Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Prilika postoji, hoće li je Boričani ugrabiti?

26.01.2011. 23:00
Prilika postoji, hoće li je Boričani ugrabiti?


Pritisak ovakvih završnica prvenstava u kojima vas jedna pobjeda ili poraz razvrstavaju ili u užitak Lige za prvaka ili u mračni tunel Lige za ostanak, nije lagan za odraditi


Kako natjecanje u A-1 ligi košarkaša ulazi u završnu fazu, tj. u svoju posljednju trećinu s još šest kola zanimljivo je pogledati gdje se u toj cijeloj priči  nalaze košarkaši Borik-Puntamike. Trenutačna pozicija, a to je treće mjesto na ljestvici, ukazuje na to da su zeleni u relativno dobroj situaciji da se nakon četiri godine (sezona 2006./07.) ponovno nađu u odabranom društvu.
Iako su u ovu sezonu ušli s mnogo nepoznanica, s bitno izmijenjenim rosterom te suočeni tijekom prvog dijela natjecanja s odlascima najvažnijih poluga Ivanova, Devića i Pavića, ostvaren je izvrstan učinak od 7 pobjeda i 5 poraza u dosadašnjih 12 odigranih kola. Na prvom mjestu je od početka Split (9-3) koji ima jednu pobjedu više ispred Alkara (8-4), dok se odmah ispod njih s pobjedom manje nalazi Borik-Puntamika.
Nakon Puntamičana slijedi pravi “stiskavac” klubova koji su pobjedu ili dvije u zaostatku za zelenima. Ti klubovi se ujedno mogu smatrati najozbiljnijom konkurencijom u njihovim nastojanjima da se dohvati najmanje četvrto mjesto nakon 18. kola. Kao najveće prepreke Puntamičanima se stoga ukazuju sljedeća tri kluba s omjerom 6-6: Kvarner, Svjetlost i Dubrovnik. Premda ni Split ni Alkar nisu još sigurni u plasman kao ni Dubrava (4-8) i Trogir (4-8) koji bi samo u nekoj ludoj teoriji mogli do tih visokih pozicija, probat ćemo naslutiti rasplet kroz prizmu sljedećih utakmica ova tri kluba uz, naravno, one Puntamičana.
Pobijediti sve u Jazinama
Da bi uopće mogli naslutiti ovakav rasplet, Puntamičani imaju primarni uvjet da pobijede pod obavezno u tri preostala domaća susreta. Prva sljedeća protiv Trogira, te protiv Zaboka i u pretposljednjem kolu protiv Kvarnera donijeli bi im 10 pobjeda koje bi u pogodnom scenariju moglo značiti i plasman među četiri najbolja. Naravno, u toj situaciji bi ovisili o rezultatima prvenstveno ova tri najbliža konkurenta, no po rasporedu tih klubova za sljedećih šest kola simptomatično je da će se čak pet puta dogoditi međusobni susreti. U tri preostala gostovanja Puntamičanima preostaje igrati s Dubrovnikom, Svjetlošću i Splitom što će biti teške misije s obzirom na njihovu kvalitetu i snagu na domaćem parketu. Možda je dobro što se posljednje kolo igra baš protiv Splita koji bi tada već trebao biti siguran. Igrati na kartu rasterećenosti Splićana u tom susretu ne bi bilo baš nerealno.
 Neiskustvo najveća prepreka
Bez obzira na ta gostovanja, prilika se otvara pobjedama na domaćem terenu, a svaki eventualni kiks bio bi veliki uteg i rezultatski i psihološki. Pritisak ovakvih završnica prvenstava u kojima vas jedna pobjeda ili poraz razvrstavaju ili u užitak Lige za prvaka ili u mračni tunel Lige za ostanak, nije lagan za odraditi. Stoga se ne može stavljati nekakav upitnik pod igre koje će pružati zeleni u tom razdoblju već na psihološki faktor tj. izraženu mladost i neiskustvo ove momčadi, što često zna biti presudno.
Zato će se često čuti iz usta trenera Nevena Plantaka rečenice kako im takve kalkulacije i planovi mogu samo naštetiti te da se ne zamaraju ni s čim doli sljedećim protivnikom. To je u ovakvoj situaciji realno stanje stvari, jer se ne može svaki put od momčadi kojoj je prosjek tek 20 godina očekivati da ima nadahnutu večer. Ipak kako je u mislima i ostanak u ligi, svaka pobjeda im je od velike važnosti, a sigurno će puno toga biti jasnije nakon još tri odigrana kola, a u kojima bi zelene sigurno zadovoljile dvije domaće pobjede protiv Trogira i Zaboka.