Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

USKOK će preispitati Čačićevu pretvorbu Zelene Punte?

26.01.2011. 23:00
USKOK će preispitati Čačićevu pretvorbu Zelene Punte?


Odgovarajući na pitanje Krunoslava Markovinovića iz HDZ-a hoće li reagirati na optužbe protiv Čačića, Popijač je izjavio – “…izgleda da imamo još jednog kandidata za gospodina Karamarka”. Ministar gospodarstva vratio se u 90-e ponovno otvorivši aferu oko privatizacije Coninga. Pri tom je rekao da je tadašnja Agencija za restrukturiranje dala suglasnost za pretvorbu Čačićeve tvrtke Coning, i to u vrijednosti od 9,1 milijun DEM, iako je procijenjena na 16 milijuna DEM.
– Agenciji je bilo uplaćeno 4,6 milijuna DEM, a HFP je u postupku kontrole poništio postupak pretvorbe jer više od 90 posto dionica kupljeno novcem od samog poduzeća, rekao je ministar dodavši da je Fond 2000. godine, poništio rješenje o poništenju pretvorbe i stanje vratio na prvobitno, a na nepravilnosti je upozoravala tadašnja financijska policija, te državna revizija. Sve ovo daje za naslutiti da je ovo jedan od potencijalnih kandidata da se njime bavi ministar Karamarko, u skladu s člankom Ustava da pretvorbeni kriminal ne zastarjeva, poručio je Popijač.
No posebno je zanimljivo da je ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko potvrdio da će policija, temeljem ustavne odredbe o nezastarjevanju kriminala u procesu privatizacije i pretvorbe, provesti kriminalistička istraživanja vezana uz privatizaciju odmarališta “Zelena Punta” na otoku Ugljanu, a koje je 2001. godine kupila tvrtka u vlasništvu Radimira Čačića.
To pitanje u Saboru RH je inicirao Andrija Hebrang koji je Čačića prozvao da od kupnje odmarališta nije ništa učinio već je ono potpuno zapušteno. Otpušteno je, kaže Hebrang, 22 zaposlenih, ukinuto tisuću ležajeva i na taj je način potpuno devastirano odmaralište. Podsjetimo se, Čačić je te 2003. pred izbore, otvorio radove na vodoopskrbinim sustavima u Kalima i Kukljici, a baš u Zelenoj Punti je održan prijem za uzvanike.
–   Što se tiče Zelene punte, prema mojim saznanjima tu se ne radi ni o kakvoj privatizaciji, nego o dionicama te tvrtke koju je Coning kupio na burzi. Karakmarkova izjava je generalan stav koji nema veze sa Zelenom puntom i sa mnom, nemam problema s tom izjavom. Karamarko i treba provoditi istrage, samo se u slučaju Zelene punte nema što provesti, izjavio je Čačić.
Čačić je povodu najnovijih optužbi koje dolaze iz redova HDZ-ovskih saborskih zastupnika rekao su svi oni koji su ga klevetali, na sudu bili osuđeni za klevetu. Za Hebranga kaže da se koristi zastupničkim imunitetom pa zloupotrebljava tu poziciju i da je laganje jedno od Hebrangovih ključnih i standardnih kvaliteta. Na pitanje strahuje li zbog najavljene istrage, Čačić se samo nasmijao i odgovorio: „Dajte, molim vas, pa što bih strahovao, nisam ja u HDZ-u.’ Optužbe na račun svog stranačkog predsjednika komentirao je predsjenik HNS-a Zadarske županie Zvonko Mišlov koji je i sam otočanin, te mu je donekle poznata problematika Zelene Punte.
–   Mislim da je u slučaju Zelena Punta problem u tome što je za vrijeme mandata tadašnje načelnice Općine Kukljica, također HNS-ovke Milke Blagdan, izrađen općinski prostorni plan koji je stvorio preduvjet za razvoj Zelene punte. Međutim, kasnije je HDZ-ova vlada donijela poznatu Uredbu o zaštićenom pojasu 70 metara od mora te su se svi, već doneseni prostorni planovi, morali uskladiti s ovom uredbom. Podsjećam, uredba je donesena u vrijeme HDZ-ove vlasti. Veliki kompleks zemljišta Zelene Punte ušao je u ovaj zaštićen pojas te je tako onemogućen realizacija svih onih planova u skladu s Prostornim planom Općine Kukljica, donesenim prije Uredbe jer na tom istom zemljištu onemogućena gradnja. Na drugu stranu, neka druga zemljišta, nekih „interesnih lobija” postala su odjednom građevinska, rekao je u svom komentaru predsjednik HNS-a Zadarske županije, Zvonko Mišlov.