnik.
U Zadarskoj županiji djeluje 21 srednja škola, od čega je njih 15 u gradu Zadru, a u njima je zaposleno 18 pedagoga i šest psihologa.
Istovremeno je u Zadarskoj županiji, prema podacima Zavoda za zapošljavanje, nezaposleno 13 psihologa i 36 pedagoga, ali niti jedan defektolog. Ipak, nema naznaka za skoro zapošljavanje tog kadra u osnovnim i srednjim školama.
– Škole iskazuju potrebu za zapošljavanjem stručnjaka kako bi svaka škola imala kompletne stručne timove. S obzirom da je još uvijek na snazi Odluka Vlade Republike Hrvatske o prijamu službenika i namještenika u tijelu državne uprave i javne službe koje se financiraju iz državnog proračuna, temeljem koje nije dopušten prijam službenika i namještenika dok se za to ne osiguraju potrebna financijska sredstva u državnom proračunu, broj stručnih timova po školama se do daljnjeg neće mijenjati, rekao je Valčić.
Time ova kriza na još jedan način nepovoljno utječe na razvoj djece, najvećeg blaga ovog društva.